Μνημόνιο συνεργασίας ΤΕΠΑΚ – ΕΔΟ στους τομείς διαστήματος και παρατήρησης γης

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, στους τομείς του διαστήματος και της παρατήρησης της γης.

Η συνεργασία, που θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια με δικαίωμα επέκτασης της, καλύπτει τομείς που αφορούν στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στους τομείς του διαστήματος και της παρατήρησης γης, στις κοινές πολιτιστικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, στις συμβουλευτικές- επιστημονικές υπηρεσίες και μελέτες, στην κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, στην τοποθέτηση φοιτητών σε εργασιακούς χώρους και στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε χαιρετισμό του, ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε πως αυτή η δημόσια πρωτοβουλία αναδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι και ο τομέας του διαστήματος ως τομέας δημόσιας πολιτικής και τομέας έρευνας.

“Έχει σημασία, τέτοιες δημόσιες πρωτοβουλίες, να γίνονται και να αναδεικνύονται στα ΜΜΕ, για να δυναμώνεται και η κοινωνία συνολικά, σε Ελλάδα και Κύπρο, και όλα τα κομμάτια των πολιτικών ηγεσιών και της γραφειοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης, για το πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιεί η δημόσια πολιτική τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία στον τομέα του διαστήματος και στην προκειμένη περίπτωση στον τομέα της παρατήρησης του περιβάλλοντος”, είπε.

Υποδεικνύοντας πως είμαστε ενώπιον κλιματικών αλλαγών, ο κ.Παπάς ανέφερε πως η παρατήρηση του περιβάλλοντος και η πρόβλεψη φαινομένων είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνεται η δυνατότητα  στην πολιτεία να δρα προληπτικά ή έγκαιρα, για να αποτρέπει πιθανές καταστροφές.

Ευχαρίστησε δε την Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου “διότι συζητήσαμε σήμερα στη διμερή μας συνάντηση, την αναγκαιότητα, τα ζητήματα της παρατήρησης του περιβάλλοντος να μπούν στην προτεραιότητα της ατζέντας της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε και με το Ισραήλ”.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στην πρωινή συνάντηση με την Υπουργό Μεταφορών είπε πως, “συζητήσαμε και παρουσιάσαμε εκ μέρους της Ελλάδας ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ανάπτυξη δομής ψηφιακής γεωργίας, γεωργίας ακριβείας, μιας μεγάλης δημόσιας υποδομής, η οποία θα καλύπτει τη μισή καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας, 15 εκατομμύρια στρέμματα, με 6,500 σταθμούς οι οποίοι θα αξιοποιούν τα δεδομένα από την συλλογή που γίνεται και τα δορυφορικά δεδομένα από τα ευρωπαϊκά δορυφορικά συστήματα”.

“Είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο πιστεύουμε πως επαναστατικοποιεί την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα”, ανέφερε και σημείωσε πως  “αναδεικνύει και αποδεικνύει πως οι τεχνολογίες διαστήματος γίνονται τεχνολογίες που μπορούν και πρέπει να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών”.

Υπογράμμισε εξάλλου πως οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν πως όταν μιλάμε τεχνολογίες διαστήματος δεν εννοούμε αστροναύτες, “αλλά τη δική μας καθημερινή ζωή, σε όλα τα επίπεδα, τον τρόπο με τον οποίον ενημερωνόμαστε για τις καταστροφές, τον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την παραγωγή, που αναδεικνύουμε την κληρονομιάς μας”.

Εξέφρασε, τέλος την αισιοδοξία του πως με συντονισμένες δυνάμεις, Πολιτεία, ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορούν να αναλάβουν τις δράσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη γενέτειρα πόλη του αλλά και  γιατί η σημερινή υπογραφή συνεργασίας μεταξύ ΤΕΠΑΚ και του ΕΔΟ, είναι η πρώτη συμφωνία συνεργασίας που γίνεται με Πανεπιστήμιο εκτός Ελλάδας.

“Το θεωρούμε ως συμφωνία σταθμό και παράδειγμα για να ξεκινήσουμε μια συνεργασία στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας μαζί με το Ισραήλ”, ανέφερε και σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, “αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει να έχουμε την ομάδα μας και το ΤΕΠΑΚ, στο σχεδιασμό του ευρωπαϊκού δικτύου πρόβλεψης πυρκαγιών, μια προσπάθεια που αναλάβαμε μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, γιατί πρέπει και η Ευρώπη να μην είναι τυφλή στα θέματα έγκαιρης προειδοποίησης στις πυρκαγιές”.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, ανέφερε πως η σημερινή μέρα αποτελεί την απαρχή μια νέας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας στους τομείς του διαστήματος και της παρατήρησης γης,  μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το ΤΕΠΑΚ, πρόσθεσε, στον τομέα της Γεωπληροφορικής και της παρατήρησης της γης μέσω του Κέντρου Αριστείας “Ερατοσθένης”, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, καταγράφει σημαντικές επιτυχίες με ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στον ευρωπαϊκό ερευνητικό και ακαδημαϊκό χάρτη.

Αναφερόμενος στο ερευνητικό πρόγραμμα “Excelsior” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ορίζοντα 2020 Teaming, το οποίο στηρίζεται από 100 οργανισμούς, μεταξύ αυτών και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, ο κ. Αναγιωτός εξέφρασε την ελπίδα πως το έργο θα περάσει στη δεύτερη φάση όπου θα οδηγήσει σε  περαιτέρω χρηματοδότηση,  γύρω στα 50 εκ. ευρώ, “καθιστώντας την πόλη της Λεμεσού  σε πύλη και σταυροδρόμι μελλοντικών επενδύσεων και αναπτυξιακό κέντρο επιχειρηματικότητας κάτι που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Πανίκος Φιλίππου, ο οποίος ανέφερε πως οι ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των τεχνολογιών διαστήματος σε θέματα παρατήρησης της γης, κάτι το οποίο έθεσε τις βάσεις για να καταστεί εφικτή η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το 2016.

Με αφορμή την παρουσία του ¨Έλληνα Υπουργού, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής, παρουσίασε το ερευνητικό πρόγραμμα   “Excelsior” , το οποίο οραματίζεται τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης, τις τεχνολογίες διαστήματος, τη δημιουργία περίπου 200 νέων θέσεων εργασίας και την τοποθέτηση της Κύπρου στο διεθνή χάρτη έρευνας και καινοτομίας στις διαστημικές τεχνολογίες και στην παρατήρηση της Γης.

Ο καθηγητής Χατζημιτσής ανέλυσε ακόμη το όραμα του Πανεπιστημίου για το κέντρο Αριστείας “Ερατοσθένης” που στοχεύει να τοποθετήσει την Κύπρο στον Παγκόσμιο χάρτη της παρατήρησης της γης, να δημιουργήσει επίγειο σταθμό λήψης δορυφορικών δεδομένων, να συνεργαστεί με τη βιομηχανία, την κοινωνία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και το κράτος, σε κοινά έργα, προτάσεις, δίκτυα και πρωτοβουλίες, να συνεργαστεί με τη βιομηχανία για νέες ιδέες που θα οδηγήσουν σε προϊόντα και υπηρεσίες και να ενισχύσει την οικονομία της Κύπρου και της περιοχής με επενδύσεις.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός και από πλευράς του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ο Πρόεδρος του ΔΣ Χριστόδουλος Πρωτόπαπας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy