Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι “υπάρχει επαρκής ουσία, για να συνεχιστεί η διαδικασία στο Κυπριακό, όταν θα είναι κατάλληλες οι πολιτικές συνθήκες”.

Μιλώντας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, η κ. Μογκερίνι ανέφερε ειδικότερα ότι  “προσβλέπουμε να υποδεχτούμε το ενωμένο νησί ως κράτος – μέλος της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συνεπής, να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι όπως ορίζεται για το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι”.

Η κ. Μογκερίνι εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ, “ένας ισχυρός πυλώνας πολυμερούς δράσης, ανάπτυξης και συνεργασίας, ειρηνευτικής και ανθρωπιστικής προσπάθειας ως προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής που επιδιώκει μέσω της διπλωματίας την επίλυση των προβλημάτων”.

Επίσης, η κ. Μογκερίνι εξήρε το ρόλο και τη συμβολή της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ των χωρών των Δ. Βαλκανίων, τονίζοντας ότι τόσο για την ίδια όσο και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνιστά μεγάλη προτεραιότητα καθώς διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επισήμανε δε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες που θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς είπε πως η Ελλάδα στην εξωτερική της πολιτική δεν θέλει να βγάζει “γινάτια” και δεν θέλει να αποδεικνύει ότι μπορεί να πει πιο έξυπνες φράσεις από τον άλλον.

“Η εξωτερική μας πολιτική είναι να κρατάμε για όλα τα Βαλκάνια και για την Τουρκία ανοιχτούς τους δρόμους σε έναν σύγχρονο, προοδευτικό τρόπο άσκησης διακρατικών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής. Και αν μπορούμε έστω και ένα τοις χιλίοις να βοηθήσουμε, να αποτρέψουμε να πάμε στο παρελθόν είναι κέρδος και για τον πολιτισμό μας και για τις δύο χώρες μας και για όλους μας”, είπε.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Τουρκία και το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαντώντας σε ερωτήσεις, τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και η κ. Μογκερίνι τόνισαν τη σημασία που έχει να κάνει η Τουρκία τα απαραίτητα βήματα προς την ΕΕ.

“Εμείς θέλουμε μία Τουρκία καλή γείτονα”, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από μία Τουρκία που είναι σε ευρωπαϊκό δρόμο.

“Λυπάμαι ως φίλος της Τουρκίας, όταν αντιλαμβάνομαι ότι σκέφτεται με όρους που είναι πίσω από την εποχή μας. Και για το Κυπριακό, όταν σκέφτεται ότι πρέπει να έχει δικαιώματα παρέμβασης, στρατεύματα κατοχής. Αυτά είναι φαινόμενα άλλης εποχής, η οποία έχει τελειώσει”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη και φυλάκιση του Γερμανού υπηκόου που έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας- τόνισε ότι “όλη αυτή η επίδειξη ισχύος είναι επίδειξη μιας ισχύος από το παρελθόν”.

“Η δική μας πολιτική”, όπως επισήμανε, “είναι μια πολιτική που θεωρεί ότι η καλύτερη δυνατή Τουρκία είναι ό,τι καλύτερο για μας”, εξηγώντας ότι “η Τουρκία που κοιτάει στο παρελθόν ή που χρησιμοποιεί εργαλεία του παρελθόντος είναι μία Τουρκία πιο δύσκολη ως γείτονας από μία ευρωπαϊκή Τουρκία που είναι προς το συμφέρον της χώρας μας”.

“Σαφώς αναμένουμε να κάνει κάποια βήματα η Τουρκία που να δείχνουν ότι δεσμεύεται προς τις ίδιες αρχές που έχει υπογράψει όταν έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ”, τόνισε η κ. Μογκερίνι και αναφερόμενη στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, της ελευθερίας των ΜΜΕ, καθώς και των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης στη χώρα, είπε ότι θα πρέπει να τηρούνται.

Θέμα που θα τεθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον Υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα.

Η συνάντηση Κοτζιά – Μογκερίνι διήρκεσε μιάμιση ώρα και είχε ως επίκεντρο την διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ που “έσπασε” τις μονόπλευρες θεωρήσεις στην Ευρώπη, ενώ έμφαση δόθηκε και στην πολιτική της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, χωρίς εκπτώσεις και εφόσον βέβαια πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια ένταξης.