Μοίραζαν μεταξύ τους τουρκοκυπριακές περιουσίες – Αναμένονται στοιχεία στη Βουλή

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να σταλούν στη Βουλή τα τουρκοκυπριακά ακίνητα που διαχειρίζονται οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας ή στενά συγγενικά τους άτομα, καθώς και όσοι συμμετέχουν στις συμβουλευτικές επιτροπές. Κι αυτό με 6 μήνες καθυστέρηση καθώς κάποιοι αρνούνταν να δώσουν στοιχεία.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να του κοινοποιηθεί κατάλογος με όλα τα μέλη των συμβουλευτικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των περιουσιών αλλά και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας που κατέχουν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους μέχρι δεύτερου βαθμού.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι τέτοιο, αφού κάποιοι επικαλέστηκαν προσωπικά δεδομένα και κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν να ενημερώσουν για τα τ/κ ακίνητα που κατέχουν. Ωστόσο, χθες όταν τέθηκε εκ νέου το θέμα στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, διοικητικός λειτουργός της Υπηρεσίας, ενημέρωσε ότι τα στοιχεία θα σταλούν στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας, του ζήτησε να στείλει τον κατάλογο στον οποίο να κατονομάζονται και οι υπάλληλοι, οι οποίοι είτε αρνούνται, είτε επικαλούνται προσωπικά δεδομένα. Πρόσθεσε ότι εφόσον αποσταλεί ο κατάλογος, θα συγκληθεί ξανά η Επιτροπή για να μελετήσει τα δεδομένα και θα κληθεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Νομική Υπηρεσία για να καταθέσουν τις απόψεις τους αν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Σημείωσε ότι ενώπιόν του έχει πολλές καταγγελίες, λέγοντας:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παράνομο, αλλά πέραν τούτου υπάρχει και το ηθικό κομμάτι. Αν κάποιος θέλει να διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες ας μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία. Δεν μπορεί ο ίδιος να αποφασίζει για το ποιοι θα εκμεταλλευτούν τ/κ περιουσίες και ο ίδιος ή μέλη της οικογένειάς του να υποβάλλει αίτηση και να επωφελούνται οι ίδιοι. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό ηθικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου λειτουργοί της υπηρεσίας έχουν εγκρίνει για να δοθούν τ/κ ακίνητα είτε στους ίδιους είτε σε στενά συγγενικά τους πρόσωπα. Από αυτές τις περιουσίες έχουν κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Δηλώνει άγνοια το ΥΠΕΣ

Σημειώνεται ότι ο κ. Κέττηρος ζήτησε στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στον Άστρα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε  ότι απέστειλε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών με κοινοποίηση προς την υπηρεσία διαχείρισης τ/κ απουσιών από τις 25 Φεβρουαρίου.

Εξέφρασε μάλιστα έκπληξη για την άγνοια του Υπουργού Εσωτερικών ότι δεν γνώριζε για την επιστολή.

Άγνωστος ο τρόπος μοριοδότησης

Στην Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκε επίσης η αναθεώρηση των κριτηρίων για απόδοση τ/κ περιουσίας, τα οποία καθυστερούν να φτάσουν στη Βουλή, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να αναφέρει πως βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Τόσο η Επιτροπή όσο και οι συμμετέχοντες στη Συμβουλευτική Επιτροπή ζήτησαν να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια και να γίνεται μοριοδότηση, κάτι που έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση. Ωστόσο στην ενημέρωση που τους έκανε ο υπουργός δεν αναφερόταν συγκεκριμένα ο τρόπος μοριοδότησης, κάτι που ο Ν. Κέττηρος χαρακτήρισε πως «πρόκειται για την πεμπτουσία του ζητήματος, όπως και οι υπενοικιάσεις». Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής αναμένουν από τον υπουργό αναλυτική και συγκεκριμένη ενημέρωση.

Γιάννης Κακαρής

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.