Μόλις 12% η ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ

Η αρμόδια Υπουργός Ενέργειας βλέπει μειοδοτικούς διαγωνισμούς μόνο με το άνοιγμα της αγοράς

 

Η Κύπρος βρίσκεται ακόμα χαμηλά στην κατάταξη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς μόλις το 12% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) το 2020.

Σύμφωνα με τη Eurostat το ποσοστό της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην Κύπρο αυξήθηκε σε σχέση με το 2019, όταν βρισκόταν στο 10% και σε σχέση με το 2018 όταν βρισκόταν λίγο πάνω από το 9%. Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020 ήταν η Αυστρία (78%) και η Σουηδία (75%), με τη Δανία (65%), την Πορτογαλία (58%), την Κροατία και τη Λετονία (και οι δύο 53%) να ακολουθούν. Οι έξι αυτές χώρες είναι οι μόνες στις οποίες το ποσοστό ξεπέρασε το 50%. Τα χαμηλότερα ποσοστά (κάτω του 15%) καταγράφηκαν σε πέντε χώρες: τη Μάλτα (10%), την Ουγγαρία και την Κύπρο (και οι δύο 12%), το Λουξεμβούργο (14%) και την Τσεχία (15%).

Όσον αφορά γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες προέρχεται από αιολική ενέργεια (36%) και υδροηλεκτρική ενέργεια (33%), με το υπόλοιπο να προέρχεται από ηλιακή ενέργεια (14%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%). Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται πανευρωπαϊκά στην ηλιακή ενέργεια καθώς το 2008 βρισκόταν μόλις στο 1%.

Η αρμόδια Υπουργός Ενέργειας σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με το ΑΚΕΛ υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δήλωσε πως θα πρέπει να εξετάσουμε τις ανάγκες του Ταμείου ΑΠΕ/ΕΞΕ για να μπορεί αυτό να προσφέρει σχέδια και κίνητρα στους πολίτες για την ενεργειακή μετάβαση που είναι και ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κόστους του ηλεκτρισμού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, επεσήμανε.

Περίπλοκο ζήτημα οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί

Για την πρόταση για τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, η κα Νατάσα Πηλείδου επεσήμανε πως αυτό είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο εγχείρημα για δυο λόγους: επειδή ανοίγει η ανταγωνιστική αγορά τον Οκτώβριο του 2022 και επομένως πρέπει η οποιαδήποτε ενέργεια να γίνει ταυτόχρονα, διασφαλίζοντας το επιτυχές άνοιγμα της αγοράς και επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της ΡΑΕΚ και σίγουρα θα πρέπει και να τεθούν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά αυτούς τους διαγωνισμούς αλλά και να υπάρξει συγκατάθεση της Ρυθμιστικής Αρχής ούτως ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ένα τέτοιο ζήτημα, ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy