Μόλις 27,5% οι γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων στις κυπριακές επιχειρήσεις

Μόλις 27,5% είναι το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ενώ γενικά χαμηλή είναι η παρουσία τους σε θέσεις ευθύνης στις κυπριακές επιχειρήσεις, με το ποσοστό των γυναικών που έχουν ως προϊστάμενη μια γυναίκα να είναι μόλις 12,6%, ενώ οι γυναίκες που έχουν άντρα προϊστάμενο είναι 54,1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου (ΠΑΚΕΠΕ) αναφορικά με τη θέση, το βαθμό συμμετοχής, τις ευκαιρίες ανέλιξης, την ισομισθία των γυναικών και τις συναφείς καλές πρακτικές στις κυπριακές επιχειρήσεις, που ετοιμάστηκε για την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ).
.
Οπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι το ποσοστό των γυναικών, σε θέσεις λήψης αποφάσεων, είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών στις κυπριακές επιχειρήσεις (72,5%, έναντι 27,5% των γυναικών). Το ποσοστό της εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια είναι πολύ χαμηλό, αφού σε μόνο το 4% των εταιρειών οι γυναίκες κατέχουν θέση σε διοικητικά συμβούλια. Ωστόσο ένα ενθαρρυντικό και ενδιαφέρον στοιχείο για τη διαδικασία κοινωνικής αλλαγής που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια μεγαλύτερος αριθμός γυναικών παρά αντρών πήραν τις ελάχιστες προαγωγές που δόθηκαν από τις εταιρείες, σημειώνεται.

Επίσης αναφέρεται πως υπάρχει σε μεγάλο βαθμό έμφυλος επαγγελματικός διαχωρισμός στην αγορά εργασίας της Κύπρου. Συγκεκριμένα, το 47,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στην εταιρεία τους υπάρχουν ειδικότητες που καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από γυναίκες, ενώ το 39% δήλωσε σε κάποιο βαθμό, με ένα χαμηλό ποσοστό 13,5 %, να δηλώνει ότι δεν υπάρχει καθόλου.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις, όπως σημειώνεται, επιδεικνύουν διάθεση να εφαρμόσουν καλές πρακτικές προώθησης της έμφυλης ισότητας στον εργασιακό τους χώρο, όπως το ευέλικτο ωράριο, οι ώρες απουσίας για επίσκεψη στο σχολείο, η καθυστέρηση στην ώρα έναρξης εργασίας, η χορήγηση γονική άδειας και η πρόωρη αποχώρηση στην ώρα λήξης της εργασίας.

Σε χαμηλότερο βαθμό κατατάσσεται η επιπρόσθετη άδεια για γονείς, ο πληρωμένος χρόνος απουσίας για έκτακτη φροντίδα παιδιών, η άδεια πατρότητας (που δεν θεσμοθετήθηκε στην Κύπρο) όπως και η λειτουργία νηπιαγωγείου. Σημειώνεται όμως το γεγονός ότι πολλοί διοικητικοί τόνιζαν στις συνεντεύξεις ότι θα εφαρμόσουν «ότι προνοεί η νομοθεσία».

`Οπως αναφέρεται, σε ό,τι αφορά τα έμφυλα στερεότυπα τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη ανάμεσα στα διοικητικά τουλάχιστο στελέχη σε σχέση με το παρελθόν σε αυτό τον τομέα.

“Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων πίστευαν ότι γυναίκες και άντρες κατέχουν σε ίδιο βαθμό χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού υπαλλήλου η διοικητικού όπως αποφασιστικότητα, συνέπεια, ομαδικότητα, επαγγελματισμός, ψυχραιμία. Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων/ουσών συστηματικά τοποθετούσε τις γυναίκες να υπερτερούν των ανδρών σε σημαντικά χαρακτηριστικά”, αναφέρεται.

Αυτό γινόταν περισσότερο από τις γυναίκες παρά τους άντρες διοικητικούς, προστίθεται και σημειώνεται πως ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό γύρω στο 10-15% του δείγματος φαίνεται ακόμη και σήμερα να συμμερίζεται με ρητό τρόπο στερεότυπα που κατατάσσουν τις γυναίκες σε υποδεέστερη θέση.

Στον παράγοντα υιοθέτησης ποσόστωσης η πλειοψηφία ήταν θετική, αφού 64% δηλώνουν συμφωνώ απόλυτα και συμφωνώ με αυτό το μέτρο. Το ποσοστό της διαφωνίας (διαφωνώ απόλυτα και διαφωνώ) ήταν 23,7% και δεν είμαι σίγουρος/η δήλωσε το 12.3%. Οι γυναίκες εκφράζουν μεγαλύτερη συμφωνία προς την πρόταση της ποσόστωσης παρά οι άνδρες.

“Υπάρχει προθυμία των κυπριακών επιχειρήσεων για υιοθέτηση τέτοιων μέτρων και θεωρείται από την πλειοψηφία των ερωτωμένων ότι αποτελεί ένα θετικό μέτρο που θα ενίσχυε την παρουσία των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Σημειώνεται, επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες πιστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες ότι η πρόταση/οδηγία αυτή θα βοηθήσει τις γυναίκες και θα ενισχύσει τη παρουσία τους σε θέσεις λήψεων αποφάσεων”, αναφέρεται.

Εξάλλου, “πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο θεωρείται το εύρημα ότι το 24,3% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι είτε έχουν υιοθετήσει αυτό το μέτρο, είτε ότι προτίθενται να το υιοθετήσουν σε μεγάλο βαθμό”.

Οπως αναφέρεται, γενικός στόχος της έρευνας ήταν η συλλογή και ανάλυση στοιχείων σχετικά με τη θέση, το βαθμό συμμετοχής, τις ευκαιρίες ανέλιξης, την ισομισθία των γυναικών και τις συναφείς καλές πρακτικές στις κυπριακές επιχειρήσεις

Η έρευνα πεδίου διεξήχθη μεταξύ 3 Μαΐου και 9 Ιουνίου 2016 και διήρκεσε εικοσιοκτώ εργάσιμες μέρες. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η πολυσταδιακή στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία. Για τους σκοπούς της έρευνας λήφθηκαν συνεντεύξεις από 334 εταιρείες στο χώρο των επιχειρήσεων από όλες τις επαρχίες της Κύπρου και όλους τους τομείς (Υπηρεσίες, Εισαγωγές, Εξαγωγές-Βιομηχανία) τηρώντας τις αναλογίες από στατιστικά στοιχεία για την πραγματική κατανομή των τομέων στην Κύπρο που δόθηκαν από το ΚΕΒΕ. Η συλλογή δεδομένων έγινε με τη χρήση δύο δομημένων ερωτηματολογίων.

(ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy