Μόλις 4 – 5% δεν προσήλθε στις τάξεις λόγω μάσκας

Στην Επ. Παιδείας επισημάνθηκε η ανάγκη διαλόγου και σωστής επικοινωνίας των μέτρων

Σε μόλις 4% με 5% υπολογίζεται το ποσοστό των μαθητών που δεν προσήλθε στις τάξεις μετά από οδηγίες γονέων εξαιτίας των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν στα Δημοτικά Σχολεία, σύμφωνα με τον διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Μάριο Στυλιανίδη.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας βρέθηκε χθες το θέμα της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, με τον κ. Στυλιανίδη να σημειώνει ότι το ποσοστό προσέλευσης στα Δημοτικά ανέρχεται στο 88%, ενώ άλλο ένα 7% με 8% απουσιάζει δικαιολογημένα είτε λόγω ιώσεων, είτε επειδή είναι κρούσματα ή επαφές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας βουλευτές και καλεσμένοι καταδίκασαν τους προπηλακισμούς εναντίον εκπαιδευτικών και άλλων λειτουργών από μερίδα γονέων.

Η Λέκτορας Παιδιατρικής και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Ζωή Δωροθέα Πανά, είπε πως η αξία της μάσκας για ηλικίες από 2 και άνω ειδικά το χειμώνα είναι δεδομένη, προσθέτοντας πως «αποτελεί φραγμό για όλων των ειδών νοσήματα». Ανέφερε, επίσης, ότι ο ECDC λέει ότι όταν παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η εισαγωγή μη φαρμακευτικών μέτρων όπως μάσκες, τεστ και αποστάσεις.

Ο επιδημιολόγος και επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, ανέλυσε τη λογική πίσω από τα μέτρα που λαμβάνονται. Είπε πως αυτό που ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο είναι να διατηρήσουν τη ροή των κρουσμάτων σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται για να παραμείνει η κοινωνία ανοικτή και οπωσδήποτε τα σχολεία ανοικτά. «Είναι στοχευμένα μέτρα στις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο κάθε περίοδο», είπε.

Επεσήμανε ότι τον τελευταίο μήνα τα κρούσματα σε ηλικίες 6-11 ετών τριπλασιάστηκαν και με δεδομένο ότι ο πληθυσμός αυτός δεν ελεγχόταν τακτικά, ενδεχομένως τα κρούσματα να είναι ακόμα περισσότερα. Ανέφερε ακόμα πως είναι σημαντικό τα κρούσματα ανάμεσα σε μαθητές των σχολείων να παραμείνουν χαμηλά, ώστε να μη δημιουργούνται μεγάλες αλυσίδες, αφού κατ’ επέκταση ο ιός θα πάει και στις οικογένειές τους.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, τόνισε την ανάγκη τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή. Η Επίτροπος αλλά και η κα Πανά επεσήμαναν την ανάγκη διαλόγου και σωστής επικοινωνίας των μέτρων.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, είπε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί εκφράζουν φόβο να πάνε το πρωί στη δουλειά τους, αφού γονείς τούς απειλούν και ασκούν εναντίον τους λεκτική και σωματική βία.

 

Χρ. Χριστοφίδης: Ζητούμενο η πειθώ και ενημέρωση
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι η ανάγκη διαλόγου και επικοινωνίας και η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που δυστυχώς δεν έχει το ΥΠΠΑΝ για ενδελεχή ενημέρωση και συζήτηση γύρω από ζητήματα που απασχολούν μαθητές και γονείς. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η πειθώ και η ενημέρωση είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε» για να προσθέσει ότι ως ΑΚΕΛ εκτιμούμε ότι «η διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης πρέπει να μην είναι αντιφατική, δηλαδή από τη μια να στοιβάζονται μαθητές στα λεωφορεία και μετά εντός σχολείου να απαιτείται η τήρηση μέτρων».

 

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy