Με ρυθμούς χελώνας κινείται το σχέδιο Εστία, αφού με βάση στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την πρώτη εβδομάδα υποβλήθηκαν μόλις 53 αιτήσεις από τους τρεις μεγάλους (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και ΚΕΔΙΠΕΣ) σε σχέση με μερικές εκατοντάδες που ανέμεναν οι αρμόδιοι. Η περίοδος για την υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο οι μέχρι στιγμής ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι είναι απίθανο να καλυφθεί ο στόχος τον οποίο έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών για 15 χιλιάδες αιτήσεις. Σημειώνεται εξάλλου ότι για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται 40 – 50 πιστοποιητικά, ενώ ήδη παρουσιάστηκαν προβλήματα όπως η καθυστέρηση στην έκδοση του πιστοποιητικού από το Κτηματολόγιο.

Φρένο στα σενάρια για «Εστία» για καλοπληρωτές

Εν τω μεταξύ στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκε επίσης το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για προώθηση δεύτερου σχεδίου τύπου Εστία, για τους καλοπληρωτές και όσους αναμένεται να μείνουν εκτός του «Εστία» επειδή θα κριθούν μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Ωστόσο η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών προκάλεσε δυσφορία στα κόμματα. Συγκεκριμένα, ο Χάρης Γεωργιάδης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προώθησης σχεδίου για στήριξη όσων πληρώνουν τα δάνειά τους. Ανέφερε μάλιστα ότι θέμα συζητήθηκε με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η απάντηση είναι αρνητική. Επίσης, σε σχέση με το ενδεχόμενο στήριξης των δανειοληπτών οι οποίοι θα μείνουν εκτός του «Εστία» είπε ότι αυτό θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων του «Εστία» (σ.σ.: 15 Μαρτίου 2020).

Τρέχουν οι εκποιήσεις, έρχονται και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχία για τη χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτείται για τις αιτήσεις για το «Εστία», αλλά και την καθυστέρηση στην προώθηση σχεδίου για όσους θα μείνουν εκτός. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς για τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες απαιτούσαν οι τράπεζες, ενώ οι δανειολήπτες αναμένουν ακόμη τα προγράμματα και τις νομοθεσίες που θα τους διευκολύνουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. «Η κυβέρνηση αφού ρίγαρε το γήπεδο, αφού έθεσε το πλαίσιο υπέρ των τραπεζών σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις και τις εκποιήσεις, σήμερα ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών για το σχέδιο Εστία, χωρίς να αναφέρει τίποτα νεότερο επί της ουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στ. Στεφάνου. Υπέδειξε επίσης ότι οι εκποιήσεις τρέχουν ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τους δανειολήπτες.

Οκτώβριο ο μηχανισμός για όσους αδικούνται στην αναδιάρθρωση

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρία παρευρέθηκε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός για όσους θεωρούν ότι δεν τηρήθηκε από την τράπεζα ο Κώδικας για τις αναδιαρθρώσεις. Ανέφερε επίσης ότι πριν κατατεθεί στη Βουλή θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να υπάρχει και η δική της συγκατάθεση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου