Μόλις τέσσερα µεγάλα νοσηλευτήρια και περίπου 150 γιατροί δεν συµβλήθηκαν µε το ΓεΣΥ

  • Οι πολύ λίγοι γιατροί και τα νοσηλευτήρια που παραµένουν εκτός ΓεΣΥ δεν δείχνουν διάθεση να ενταχθούν στο µονοασφαλιστικό σύστηµα
  • Τα µέλη της ΕΝΙΚ παρατηρούν µείωση 40% κατά µέσο όρο στα εισοδήµατά τους µετά την εφαρµογή του ΓεΣΥ
  • ΟΑΥ και Υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι το γεγονός πως η πλειοψηφία των παρόχων έχουν ενταχθεί στο Σύστηµα είναι απόδειξη πως το ΓεΣΥ δουλεύει σωστά και το εµπιστεύονται οι πολίτες
  • Ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ, Θεόδωρος Ποταµίτης, τονίζει πως για την ορθή λειτουργία του ΓεΣΥ απαιτούνται κριτήρια, έλεγχοι και αυστηρές ποινές
  • Το αίτηµα των γιατρών εκτός ΓεΣΥ για συνταγογράφηση εντός Συστήµατος απορρίπτεται ασυζητητί από τον ΟΑΥ

 

Του Ειρηναίου Πίττα 

Το Γενικό Σύστηµα Υγείας (ΓεΣΥ) µετρά το ερχόµενο καλοκαίρι τρία χρόνια ζωής. Με τα προβλήµατα και τις αδυναµίες του το ΓεΣΥ έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των Κύπριων πολιτών-δικαιούχων, αλλά και των γιατρών-παρόχων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ακόµα ένας µικρός αριθµός γιατρών και νοσηλευτηρίων που επιλέγουν να παραµένουν εκτός Συστήµατος. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Θεόδωρο Ποταµίτη, πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), που εκπροσωπεί τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, δεν έχουν πρόθεση να συµβληθούν µε τον ΟΑΥ, όπως λειτουργεί σήµερα, παρά το γεγονός ότι µετά την εφαρµογή του Συστήµατος ο κύκλος εργασιών και τα έσοδά τους έχουν µειωθεί.

Πολύ λίγοι πάροχοι έµειναν εκτός ΓεΣΥ

Ο κ. Ποταµίτης ανέφερε πως πολύ λίγοι πάροχοι έµειναν εκτός ΓεΣΥ. Μιλώντας στη «Χ» είπε ότι τέσσερα µεγάλα νοσοκοµεία και περίπου 150 γιατροί από σύνολο σχεδόν 3.500 είναι αυτή τη στιγµή εκτός Συστήµατος και µέλη της ΕΝΙΚ.

Όταν ερωτήθηκε αν οι πάροχοι που έµειναν εκτός είδαν διαφορά στον κύκλο εργασιών και τις απολαβές τους, ο κ. Ποταµίτης επεσήµανε πως από ερωτηµατολόγιο που απάντησαν τα µέλη τους παρατηρείται µείωση περίπου 40% κατά µέσο όρο. «Όσοι φώναζαν ότι νοιαζόµαστε µόνο για τα λεφτά, ας δουν τις αµοιβές εντός ΓεΣΥ», πρόσθεσε. Σε ερώτηση γιατί αφού παρατηρούν µείωση στα έσοδά τους, δεν εντάσσονται στο ΓεΣΥ, ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ υπογράµµισε πως δεν µπορούν να µπουν σε ένα σύστηµα που διαφωνούν µε τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του.

Σε ερώτηση αν η ίδια µείωση παρατηρήθηκε και στις ιδιωτικές ασφάλειες, είπε ότι αυτές έχουν αυξηθεί, ως αποτέλεσµα, κατά την άποψή του, των µεγάλων λιστών αναµονής στο ΓεΣΥ, σηµειώνοντας ότι είναι λυπηρό που ο κόσµος δεν µπορεί να εµπιστευτεί το ΓεΣΥ.

Κληθείς να απαντήσει τι ζητούν ώστε να µπουν στο Σύστηµα, είπε ότι θέλουν αλλαγή της νοµοθεσίας. «Εµείς υποστηρίζουµε το µεικτό σύστηµα», σηµείωσε. Υποστήριξε δε, ότι θέλουν να υπάρχει ένας µηχανισµός που θα ελέγχει και αν διαπιστώνει ότι κάποιος «κλέβει», τότε όχι απλά να εκδιώχνεται από το Σύστηµα, αλλά αν προκύπτουν και ποινικά αδικήµατα να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας από την άλλη, θεωρούν ότι ο αριθµός των παρόχων που έχουν ενταχθεί στο Σύστηµα είναι απόδειξη πως το ΓεΣΥ δουλεύει σωστά και ο κόσµος το εµπιστεύεται.

Για λίγους µαυρίζει το όνοµα όλων των γιατρών

Ένα από τα ζητήµατα που προβληµατίζει τους γιατρούς και τους κρατά εκτός Συστήµατος, σύµφωνα µε τον κ. Ποταµίτη, είναι ότι «στο ΓεΣΥ σήµερα δεν υπάρχουν κριτήρια, έλεγχοι και ποινές γι’ αυτό εµφανίζονται καταχρήσεις». Υπογράµµισε πως για να γίνει ένα σωστό Σύστηµα, δηλαδή ο ασθενής να έχει ελεύθερη πρόσβαση προς το ΓεΣΥ, πρέπει να µπουν κριτήρια πώς θα χρησιµοποιούνται οι υπηρεσίες του Συστήµατος. ∆εν γίνεται, είπε, να µη λες πότε δικαιούται ο δικαιούχος να χρησιµοποιήσει τις υπηρεσίες και ποιος έχει τις γνώσεις να καθορίζει πότε χρειάζονται. Πρέπει, τόνισε, να υπάρχουν όρια. Αυτά λέγαµε και όταν συζητούσαµε πριν την εφαρµογή του Συστήµατος, πρόσθεσε. «Ξεκινήσαµε και τώρα υπάρχουν φωνές για καταχρήσεις», συµπλήρωσε. ∆υστυχώς, είπε, για κάποιους λίγους µαυρίζει το όνοµα όλων των γιατρών. Τόνισε πως δεν γίνεται να λέµε πως είναι όλοι κλέφτες. Μόνο ένα µικρό ποσοστό γιατρών καρπώνεται τεράστια ποσά, συµπλήρωσε.

Πρωτόκολλα, έλεγχοι και κριτήρια

Σε ερώτηση τι πρέπει να γίνει, επεσήμανε πως πρέπει καταρχάς να υπάρχουν πρωτόκολλα. «Με ψύλλου πήδηµα, γιατροί και ασθενείς ζητούν εξετάσεις», σημείωσε για να προσθέσει ότι αποτέλεσµα αυτού είναι να δηµιουργούνται καθυστερήσεις και ουρές αναµονής. Το δεύτερο, υπογράµµισε, είναι να υπάρχει σωστός έλεγχος και αυστηρά κριτήρια, τα οποία θα κοινοποιηθούν και στον κόσµο. Να δύναται, όπως είπε, ένας γιατρός να αρνηθεί µια εξέταση στον ασθενή, αν ο ίδιος κρίνει ότι δεν χρειάζεται, και αν ο ασθενής επιµένει, τότε να πληρώνει την εξέταση ο ίδιος, όχι το Σύστηµα. Περαιτέρω, τόνισε πως πρέπει να υπάρχουν αποτρεπτικές ποινές για όσους εντοπιστεί πως καταχρώνται το Σύστηµα. Ως παράδειγµα, ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ έφερε τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες, όπως είπε, έχουν τροµερό έλεγχο για όσα καλούνται να αποζηµιώσουν.

Τα πιο πάνω είναι ζητήµατα που εντοπίζονται και από τον ΟΑΥ, που θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον έλεγχο των καταχρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε εισήγηση όπως ο ΟΑΥ συνάψει συµφωνία µε εξωτερικούς συµβούλους, γνώστες θεµάτων υγείας και ελέγχου, οι οποίοι θα ελέγχουν τις µεγάλες αµοιβές νοσηλευτηρίων και γιατρών και θα πραγµατοποιούν δειγµατοληπτικούς ελέγχους. Την ίδια στιγµή, ο ΟΑΥ έχει δηλώσει ετοιµότητα να βελτιώσει τα συστήµατα εσωτερικού ελέγχου, παρά την υποστελέχωσή του. Επίσης, υπάρχει σκέψη να αυξηθεί το περιθώριο µετά το οποίο ο ασθενής θα µπορεί να αλλάξει Προσωπικό Ιατρό από τους έξι µήνες στον ένα χρόνο.

Ο Θεόδωρος Ποταµίτης υπογράµµισε επίσης ότι δεν δόθηκε επαρκής στήριξη στα δηµόσια νοσηλευτήρια. Εξήγησε ότι δόθηκαν «χοντρές αµοιβές» εκτός δηµοσίου, µε αποτέλεσµα γιατροί του δηµοσίου να ιδιωτεύουν. Περαιτέρω, πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό τα «ασύµφορα» και δύσκολα περιστατικά να αναλαµβάνονται ή να αποστέλλονται µόνο στα δηµόσια νοσηλευτήρια. Κάτι τέτοιο είναι «δυσλειτουργικό», σηµείωσε.

Όχι του ΟΑΥ σε αλλαγές που θα ενθαρρύνουν φυγόκεντρες τάσεις

Όσον αφορά αιτήµατα που έχουν οι ίδιοι, µε την υφιστάµενη κατάσταση, µιας και η αλλαγή του Συστήµατος δεν είναι προς συζήτηση, είπε ότι πάγιο αίτηµά τους είναι το δικαίωµα συνταγογράφησης εντός ΓεΣΥ. Είναι κάτι, είπε, που αδικεί πρωτίστως τον ασθενή. Απαντώντας δε στους φόβους σχετικά µε την αδυναµία ελέγχου από τον ΟΑΥ, ο κ. Ποταµίτης είπε ότι για αυτό πρέπει να στηθεί ένα ισχυρό σύστηµα ελέγχου.

Το συγκεκριµένο αίτηµα έχει απορριφθεί πολλές φορές στο παρελθόν από τον ΟΑΥ, καθώς βλέπει πως κάτι τέτοιο θα δηµιουργούσε φυγόκεντρες δυνάµεις, µιας και όλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώµατα, την ώρα που οι εντός Συστήµατος, βάσει συµβολαίου, επιδέχονται ελέγχους και έχουν υποχρεώσεις. Θεωρεί ότι η συνταγογράφηση φαρµάκων ή εξετάσεων από γιατρούς εκτός Συστήµατος θα δηµιουργούσε µια ανεξέλεγκτη κατάσταση, αφού ο Οργανισµός δεν θα µπορεί να τους ελέγξει µιας και δεν έχουν καµία συµβατική υποχρέωση µε το ΓεΣΥ, ενώ ενδεχοµένως να δηµιουργούσε και πρόβληµα στο ενιαίο σύστηµα πληροφορικής, αφού η θεραπεία του ασθενούς δεν θα καταγράφεται στο σύστηµα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy