Του Ειρηναίου Πίττα
Προς σύγκρουση οδεύει ξανά η Παιδεία, την ώρα που η κατάσταση στα σχολεία έφτασε στο απροχώρητο. Όλα όσα φωνάζουν εδώ και μέρες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είναι δυστυχώς πλέον η πραγματικότητα, με μοναδικά θύματα της κατάστασης να είναι οι μαθητές.
Μπορεί κανείς να βρει άδικο στους μαθητές, αν τελικά πάρουν απόφαση για δυναμικά μέτρα; Όταν το Υπουργείο Παιδείας δεν αγνοεί μόνο τους ίδιους, αλλά και όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Ο Υπουργός Παιδείας έμεινε μόνος να υπερασπίζεται τις εξετάσεις τετραμήνων και παρά το ότι πλέον όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί ο θεσμός, ο ίδιος τον έχει κάνει σημαία και με ένα ανεξήγητο γινάτι αρνείται να συζητήσει καν. Ο παραλογισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν αναλογιστούμε ότι ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι το Υπουργείο, του οποίου προΐσταται, ετοίμασε τροποποίηση ώστε οι τελειόφοιτοι μαθητές να μην παρακάθονται σε 3 εξετάσεις μέσα σε ένα χρόνο. Αναγνωρίζει δηλαδή και ο ίδιος ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ευτυχώς η Βουλή αφουγκράζεται τις ανησυχίες των ανθρώπων που ζουν τα προβλήματα των εξετάσεων τετραμήνων, με την Επιτροπή Παιδείας να ορίζει έκτακτη συνεδρίαση επί του θέματος. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς η Επιτροπή έχει εξετάσει πολλάκις το θέμα. Αυτό που βλέπαμε είναι οι εμπλεκόμενοι να παρευρίσκονται, να λένε τον πόνο και τις ανησυχίες τους, οι βουλευτές να δείχνουν κατανόηση και να καλούν το Υπουργείο Παιδείας να δώσει απαντήσεις και αυτό να επιμένει ότι ο θεσμός είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος. Ας ελπίσουμε ότι πλέον και αφού τα προβλήματα είναι απτά και τα έχουμε ζήσει, οι βουλευτές που εξ αρχής ψήφισαν αυτόν το νόμο για εξετάσεις τετραμήνων, θα δηλώσουν ετοιμότητα ώστε να ψηφίσουν κατάργηση του θεσμού. Μόνο αν ξεριζωθεί οριστικά το πρόβλημα θα δοθεί λύση. Αν και πάλι επιχειρηθεί η επινόηση μεσοβέζικων λύσεων, σε λίγους μήνες θα λέμε και θα γράφουμε τα ίδια.
Μέσα στον παραλογισμό των εξετάσεων τετραμήνων οι τελειόφοιτοι περιμένουν τη Δευτέρα να πάρουν τους βαθμούς τους, οι οποίοι όπως φαίνεται θα είναι άκρως απογοητευτικοί. Αναμενόμενο, θα μου πείτε, με όλα αυτά που γίνονται. Δυστυχώς όμως, αυτή η αναμενόμενη εξέλιξη ίσως επηρεάσει κάποιους από τους μαθητές και μελλοντικούς φοιτητές, οι οποίοι θα διεκδικήσουν θέσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εκεί που δεν «περπατούν» οι Παγκύπριες, αλλά το απολυτήριο. Άντε να εξηγήσεις σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Σκοτίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας ότι ο Υπουργός Παιδείας επέμενε για την εφαρμογή ενός αναποτελεσματικού θεσμού εν μέσω πανδημίας, για πρώτη φορά στους τελειόφοιτους, ή ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν κατάφερνε να αντικαταστήσει επαρκώς τους εκπαιδευτικούς που έλειπαν λόγω κορονοϊού.
