Το ΤΑΥ αποκαλύπτει ότι γίνονται διαβουλεύσεις για την παραμονή της, το Γενικό Λογιστήριο λέει είναι δύσκολο να γίνουν διαβουλεύσεις με την εταιρεία που διαχειριζόταν τη μονάδα και το Υπουργείο Γεωργίας επιδιώκει δημιουργία μόνιμης μονάδας

Σε αδράνεια βρίσκεται η Κινητή Μονάδα Αφαλάτωσης Πάφου εδώ και αρκετούς μήνες με την παρούσα Κυβέρνηση να μην ξέρει προς το παρόν τι θέλει αλλά και τι θα πράξει με τη συγκεκριμένη μονάδα. Κατά γενική ομολογία, οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης γύρω από την κινητή Μονάδα Πάφου κρίνονται αρκετά πρόχειρες, χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν σε δύο κυβερνητικά τμήματα αλλά και στο Υπουργείο Γεωργίας που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση, χωρίς μέχρι στιγμή να μπορούν να καταλήξουν σε μία κοινή απόφαση σε ό,τι αφορά το μέλλον της μονάδας.

Με αυτά τα αρνητικά δεδομένα όμως και την πιθανότητα η Κύπρος να γνωρίσει μια νέα παρατεταμένη ανομβρία, η Πάφος ενδέχεται και πάλι να υποστεί τις συνέπειές της.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπός του πρόσφατα στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής που ζήτησε να πληροφορηθεί για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Αφαλάτωσης Πάφου, αποκάλυψε πως διεξάγονται διαβουλεύσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο ενδέχεται να παραμείνει η κινητή μονάδα στην Πάφο.

Από την άλλη, το Γενικό Λογιστήριο επιμένει πως είναι δύσκολο να έλθει η κυβέρνηση σε διαβουλεύσεις με την ελληνική εταιρεία που διαχειριζόταν μέχρι πρόσφατα την Κινητή Μονάδα Αφαλάτωσης στην Πάφο. Απεναντίας, το Γενικό Λογιστήριο σημειώνει πως έληξε το συμβόλαιο της ελληνικής εταιρείας «Μεσόγειος Α.Ε.», που διαχειριζόταν μέχρι πρόσφατα τη μονάδα, γι’ αυτό πρέπει να φύγει για να προκηρυχθούν νέες προσφορές. Και αυτό, όπως λένε, πρέπει να γίνει για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Το τρίτο μέρος που εμπλέκεται στην υπόθεση είναι το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Κινητή Μονάδα Πάφου είναι ασύμφορη, ότι έχουν σπαταληθεί απερίσκεπτα μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία της και ότι πρέπει να καταργηθεί για να γίνει στη θέση της μόνιμη μονάδα.

Αφαλάτωση

Να αναφέρουμε πως η Κινητή Μονάδα Αφαλάτωσης Πάφου έγινε επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια για να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη ανομβρία που είχε σημειωθεί στην Κύπρο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και για να σταματήσει η μεταφορά νερού με δεξαμενόπλοια από την Ελλάδα, που ήταν μία αναγκαία λύση μετά που είχαν στραγγίσει όλοι οι υδατοφράκτες και οι πηγές της Κύπρου.

Η κατασκευή της μονάδας άρχισε το 2008 και αποπερατώθηκε το 2010 όπου τέθηκε σε λειτουργία αμέσως, προσφέροντας νερό στον διψασμένο τότε πληθυσμό της Πάφου. Από το 2010 και μέχρι το Νοέμβριο του 2013, που έληγε το συμβόλαιό της, τη μονάδα διαχειριζόταν η ελληνική εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.».

Δυστυχώς, όπως αναφέραμε, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, λήφθηκε απόφαση ότι έπρεπε να τερματίσει τη λειτουργία της η Κινητή Μονάδα Πάφου γιατί ήταν ασύμφορη, όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας και ειδοποιήθηκε ταυτόχρονα η διεύθυνση της ελληνικής εταιρείας ότι δεν θα της ανανεωνόταν το συμβόλαιό της. Μάλιστα, το Υπουργείο Γεωργίας, ενημέρωσε την εταιρεία ότι έπρεπε να μεταφέρει αμέσως τον εξοπλισμό της μονάδας στην Ελλάδα.

Η ελληνική εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.» όμως, όπως γράψαμε και σε προηγούμενες εκδόσεις μας, επανήλθε και έκαμε νέα προσφορά στο Υπουργείο Γεωργίας για τη λειτουργία και διαχείριση της εταιρείας αλλά, όπως έγκυρα πληροφορηθήκαμε, ο Υπουργός Γεωργίας ούτε καν μπήκε στον κόπο να ανοίξει το φάκελο με τη νέα και αρκετά βελτιωμένη προσφορά της εταιρείας.

Περίεργες χαρακτηρίζονταν και οι προθέσεις του Υπουργού Γεωργίας όταν πριν ένα χρόνο περίπου ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση προτίθετο να φέρει νερό από το Λίβανο, χωρίς να υπάρχει όμως η κατάλληλη υποδομή στο Λίβανο για τη φόρτωση του νερού σε δεξαμενόπλοια.

Κατά ανεξήγητο λόγο όμως, και παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο της ελληνικής εταιρείας έληξε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ο εξοπλισμός της μονάδας παραμένει ακόμη στη θέση του, χωρίς να έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα, όπως ζητούσε να γίνει εσπευσμένα το Υπουργείο Γεωργίας και γενικά η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων όμως, όπως απεκάλυψε ο εκπρόσωπος του στην Επιτροπή Γεωργίας, περιμένει εντολές για να προκηρύξει προσφορές για την κατασκευή μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης στην Πάφο, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο να παραμείνει η κινητή Μονάδα Αφαλάτωσης στη θέση της.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Κανένας προγραμματισμός στο ΤΑΥ για το πρόβλημα της ανομβρίας

Gavriel Giannakis

«Συζητώντας στην Επιτροπή Γεωργίας τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της ανομβρίας, αποδείχθηκε πως στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν έχουν κανένα απολύτως προγραμματισμό όσον αφορά το πρόβλημα της ανομβρίας που απειλεί την Κύπρο», δήλωσε στη «Χαραυγή», ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Γιαννάκης Γαβριήλ.

Στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, περιμένουν να βρέξει για να λυθεί το υδατικό πρόβλημά μας. «Αν δεν βρέξει όμως θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την άρδευση, εφόσον η πληρότητα των φραγμάτων της Κύπρου φθάνει περίπου το 28%», πρόσθεσε.

Οπως είπε ο Γ. Γαβριήλ, για να λειτουργήσει μια μόνιμη μονάδα αφαλάτωσης θα χρειασθούν περίπου 18 μήνες για την κατασκευή της. Συνεπώς, με τις λιγοστές ποσότητες που έχουν τα φράγματα σήμερα, η Κυβέρνηση, για σκοπούς άρδευσης, θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε περικοπές τα επόμενα χρόνια.

Το χειρότερο, όπως είπε, είναι που δεν ενημερώνουν έγκαιρα του γεωργούς-παραγωγούς γι’ αυτό το ενδεχόμενο, για να κάνουν και αυτοί σωστά τους προγραμματισμούς τους. «Δηλαδή, οι γεωργοί θα φυτεύσουν και στο τέλος δεν θα τους δίνουν νερό για να ποτίσουν τις φυτείες τους», είπε ο Γιαννάκης Γαβριήλ.

Χρήστος Μαυρής