Μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα στην Ιταλία

Η ανακάλυψη 24 µπρούντζινων αγαλµάτων από την ετρουσκική και τη ρωµαϊκή περίοδο σε ένα ιαµατικό λουτρό της Ιταλίας γράφει ιστορία.

Ερευνητές στην περιοχή της Τοσκάνης, στο Σαν Κασιάνο ντι Μπάνι, ανέσυραν τα εν λόγω αγάλµατα, που είναι σε άριστη κατάσταση, µέσα από τη λάσπη και τα θερµά ιαµατικά νερά όπου βρίσκονταν κρυµµένα τα τελευταία 2.000 χρόνια. Ορισµένα εκ των αγαλµάτων έχουν ύψος σχεδόν ένα µέτρο.

Στο ιερό που βρισκόταν κάποτε εκεί, εντοπίστηκαν και άλλα αντικείµενα, όπως επιγραφές και περίπου 5.000 χρυσά, ασηµένια και χάλκινα νοµίσµατα.

Η αρχαιοελληνική θεότητα Υγεία, µε ένα φίδι τυλιγµένο γύρω από το µπράτσο της, και πλάι της τον Απόλλωνα -µαζί µε στρατιώτες και παιδιά, έχουν ενθουσιάσει τους ειδικούς. «Η ανακάλυψη αυτή θα γράψει ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο αρχαιολόγος και υπεύθυνος των ανασκαφών στην περιοχή, Γιάκοπο Τάµπολι.

Τα αγάλµατα χρονολογούνται µεταξύ του 2ου π.Χ. και του 1ου µ.Χ. αιώνα. Εκείνη την εποχή οι Ρωµαίοι προσπαθούσαν να επεκτείνουν την αυτοκρατορία τους, ενώ ο ετρουσκικός πολιτισµός απορροφήθηκε από τον ρωµαϊκό. Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, η διαδικασία αυτή ήταν ρευστή και βαθµιαία. «Τα ευρήµατα είναι µία θεαµατική απεικόνιση αυτής ακριβώς της διαδικασίας, για πρώτη φορά στην ιστορία», εξηγεί ο αρχαιολόγος Ντιρκ Στοϊερνάγκελ, καθηγητής του Πανεπιστηµίου του Ρέγκενσµπουργκ. «Το ετρουσκικό ιερό δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά οι ρωµαϊκοί θεοί εντάχθηκαν σε αυτό και τα ρωµαϊκά έθιµα υιοθετήθηκαν».

Στα αντικείµενα υπάρχουν επιγραφές στα ετρουσκικά και στα λατινικά και αναφορές σε ετρουσκικές οικογένειες. Καθώς από την αρχαιότητα δεν έχουν αποµείνει σχεδόν καθόλου γλυπτά από µπρούντζο, αφού οι άνθρωποι έλιωναν τα µέταλλα µε σκοπό να τα επαναχρησιµοποιήσουν, πρόκειται για ευρήµατα εξαιρετικής σηµασίας.

Ο Μάσιµο Οσάνα, επικεφαλής των κρατικών µουσείων της Ιταλίας, έκανε λόγο για «ένα από τα σηµαντικότερα µπρούντζινα ευρήµατα στην ιστορία της Μεσογείου» και υπενθύµισε τα µπρούντζινα αγάλµατα που βρέθηκαν στο Ιόνιο, τους πολεµιστές του Ριάτσε -από τα λίγα εναποµείναντα µπρούντζινα αγάλµατα σε φυσικό µέγεθος από την ελληνική αρχαιότητα.

Πηγή: Γερµανικό Πρακτορείο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy