Μόνη η Κύπρος άσκησε βέτο στο ΣΕΥ και στο COREPER

Πιέσεις στο παρασκήνιο από την προεδρεύουσα Γερμανία

epa08685641 European High Representative of the Union for Foreign Affairs Josep Borrell at the Residence palace ahead of an informal breakfast between EU Foreign Ministers and Belarusian opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya, in Brussels, Belgium, 21 September 2020. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Για μια ακόμα φορά δόθηκαν τα μηνύματα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την ΕΕ για τη συνεπή στάση που πρέπει να τηρεί στην παραβίαση δικαιωμάτων κρατών-μελών από τρίτους. Πλην όμως η Κύπρος ήταν μόνη… στην αρνησικυρία. Στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), αλλά και στη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) δεν υπήρξε ομοφωνία για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΕΠΑΑ, κ. Μπορέλ, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΣΕΥ και απαντώντας σε ερωτήσεις αποκάλυψε ότι η Κύπρος άσκησε βέτο, αλλά ήταν μόνη της… Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την επίσκεψη και τις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι κ.κ. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία και «συμφώνησαν» τα επόμενα βήματά τους, αφήνοντας να νοηθεί ότι βέτο θα ασκούσε και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο.

Αποφάσεις για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία και για την Τουρκία θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, με το πρόσχημα ότι δεν θέλουν να αποθαρρύνουν την Τουρκία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

«Το παιχνίδι παίζεται στο παρασκήνιο και παίζεται κυρίως από τη Γερμανίδα καγκελάριο», έλεγε στη «Χαραυγή» διπλωματική πηγή. Τουτέστιν οι πιέσεις θα ασκηθούν μέχρι την τελευταία στιγμή προς την κυπριακή πλευρά για να μην ασκήσει βέτο στις κυρώσεις επί της Λευκορωσίας. Ίσως με κάποιες υποσχέσεις ως αντάλλαγμα. Κι εδώ είναι που τίθεται το ερώτημα για το συγχρονισμό Αθήνας και Λευκωσίας. Δηκτική ήταν η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Δένδια ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

H συνέχιση της συζήτησης για την Τουρκία παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΣΕΥ. Ειδικότερα σε σχέση με την Τουρκία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «υπάρχουν θετικά βήματα», όμως σημείωσε ότι η επέκταση των Νavtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου, όπως είπε, το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε σχέση με την μη υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε απαντώντας σε ερώτηση ότι «δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί μια χώρα δεν μετέχει στην ομοφωνία». Σημείωσε δε ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα, καθώς στο COREPER αναγνωρίστηκε ότι από τότε δεν υπήρχε ομοφωνία. Ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι «είχαμε πολιτική συζήτηση», από την οποία αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις και τόνισε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβληθούν». Μίλησε για «προσωπική δέσμευση» και τη συνέδεσε με «την αξιοπιστία της ΕΕ» και «το χτίσιμο της κοινής μας εξωτερικής πολιτικής».

«Αν δεν τα κάνουμε, τότε η αξιοπιστία μας τίθεται σε κίνδυνο», είπε, εξηγώντας ότι «θα τα καταφέρουμε» παραπέμποντας στο ΣΕΥ μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Είναι ένα υψηλής τάσης πολιτικό πρόβλημα (η στάση της Κύπρου) που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λύσει», πρόσθεσε.

Νίκη Κουλέρμου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News