Μόνη λύση η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, τονίζει το ΡΤΚ που χαιρετίζει το νέο ψήφισμα του ΣΑ ΟΗΕ

Φωτογραφία αρχείου

«Μια λύση στο νησί είναι δυνατή (μόνο) στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), σε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το νέο ψήφισμα του οργανισμού για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Κατά τη συνεδρίασή του στις 30 Ιανουαρίου 2023, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε ομόφωνα την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια λύση “βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα”.

Σε μια εποχή που το κοινό έδαφος (των διαπραγματεύσεων) δέχεται πλήγματα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει τη βούλησή του υπέρ των κοινοτήτων που ζουν στο νησί», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του ΡΤΚ.

Με αναφορά στις «ευθύνες των εγγυητών κρατών με τα οποία οι κοινότητες είναι πολιτισμικά συνδεδεμένες και τα οποία είναι υποχρεωμένα βάσει του διεθνούς δικαίου να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960» και καταδικάζοντας όλες τις «εναλλακτικές φόρμουλες λύσης», το ΡΤΚ αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι «ο δρόμος για μια δίκαιη λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπου τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα προστατεύονται, περνά από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η μεθοδολογία επίλυσης που είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα και χρονικά οργανωμένη μπορεί να οδηγήσει σε λύση», καταλήγει. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy