«Μόνη μας ελπίδα οι συνομιλίες»

Απαιτούνται κινήσεις από την ε/κ πλευρά για να πιεστεί η Τουρκία - Ατομικό δικαίωμα η περιουσία αλλά…

Αυτό που είπε προχθές στους Αμμοχωστιανούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης -ότι θα ήταν συνεργοί αν διεκδικούσαν τις περιουσίες τους ή επέστρεφαν υπό τ/κ διοίκηση- δεν το είπε το Εθνικό Συμβούλιο. Σε ομόφωνη ανακοίνωσή του το Ε.Σ. υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού. Από τη άλλη, σημειώνει ότι «στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας».
Το Ε. Συμβούλιο τόνισε ότι στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Απέναντι στις κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια (και όχι μόνον) δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να γίνουν κινήσεις και από την ε/κ πλευρά, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στη διεθνή κοινότητα. Αυτή ήταν η φωνή της λογικής και του ορθολογισμού που άκουσε χθες για μιαν ακόμα φορά από το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το Εθνικό Συμβούλιο. Στην ερώτηση «και τώρα τι κάνουμε», μετά τις νέες εξαγγελίες για το άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων και την πρόσκληση στους νόμιμους κατοίκους να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, προσφεύγοντας στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων» αντί εφαρμογής των ψηφισμάτων του Σ. Ασφαλείας (550 και 789), η θέση του ΑΚΕΛ αλλά και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου ήταν ότι «οι συνομιλίες είναι η μόνη μας ελπίδα». Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, όπως πληροφορούμαστε, υπογράμμισε και επιχειρηματολόγησε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις από ε/κ πλευράς ώστε και να ανακτηθεί η χαμένη μας αξιοπιστία διεθνώς και να στραφεί η πίεση προς την Τουρκία. Αυτό μπορεί να γίνει με ξεκάθαρη αποδοχή της πολιτικής ισότητας με μια θετική ψήφο, όπως ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης την πρότεινε στο Κραν Μοντανά, ώστε και η τουρκική και τ/κ πλευρά να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν τον χάρτη για το εδαφικό που περιελάμβανε την Αμμόχωστο και έθετε υπό συζήτηση και την επιστροφή της Μόρφου.

Αντί αυτών η συζήτηση γινόταν μεταξύ του Προέδρου και κάποιων αρχηγών για…  κλείσιμο οδοφραγμάτων ή και απαγόρευση διέλευσης από τα οδοφράγματα ξένων υπηκόων. Υποδείχθηκαν, ωστόσο, οι κίνδυνοι να κατηγορηθούμε από την ΕΕ για παραβιάσεις του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ή να προκληθούν «αντίποινα» με κλείσιμο άλλων οδοφραγμάτων που εξυπηρετούνται περισσότερο οι Ε/κ παρά οι Τ/κ. Συζητήθηκαν, επίσης, η πιθανότητα 5ης Διακρατικής Προσφυγής στο ΕΔΑΔ και η προσφυγή στο Σ. Ασφαλείας από το οποίο αναμένεται προεδρική δήλωση ανάλογη εκείνης του Οκτώβρη του 2020, κατόπιν πρότασης της Γαλλίας.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy