Μόνιμη καθίσταται η ενδιάμεση λύση LNG

Χ. Έλληνας: Άμεσες αποφάσεις επί της πρότασης της Hoegh LNG

Σε μόνιμη, αντί ενδιάμεση, λύση τείνει να εξελιχθεί η εισαγωγή LNG για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ καθώς η βιομηχανία υδρογονανθράκων βρίσκεται σε κρίση διεθνώς, ενώ ενεργειακοί κολοσσοί όχι μόνο ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους αλλά και κινδύνεψαν με πτώχευση. Παράλληλα στη διεθνή αγορά υπάρχει υπερπροσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου -ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης λόγω του οικονομικού αντίκτυπου του COVID-19- και οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Όπως εκτιμά ο δρ Χαράλαμπος Έλληνας, θα χρειαστούν 2-3 χρόνια τουλάχιστον οι εταιρείες για να επανακάμψουν. Από την άλλη δεν έχουν αρχίσει ακόμα τα έργα υποδομής για την εισαγωγή του LNG από τη ΔΕΦΑ και εκτιμάται ότι αυτό το έργο δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2023. Δεν διαφεύγει της προσοχής του διεθνούς εμπειρογνώμονα για υδρογονάνθρακες, πρώην διευθυντή της ΕΥΚ, ότι η ΑΗΚ θα κληθεί να πληρώνει 80 εκ. ευρώ το χρόνο από το 2021 και μετά για εκπομπές ρύπων. Συνυπολογιζομένων όλων των πιο πάνω ο κ. Έλληνας εισηγείται ότι έπρεπε ήδη να ληφθούν αποφάσεις και μάλιστα αυτές να είναι θετικές επί της πρότασης της νορβηγικής εταιρείας Hoegh LNG για εγκατάσταση του συστήματος αποεριοποίησης FSRU στο Βασιλικό για να λυθούν τα χέρια της Πολιτείας άμεσα. «Πρέπει να δεχθούν άμεσα την πρόταση της εταιρείας για να αξιοποιηθεί και το όφελος που προσφέρεται». Ένα όφελος που προκύπτει από την τιμή του 1 δολαρίου ανά 1.000 κυβικά πόδια σε σύγκριση με 3-4 δολάρια που θα κοστίζει με την υποδομή της ΔΕΦΑ, υπογράμμισε ο κ. Έλληνας. Έχει σημασία η αμεσότητα των αποφάσεων αφού η εταιρεία για να αρχίσει να δίνει αέριο στην ΑΗΚ θα χρειαστεί 6-9 μήνες τουλάχιστον για να προβεί σε αλλαγές στην προβλήτα της VTTI και να κατασκευαστεί και ο αγωγός, ο οποίος  θα μεταφέρει το αέριο προς το σταθμό παραγωγής της ΑΗΚ.

Όπως είναι γνωστό, η νορβηγική εταιρεία Hoegh LNG έχει υποβάλει την πρότασή της τόσο προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) και αναμένει ανταπόκριση για να την παρουσιάσει τόσο προς το Υπουργείο Ενέργειας όσο και προς τη ΔΕΦΑ.

Όπως πληροφορούμαστε, παρά τις αρχικές της επιφυλάξεις, η ΔΕΦΑ έχει απαντήσει θετικά και ετοιμάζεται να ακούσει την πρόταση της νορβηγικής Hoegh LNG.

Σε άρθρο του στη Financial Mirror, o κ. Έλληνας καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ν’ αλλάξει στρατηγική στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και να επικεντρωθεί στην περιφερειακή αγορά. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι εταιρείες Noble και Delek, να καθιστούν επισφαλές και το μέλλον της ανάπτυξης του «Αφροδίτη». Δυσοίωνες φαίνονται, λόγω των τιμών και της βιωσιμότητάς του, και οι προοπτικές του έργου EastMed.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy