Μόνιμη στέγη στο ΤΕΠΑΚ βρήκε το πολύτιμο αρχείο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδου

Το πολύτιμο αρχείο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδου αποκτά πλέον μόνιμη στέγη στη  Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη όπου θα είναι προσβάσιμο σε ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε από τον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και τη Συγγραφέα, κα Έλλη Παιονίδου.

Η Συμφωνία υπογράφηκε την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου, στο κτήριο της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ και προβλέπει την παραχώρηση του αρχείου στο ΤΕΠΑΚ. Το εν λόγω αρχείο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενυπόγραφα και άλλα βιβλία, επιστολές, φωτογραφικό και ηχογραφημένο υλικό, αφιερώσεις, κριτικές, συνεντεύξεις και γενικά άρθρα και άλλα κείμενα, έχει ήδη καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί από τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ. Το αρχείο θα τοποθετηθεί στην αίθουσα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής της Συμφωνίας, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναγνώρισε και εξήρε το πολύ σημαντικό έργο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδου στον τομέα του πολιτισμού, σημειώνοντας πως «ένας πλούτος της σύγχρονης πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας της Κύπρου γίνεται προσβάσιμος στο κοινό μέσω της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου».

«Το υλικό που παραχωρήθηκε περιλαμβάνει χειρόγραφες επιστολές, χιλιάδες φωτογραφίες και βιβλία με σημαντικές αφιερώσεις. Ευχαριστώ από καρδιάς την κυρία Παιονίδου για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο ΤΕΠΑΚ για φύλαξη και αξιοποίησή του πολύτιμου αρχείου της και τον Διευθυντή και τα στελέχη της Βιβλιοθήκης μας για την πρωτοβουλία. Το Φθινόπωρο θα οργανώσουμε σχετική εκδήλωση και το υλικό σύντομα θα είναι και διαδικτυακά προσβάσιμο», κατέληξε ο Πρύτανης

Από την πλευρά της, η κα. Έλλη Παιονίδου εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και συγκίνησή της «γιατί είναι έργο ζωής, κάπου σχεδόν 60 χρόνια που ζήσαμε μαζί με τον σύζυγο μου τον Πανίκο και που ανοίξαμε το σπίτι μας σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, έχει μαζευτεί μέσα σε αυτό το αρχείο που το αγαπούμε σαν παιδί μας».

«[…] δεν θα θέλαμε να φύγει αυτό το αρχείο από την πόλη μας την Λεμεσό όπου και οι δύο ανήκουμε, γεννηθήκαμε. Η Ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει περίπου πριν από 8 χρόνια χάριν στον τότε Δήμαρχο, Ανδρέα Χρίστου που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, ο οποίος αμέσως συνέλαβε την ιδέα και αρχίσαμε να καταγράφουμε το αρχείο από τότε», σημείωσε.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στο ΤΕΠΑΚ «γιατί αμέσως δέχτηκε να ψηφιοποιήσει αυτό το τεράστιο αρχείο το οποίο ακόμη ψηφιοποιούμε.  Επομένως το ΤΕΠΑΚ αξίζει να έχει και το ζωντανό αρχείο όχι μόνο το ψηφιοποιημένο αλλά και το ζωντανό», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως το αρχείο περιλαμβάνει χιλιάδες επιστολές, φωτογραφίες, ηχογραφημένο υλικό, ταινίες, βίντεο, αφιερώματα, λευκώματα με αφιερώσεις, αλλά και χιλιάδες βιβλία με την προσωπική αφιέρωση του συγγραφέα, εκφράζοντας τέλος τις ευχαριστίες της προς τον Πρύτανη, τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Μάριο Ζέρβα καθώς και τους εργαζομένους της Βιβλιοθήκης για όλη τη βοήθειά τους.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, κ. Μάριος Ζέρβας έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό αρχείο και ευχαρίστησε την κυρία Παιονίδου «για την εμπιστοσύνη και υπομονή που έδειξε όλο αυτόν τον καιρό μέχρι το πανεπιστήμιο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί το αρχείο στους χώρους του», διαβεβαίνοντας την ταυτόχρονα ότι η Βιβλιοθήκη θα κάνει το παν για να αναδείξει αυτό το πολύτιμο αρχείο.

«Το αρχείο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών αλλά και ταυτόχρονα διατηρεί την ιστορική μνήμη και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αφού μέσα από τις φιλίες και στενές διασυνδέσεις της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη με σημαντικούς λογοτέχνες, ποιητές, μουσικούς και εικαστικούς κατάφεραν και ένταξαν την Κύπρο στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Ανέφερε, τέλος, ότι τα μεταδεδομένα του ψηφιοποιημένου αρχείου θα διοχετευτούν μέσω της ψηφιακής πύλης του Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στην Ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς Europeana.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.