Μόνιμο εργοτάξιο και σκουπιδότοπος το κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας

Ξεριζώνουν τα δέντρα και ισοπεδώνουν ακόμα και την τελευταία σπιθαμή γης για να κερδίσουν «χρυσοφόρους» τάφους

Εικόνα ενός συνεχούς εργοταξίου αλλά και σκουπιδότοπου, ακόμα και σωρούς αποβλήτων που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχουν  με τον συγκεκριμένο χώρο, παρουσιάζει το κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, γεγονός που προκαλεί τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εκατοντάδων πολιτών που το επισκέπτονται καθημερινά.

Εκσκαφείς που ασχολούνται αποκλειστικά με το ισοπέδωμα των άδειων σημείων του κοιμητηρίου, ξεριζώνοντας  προηγουμένως  και τις τελευταίες ακακίες και άλλα ελάχιστα δέντρα που έχουν απομείνει αλλά και φορτηγά οχήματα που απασχολούνται με την μετακίνηση όγκων χώματος, δημιουργώντας σύννεφα αποπνικτικής σκόνης αλλά και ένα συνεχή ανυπόφορο θόρυβο, είναι η χαρακτηριστική εικόνα που αντικρύζει από νωρίς το πρωί μέχρι και το απόγευμα  ο κάθε επισκέπτης του κοιμητηρίου.

Μάλιστα, στην προσπάθεια τους οι ιθύνοντες του κοιμητηρίου, να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τάφους, δεν διστάζουν να «φάνε» και χώρους στους οποίους θα έπρεπε να κατασκευαστούν δρόμοι για καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου, καθώς οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε κάποια σημεία όπου οι υφιστάμενοι δρόμοι είναι διπλής κατεύθυνσης, στενεύουν απότομα και μόλις χωρούν ένα μικρό αυτοκίνητο με αποτέλεσμα συχνά και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κηδειών να προκαλείται χάος.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» αγανακτισμένοι πολίτες, ανέφεραν ότι σε παρεμβάσεις τους προς τη Μητρόπολη, τόσο για το ξερίζωμα των δέντρων και τις συνεχείς χωματουργικές εργασίες όσο και για άλλα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους του κοιμητηρίου, δεν βρήκαν καμιά ανταπόκριση και η μόνη απάντηση που παίρνουν είναι ότι  το κοιμητήριο κοντεύει να γεμίσει κι αυτό δημιουργεί την ανάγκη εξασφάλισης χώρων για ταφές.

Κακίζοντας αυτή την τακτική, η οποία επιβεβαιώνει τη γενική εκτίμηση ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους έχοντες την ευθύνη του κοιμητηρίου και γενικότερα τη Μητρόπολη είναι το κέρδος που προκύπτει κατά κύριο λόγο από την πώληση τάφων και την τέλεση κηδειών, οι πολίτες θυμίζουν ανάλογες δραστηριότητες που έγιναν και στο παρελθόν και παρά τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που υπήρξαν ακόμα και από κόμματα και άλλους οργανωμένους φορείς, ωστόσο καθόλου δεν λήφθηκαν υπόψη από τη Μητρόπολη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενέργεια της Μητρόπολης να προχωρήσει στις αρχές του χρόνου, στο πλήρες ξερίζωμα κυπαρισσιών και άλλων μεγάλων δέντρων που εκτείνονταν σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς του κοιμητηρίου καλύπτοντας έκταση μισού περίπου χιλιομέτρου έξω από το περιτοίχισμα. Με τα ξερίζωμα των δέντρων και την ισοπέδωση της περιοχής, επιστρατεύτηκαν συνεργεία και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε επέκταση και κατασκευάστηκε νέο περιτοίχισμα του κοιμητηρίου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα δημιουργία μιας ακόμα σειράς από τάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεράστια έκταση που καλύπτει το κοιμητήριο όπως και οι γύρω χώροι όπου είναι κτισμένη η εκκλησία Κοσμά του Αιτωλού αλλά και εκείνοι που χρησιμοποιούνται σήμερα σαν χώροι στάθμευσης, αποτελούσε εκκλησιαστική περιουσία την οποία είχε αγοράσει ο Δήμος Λεμεσού από τη Μητρόπολη επί δημαρχίας Φώτη Κολακίδη έναντι ποσού 800.000 λιρών τότε (με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών δηλαδή) και στη συνέχεια την επέστρεψε (την παραχώρησε για την ακρίβεια) στη Μητρόπολη για τη δημιουργία του κοιμητηρίου προς εξυπηρέτηση των αναγκών της μείζονος της Λεμεσού.

Μια συναλλαγή από τις καλύτερες της Μητρόπολης αφού, πως αποδείχθηκε η διαχείριση και εκμετάλλευση του κοιμητηρίου, αποτελεί μια χρυσοφόρα επιχείρηση αφού της επιφέρει καθημερινά έσοδα αρκετών χιλιάδων ευρώ από την πώληση τάφων (με τιμές που ξεκινούν από 500 και σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με τη θέση, ξεπερνούν τα 1000 ευρώ), την τέλεση κηδειών και όποια άλλα οικονομικά ωφελήματα.

Όταν τέθηκε το ζήτημα ότι το  κοιμητήριο σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν σε τάφους, αντί η Μητρόπολη να αναζητήσει τρόπους επίλυσης του προβλήματος, ενδεχομένως με την αξιοποίηση κάποιου από τα πολλά τεμάχια γης που η ίδια διαθέτει, οι Δήμοι της μείζονος Λεμεσού κίνησαν τις διαδικασίες, ζητώντας δημόσια δήλωση ενδιαφέροντος, με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία νέου περιφερειακού κοιμητηρίου.

 

Οικιακά απόβλητα

ανάμεσα σε τάφους

 

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί αγανάκτηση και οργή σε όσους καθημερινά ή περιστασιακά περνούν την πύλη του κοιμητηρίου, έχει να κάνει με την καθαριότητα και ειδικότερα με τις δεκάδες σωρούς σκουπιδιών και άλλων άχρηστων αντικειμένων που υπάρχουν σε μόνιμη βάση σε διάφορα σημεία.

Και δεν πρόκειται μόνο για τα βαρέλια-καλάθους που βρίσκονται στις άκρες των δρόμων που διασχίζουν το κοιμητήριο και περιμένουν για αρκετές μέρες να αδειάσουν από τα λουλούδια και τα άλλα αντικείμενα που μαζεύονται από τους τάφους. Το πρόβλημα έχει να κάνει και με κάθε είδους άλλα σκουπίδια, ανάμεσα τους και μπάζα και άλλα στερεά απόβλητα που κατά καιρούς στοιβάζονται, συνήθως δίπλα από το περιτοίχισμα και παραμένουν εκεί για αρκετό καιρό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα σε μικρή απόσταση μέσα από την κεντρική πύλη του κοιμητηρίου, υπάρχει ένα σωρός από σκουπίδια προερχόμενα από σπίτια αφού ανάμεσα τους περιλαμβάνονται παιδικά παιχνίδια, οικιακές συσκευές και άλλα άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πετάχτηκαν προφανώς από κάποιους ασυνείδητους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy