Μόνο 27 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα για ΑμεΑ

Άλλες 21 με μερική προσβασιμότητα -μέχρι ενός σημείου- στην παραλία

Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί το 2018 από τον ΚΟΤ 48 παραλίες για άτομα με κινητικές δυσκολίες, εκ των οποίων μόνο 27 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα (πρόσβαση μέχρι και την θάλασσα) και 21 με μερική προσβασιμότητα (πρόσβαση μέχρι ενός σημείου στην παραλία).

Αυτό αναφέρει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε απάντησή του προς τη Βουλή, ημερομηνίας 24 Σεπτμεβρίου, μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού Λάρνακας Αννίτας Δημητρίου.

Η βουλευτής ζήτησε ενημέρωση σε ποιες οργανωμένες παραλίες υπάρχουν ειδικές ράμπες πρόσβασης στη θάλασσα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα (ΑμεΑ) και κατά πόσο υπάρχει προγραμματισμός για δημιουργία και άλλων διευκολύνσεων σε οργανωμένες παραλίες για αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων μας.

Ο Υπουργός ενημερώ- νει ακόμη ότι επιπρόσθετα έχουν εγκριθεί για το 2018 αιτήματα 6 δήμων/κοινοτήτων για έργα προσβασιμότητας παραλιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο αριθμός των παραλιών για άτομα με κινητικές δυσκολίες είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αριθμό των παραλιών στη χώρα μας, ενώ πολύ μικρός είναι και ο αριθμός των παραλιών με πλήρη προσβασιμότητα.

Επιχορήγηση ΚΟΤ προς τις Τοπικές Αρχές

Στην απάντηση σημειώνεται πως ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αναβάθμιση των υπηρεσιών στις κυπριακές παραλίες στηρίζει έμπρακτα την προσβασιμότητα ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες.

Μέσω του Σχεδίου Επιχορηγήσεων Έργων Οργάνωσης και Ασφάλειας Παραλιών, επιχορηγεί μεταξύ άλλων την κατασκευή προσβάσεων στην παραλία, την αγορά ειδικών τροχοκαθισμάτων παραλίας που επιπλέουν στη θάλασσα, την εγκατάσταση αυτόνομων μηχανισμών θαλάσσιας πρόσβασης (Seatrac) κ.α.

Οι επιχορηγήσεις δίνονται κατόπιν αιτημάτων από τις Τοπικές Αρχές που είναι τα αρμόδια σώματα για τη διαχείριση των παραλιών στην Κύπρο.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει επίσης πως παράλληλα ο Οργανισμός βρίσκεται σε συνεργασία με Οργανώσεις ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρίες), την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Ενσωμάτωσης Αναπήρων και το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απώτερο στόχο τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε μέσω της τεχνογνωσίας, των έργων και των ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατό αποτελέσματα στον τομέα προσβασιμότητας.

Πληροφοριακό φυλλάδιο

Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες βρίσκονται στο πληροφοριακό φυλλάδιο με τίτλο «Προσβάσιμες Παραλίες για Άτομα με Κινητικές Δυσκολίες» που επισυνάπτεται στα αγγλικά και ελληνικά. Το εν λόγω φυλλάδιο είναι καταχωρισμένο στην ιστο- σελίδα του Οργανισμού www.visitcyprus. com (ενότητα Οργανώστε το Ταξίδι σας, υποενότητα Άτομα με Αναπηρίες) μαζί με διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τη διαμονή και τη διακίνηση ΑμεΑ.

Σπύρος Σωτηρίου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News