Μόνο δεινά και όλεθρο σκορπούν οι πόλεμοι

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

 

Οι άνθρωποι της Κύπρου γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον πόνο, αλλά και τις συνέπειες που αφήνουν οι πόλεμοι, συνεπώς και η τιμή που θέλουν να αποδώσουν στην 1η Σεπτεμβρίου, Ηµέρα ∆ράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, που καθιερώθηκε στη µνήµη της επίθεσης της ναζιστικής Γερµανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατοµµυρίων θυµάτων του ναζισµού και του φασισµού, έχει τη δική της σημασία.

Ενωμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα τιμήσουν τη μέρα αυτή στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν θα συμβιβαστούν με τη διχοτόμηση του νησιού και τη δέσμευσή τους για συνέχιση του κοινού αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και την επανένωση της χώρας. 100 οργανώσεις στηρίζουν την εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο για να διατρανώσουν ακριβώς πως ο κοινός αγώνας ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων αποτελεί κληρονοµιά και για τις σηµερινές γενιές.

Σήµερα, οι οικονοµικές ανισότητες, η εκµετάλλευση, η εξαθλίωση και η φτώχεια βαθαίνουν περισσότερο και όσο πιο πολύ βαθαίνουν, τόσο πιο κοινοί είναι οι αγώνες για τους εργάτες αυτής της γης, που στο κάτω-κάτω δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Αντίθετα, είναι οι εργάτες, οι μανάδες, ο απλός κόσμος που πάντα πληρώνει το τίμημα των πολέμων. Δυστυχώς, εν έτει 2022 και οι πόλεμοι συνεχίζονται σε πολλά μέρη του κόσμου, με πιο πρόσφατο αυτόν στην Ουκρανία που δημιούργησε εκατομμύρια εκτοπισμένων, εκτός των ανθρώπινων απωλειών. Είναι και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, με μια Τουρκία που συνεχίζει να απειλεί όποτε βρίσκει ευκαιρία, καθώς και άλλες τόσες χώρες που εξοπλίζονται με γοργούς ρυθμούς όπως πριν λίγες μέρες η Ταϊβάν, αποδεικνύοντας ότι σε κανένα μέρος δεν υπάρχει ασφάλεια, αλλά και πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη.

Και σίγουρα ακόμη πιο εύθραυστη σε μια χώρα που χρόνο με το χρόνο παγιώνονται τετελεσμένα, με τον κίνδυνο της διχοτόμησης να είναι ορατός όσο ποτέ.

Αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αισιοδοξία μόνο από τη θέληση εκείνων των Κυπρίων που δεν τα βάζουν κάτω, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα ειρήνης. Αισιοδοξία με τα όσα καταγράψαμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας με Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστές να αποτιμούν την ηµέρα αυτή ως µια καλή ευκαιρία να επαναβεβαιώσουµε ότι δεν συµβιβαζόµαστε µε τη διχοτόµηση, ούτε µε την παθητική αποδοχή της παρέλευσης του χρόνου που δηµιουργεί νέα τετελεσµένα. Πως παραµένουµε δεσµευµένοι για συνέχιση ακόµα πιο εντατικά των κοινών µας αγώνων για ειρήνη και επανένωση. Για µια κοινή πατρίδα ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιηµένη, χωρίς κηδεµόνες και προστάτες. Για µια Κύπρο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της προόδου για όλους τους κατοίκους της. Πως αυτός ο κόσµος ανήκει σε όλους µας και οι πόροι του είναι επαρκείς για όλους µας και αν αυτό ήταν κοινά αποδεκτό, τότε δεν θα υπήρχαν ούτε οι πόλεμοι που στοχεύουν μεταξύ άλλων στο διαμοιρασμό της γης ανάμεσα στους πιο δυνατούς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.