Μόνο δύο γήπεδα στην Κύπρο μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια σε θεατές και αθλητές!

Εκτός προδιαγραφών τα περισσότερα γήπεδα στην Κύπρο τα οποία συνεχίζουν αν φιλοξενούν χιλιάδες κόσμου

Σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια των γηπέδων και αθλητικών χώρων στην Κύπρο διαπιστώθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής παιδείας της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα με την ασφάλεια των γηπέδων και έλλειψη αθλητικών χώρων στην Κύπρο. Σημείωσε ότι στην Επιτροπή αναφέρθηκε πως αγώνες κλασικού αθλητισμού τα τελευταία 5 και πλέον χρόνια διεξάγονται μόνο στη Λεμεσό, γιατί όπως είπε, μόνο εκεί υπάρχει η απαραίτητη υποδομή- το ταρτάν- για τον κλασικό αθλητισμό. Αναφέρθηκε ακόμα στη μη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στα γήπεδα, στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προσφυγικά σωματεία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για στήριξη του αθλητισμού. Όπως είπε στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης δεν περιλήφθηκε ούτε ένα σεντ για το ζήτημα του αθλητισμού, για μια κοινωνική δραστηριότητα που απασχολεί δεκάδες πολίτες. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή μόνο με το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα απασχολούνται περίπου 80.000 άνθρωποι. Ο κ. Χριστοφίδης υπέδειξε ότι δεν χρειάζονται μόνο συσκέψεις στο Προεδρικό αλλά έργα για στήριξη του αθλητισμού. Επίσης τόνισε ότι η αρχή αδειοδότησης σταδίων δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα γήπεδα.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι μόνο δυο στάδια στην Κύπρο (ΓΣΠ και ΑΕΚ Αρένα) μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια σε αθλητές και θεατές, λέγοντας ότι τα πλείστα γήπεδα είναι εκτός προδιαγραφών. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην υπάρχουν στάδια κατά τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά ενώ ανέφερε ότι οι αρμόδιοι κάνουν εκπτώσεις σε στάδια. Επίσης ανέφερε ότι σε πολλά στάδια δεν υπάρχουν θέσεις και πολλές τουαλέτες κυρίως για άτομα με αναπηρίες.
Ο Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα και ποσότητα αθλητικών εγκαταστάσεων. Υπέδειξε την ανάγκη για δημιουργία υφυπουργείου αθλητισμού προκειμένου να δοθεί η προοπτική σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι τα γήπεδα είναι κτισμένα με προδιαγραφές προ 20ετίας και γίνονται δέκτες καταγγελιών για επικίνδυνα γήπεδα.

Ο Γιώργος Κάρουλας του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι αρμόδιοι πρέπει να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες προκειμένου να λειτουργούν τα στάδια με τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης τόνισε ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα ασφάλειας στα γήπεδα της Κύπρου τόσο για τους αθλητές όσο και για τους θεατές, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, όπως επαρκής αριθμός τουαλετών για άτομα με αναπηρίες. Σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό συντηρείται λέγοντας ότι η έλλειψη προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες ελλοχεύει κινδύνους. Επίσης υπέδειξε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα δράσεις και ενέργειες για την ασφάλεια στα γήπεδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy