- H έλλειψη φοιτητικών εστιών από τη μια και τα υψηλά ενοίκια από την άλλη, ιδιαίτερα σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα δύο δημόσια πανεπιστήμια σε Λευκωσία και Λεμεσό, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα
- Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρομολογήθηκε η Β’ φάση ανέγερσης εστιών, όπου θα μπορεί να φιλοξενεί 730 άτομα. Σήμερα το Πανεπιστήμιο διαθέτει 208 δωμάτια για 7.000 φοιτητές
- Σήμερα το ΤΕΠΑΚ διαθέτει μόλις 80 δωμάτια στο κέντρο της πόλης και άλλα 205 στις φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής, ενώ οι ανάγκες είναι για 1.200 δωμάτια
- «Ανάσα» αναμένεται να δώσει η ανάπτυξη στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια» στα Κάτω Πολεμίδια, όπου θα ανεγερθούν υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες χωρητικότητας 500 κλινών
Της
Ελένης Κωνσταντίνου
H έλλειψη φοιτητικών εστιών από τη µια και τα υψηλά ενοίκια από την άλλη, ιδιαίτερα σε περιοχές που γειτνιάζουν µε τα δύο δηµόσια πανεπιστήµια σε Λευκωσία και Λεµεσό, δηµιουργούν σηµαντικά προβλήµατα τόσο στους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και στα ίδια τα ιδρύµατα που επιθυµούν να κάνουν το επόµενο βήµα και να προσελκύσουν και ξένους φοιτητές.
Για παράδειγµα, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Πρύτανης του Πανεπιστήµιου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, στόχος του Πανεπιστηµίου είναι η διεθνοποίησή του, ώστε να µπορεί να έχει µέλλον και αυτό συνεπάγεται να ανοίξει τις πόρτες του και σε ξένους φοιτητές. Η έλλειψη εστιών όµως είναι ένα σηµαντικό εµπόδιο, αφού ένα από τα πρώτα πράγµατα που θα κοιτάξει κάποιος είναι η διαµονή κοντά στο πανεπιστήµιο.
Την ίδια ώρα, τα απαγορευτικά ενοίκια στη Λεµεσό έχουν φέρει σε απόγνωση δεκάδες νέους και νέες που είτε αρχίζουν είτε συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου, µε το πανεπιστήµιο να ψάχνει για κάποιες προσωρινές λύσεις, αφού και σε αυτή την περίπτωση µόνιµη λύση είναι µόνο η ανέγερση φοιτητικών εστιών.
Ανέγερση εστιών η προτεραιότητα του Πανεπιστηµίου Κύπρου
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήµιο Κύπρου, δροµολογήθηκε η Β’ φάση ανέγερσης εστιών, όπου θα µπορεί να φιλοξενεί 730 άτοµα.
«Το έργο των εστιών δεν ήταν σε προτεραιότητα. Όταν αναλάβαµε ως πρυτανεία το φέραµε σε προτεραιότητα. Ήρθαµε σε επαφή µε χρηµατοδότες, που είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συµβουλίου της Ευρώπης και έχουν τη διάθεση να χρηµατοδοτήσουν το 50% η κάθε µια του έργου. Το κόστος είναι καλυµµένο πλήρως και η Β’ φάση των εστιών θα µπορεί να φιλοξενεί 730 άτοµα.
Σήµερα το πανεπιστήµιο διαθέτει 208 δωµάτια για 7.000 φοιτητές. Από αυτά, τα µισά δίνονται σε πρωτοετείς φοιτητές. «Είναι πολύ µικρός ο αριθµός, διώχνουµε κόσµο, υπάρχουν πολλές ανάγκες», σηµειώνει ο Πρύτανης του Πανεπιστηµίου Τάσος Χριστοφίδης.
Όπως µας ανέφερε, «έγινε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισµός και στη συνέχεια η επιλογή του επιτυχόντος, όμως ένας που απέτυχε προσέφυγε και αναµένουµε ότι σύντοµα θα προχωρήσει η διαδικασία. Είναι ένα έργο δροµολογηµένο να προχωρήσει και θα µας λύσει πολλά προβλήµατα».
«Αυτή τη στιγµή έχουµε δυσκολίες προσέλκυσης φοιτητών. Ενδεικτικά, να πω ότι θα µπορούσαµε να έχουµε 120 Ελλαδίτες φοιτητές κάθε χρόνο, αλλά έχουµε µόνο τους µισούς. ∆εν έρχονται λόγω των αποτρεπτικών ενοικίων στις ιδιωτικές εστίες, που χρεώνουν, για παράδειγµα, 550 ευρώ το δωµάτιο. Αν πας λίγο πιο έξω και µοιραστείς ένα διαµέρισµα, το δυάρι στοιχίζει 700 ευρώ, χωρίς όµως ρεύµα, διδαδίκτυο κ.λπ.» Όπως είπε ο κύριος Χριστοφίδης, στις εστίες που θα ανεγερθούν τα µισά δωµάτια θα προσφέρονται σε τιµή αγοράς περίπου και τα υπόλοιπα θα είναι επιχορηγηµένα. «Ήταν ένας βασικός όρος που έπρεπε να πληρείται για να µας επιτρέψει το Υπουργείο Οικονοµικών να προχωρήσουµε. Με αυτόν τον τρόπο το κόστος της κατασκευής θα καλυφθεί στα 25 χρόνια».
Σηµειώνεται ότι το Πανεπιστήµιο Κύπρου διαθέτει ένα µικρό κονδύλι 150 χιλιάδων ευρώ, από το οποίο δίνονται χορηγίες για στέγαση, ωστόσο ετοιµάζεται πρόταση για αύξηση του κονδυλίου, ώστε να µπορούν να βοηθηθούν περισσότεροι φοιτητές µέσω του Σωµατείου Ευηµερίας Φοιτητών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.
Εντός του 2023 τα κατασκευαστικά έργα για τις νέες εστίες στο ΤΕΠΑΚ
Η εξασφάλιση διαµονής είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα/πρόκληση που αντιµετωπίζουν οι εκτός Λεµεσού φοιτητές/τριες του ΤΕΠΑΚ.
Η ζήτηση ιδιωτικών διαµερισµάτων υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Οι διαθέσιµες εστίες του Πανεπιστηµίου και της Αρχιεπισκοπής δεν αρκούν. Οι απαιτήσεις ενοικίου για ιδιωτικά διαµερίσµατα είναι εξωφρενικά υψηλές.
Αριθµός φοιτητών/τριών δεν µπορεί να σπουδάσει υπό αυτές τις συνθήκες, έτσι το ΤΕΠΑΚ προχώρησε σε µια πρακτική που στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδοµένη και επιτυχηµένη. Την Οικογενειακή Φιλοξενία για Φοιτητές/τριες.
Η Οικογενειακή Φιλοξενία Φοιτητή/τριας δίνει σε έναν/µια φοιτητή/τρια τη δυνατότητα να διαµένει σε ένα ασφαλές και φιλόξενο οικογενειακό σπίτι στη Λεµεσό, καταβάλλοντας ένα χαµηλό, συµβολικό µηνιαίο τέλος διαµονής (€200), ώστε ο/η οικοδεσπότης να καλύπτει τα βασικά πρόσθετα έξοδα. ∆εν περιλαµβάνει διατροφή/γεύµατα.
Ο προϊστάµενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριµνας του ΤΕΠΑΚ, Βασίλης Πρωτοπαπάς, ανάφερε στη «Χαραυγή» πως µέχρι σήµερα υπήρξε ενδιαφέρον από 25 φοιτητές/τριες και αντίστοιχο ενδιαφέρον από οικογένειες. Ήδη οι ενδιαφερόµενοι ήρθαν σε επαφή, πάντα µε τη στήριξη του Γραφείου Στέγασης της Υπηρεσίας σπουδών και Φοιτητικής Ευηµερίας που θα παρακολουθεί όλη τη διαδικασία.
Σήµερα το ΤΕΠΑΚ διαθέτει µόλις 80 δωµάτια στο κέντρο της πόλης και άλλα 205 στις φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής, ενώ οι ανάγκες είναι για 1.200 δωµάτια.
«Ανάσα» αναµένεται να δώσει η ανάπτυξη στον πρώην βρετανικό οικισµό «Βερεγγάρια» στα Κάτω Πολεµίδια, όπου θα ανεγερθούν υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες χωρητικότητας 500 κλινών, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πρωτοπαπάς, τα κατασκευαστικά έργα θα αρχίσουν εντός του 2023.
Λειτούργησαν για πρώτη χρονιά και οι εστίες της ΠΕΟ
Είκοσι οκτώ φοιτητές θα φιλοξενηθούν στα πρώτα διαµερίσµατα που έχουν οικοδοµηθεί δίπλα από το οίκηµα της ΠΕΟ στη Λεµεσό µε πρωτοβουλία της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Ο επαρχιακός γραµµατέας της ΠΕΟ Λεµεσού, ∆ηµήτρης Χριστοδούλου, ανέφερε µιλώντας στον «Άστρα» ότι αξιοποιήθηκε ο χώρος δίπλα από το οίκηµα, λέγοντας ότι θα πληρώνουν τα µισά χρήµατα από ό,τι θα ενοικίαζαν ένα διαµέρισµα στη συµπρωτεύουσα.
Ενδεικτικά, είπε ότι η τιµή για µονάρι διαµέρισµα είναι στα 450 ευρώ, ενώ ο µέσος όρος στη Λεµεσό κυµαίνεται στα 900 ευρώ. Πρόσθεσε ότι για το δυάρι ο κάθε φοιτητής θα πληρώνει 350 ευρώ και για το τριάρι 300 ευρώ, λέγοντας ότι το κάθε δωµάτιο είναι ξεχωριστό µε το δικό του µπάνιο, αλλά υπάρχει κοινή κουζίνα.
Ο κ. Χριστοδούλου σηµείωσε ότι έχουν εξαντληθεί και τα 28 διαµερίσµατα. Σηµείωσε ωστόσο ότι αν το επιτρέψουν οι οικονοµικές συνθήκες, υπάρχουν µελλοντικά σχέδια επέκτασης της πρωτοβουλίας αυτής, λέγοντας ότι µπορεί να δηµιουργηθούν και εργατικά διαµερίσµατα.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.