Μόνο η Κύπρος μπορεί να παράξει Χαλούμι!

Του Πανίκου Χάμπα*

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου δέκα ημέρες (11/5/2004) μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε αίτηση για εγγραφή του χαλλουμιού στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Μία πολύ ορθή και πρωτοπόρα κίνηση.

Στην Ε.Ε. υπάρχουν πέραν των 200.000 γεωγραφικών προϊόντων με Trademark, αλλά μόνο περί τα 1.000 προϊόντα τροφίμων είναι Π.Ο.Π., αποτελώντας την παγκόσμια ελίτ των τροφίμων ποιότητας. Μελέτες καταδεικνύουν ότι το 40% των Ευρωπαίων καταναλωτών θεωρεί εγγύηση παραδοσιακής παραγωγής τα προϊόντα Π.Ο.Π. και το 80% ως καλύτερα προς την ποιότητα/τιμή σε σύγκριση με τα Trademark.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι η σήμανση Π.Ο.Π. προσδίδει αυξημένη αξία στο προϊόν. Για παράδειγμα, η τιμή των γαλλικών τυριών Π.Ο.Π. είναι πέραν των 3 ευρώ/κιλό υψηλότερη από τα τυριά που δεν φέρουν την ονομασία Π.Ο.Π. Την τελευταία δεκαετία η παραγωγή των τυριών Π.Ο.Π. σημειώνει αύξηση της τάξης του 3-5% το χρόνο σε αντίθεση με την πτωτική τάση παραγωγής των άλλων τυριών. Οι περιοχές όπου παράγονται τα προϊόντα Π.Ο.Π. έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ η τιμή της γης στις περιοχές αυτές είναι υψηλότερη από άλλες περιοχές. Η δε κερδοφορία των μονάδων παραγωγής γάλακτος στην περιοχή που παράγεται το τυρί Π.Ο.Π. Cοmte στη Γαλλία είναι 32% υψηλότερη από τη μέση κερδοφορία. Τα περιβαλλοντικά οφέλη επίσης είναι πολλά αφού η παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π. έχει οδηγήσει σε μικρότερης έντασης παραγωγή και λιγότερη χρήση χημικών. Η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας.

Το πιο φημισμένο παραδοσιακό προϊόν που παρασκευάζει η Κύπρος είναι το χαλλούμι. Ένα γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, άντεξε στο χρόνο και αναπτύχθηκε, κατακτώντας σημαντικό μερίδιο στη διεθνή αγορά. Σίγουρα για αυτή την επιτυχία συμβάλλουν όλοι. Τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία, Εμπορίου και Γεωργίας, οι Τυροκόμοι και κυρίως οι Αιγοπροβατοτρόφοι, Αγελαδοτρόφοι, οι Αγροτικές Οργανώσεις.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια ο φάκελος για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Π.Ο.Π. έχει εγκριθεί ομόφωνα. Χαλλούμι στα ράφια της ευρωπαϊκής αγοράς ΜΟΝΟ η Κύπρος μπορεί να έχει. Κάθε νέο που μπαίνει στη ζωή μας έχει αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές. Κρατάμε λοιπόν όλοι το γεγονός ότι για να υλοποιήσουμε όλα όσα αναφέρονται στο φάκελο, για να παρουσιάσουμε ένα πιο αναβαθμισμένο προϊόν στο τραπέζι του Ευρωπαίου καταναλωτή χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις. Δυνάμεις που έχουν κοινό όραμα, κοινούς στόχους. Παντρεύοντας το Ειδικό με το Γενικό, βάζοντας πάνω από όλα το μέλλον των παιδιών μας.

Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει από κοινού να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη. Τα αρμόδια Υπουργεία, οι Τυροκόμοι, Αγελαδοτρόφοι, Αιγοπροβατοτρόφοι, Αγροτικές Οργανώσεις και ειδικοί σε θέματα Γενετικής, διατροφής των ζώων και άλλοι επιστήμονες ενώνουμε δυνάμεις για την Κύπρο μας.

Το χαλλούμι μάς ενώνει, δίνει προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας, ανοίγοντας και νέες περιοχές για δημιουργία νέων κτηνοτροφικών περιοχών στις ορεινές περιοχές. Κρατάμε λοιπόν την ουσία και προχωράμε. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να παράγει χαλλούμι είναι η Κύπρος μας!

*Γενικός Γραμματέας ΕΚΑ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.