Μόνο ο λαός μπορεί…

Της Έλπις Γεωργίου

Νίκος Καζαντζάκης: «Ο λαός δεν σώζεται, σώζει». Αυτή η ρήση τού παγκοσμίως γνωστού μυθιστοριογράφου αποτελεί σημαντικό πεδίο προβληματισμού για όλους μας. Και βεβαίως όταν λέμε ότι ο λαός σώζει, εννοούμε την εργατική τάξη. Εργάτες και αγρότες έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους και όλοι οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε από τη μια και να το αξιοποιήσουμε από την άλλη.

Κεκτημένα που κερδήθηκαν με αιματηρούς αγώνες έχουν χαθεί, έχουν τσαλαπατηθεί.

Στην Κύπρο είχαμε την πανεργατική 3ωρη στάση εργασίας τις προηγούμενες μέρες και με δυναμικό αλλά και μαχητικό τρόπο οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν για την ΑΤΑ. Σίγουρα αυτό δεν πρέπει να μείνει ως εδώ και αυτό το γνωρίζουν και οι συντεχνίες οι οποίες συντονίζονται για τα επόμενά τους βήματα.

Το θέμα όμως της ΑΤΑ είναι ένα ανάμεσα στα πολλά. Σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο εργάτες και αγρότες κατέρχονται σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Θα αναφερθώ για αρχή στη Γαλλία. Η εργατική τάξη πλημμυρίζει τους δρόμους σε όλες τις πόλεις. Μαζικές και μαχητικές ήταν την Τρίτη οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της πανεθνικής τους απεργίας ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι απαντούν στην κυβερνητική αδιαλλαξία που εκφράστηκε διά στόματος της Πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία είπε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι «πλέον διαπραγματεύσιμη».

Στο πλευρό των εργαζομένων και των συνταξιούχων διαδηλώνουν και οι μαθητές. Η νέα γενιά στη Γαλλία διαδηλώνει για δουλειά με δικαιώματα, καθώς το νέο νομοσχέδιο τσακίζει κόκαλα.

Μήνας απεργιακών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι ο Φεβρουάριος και στη Φινλανδία, καθώς ολοένα και περισσότεροι κλάδοι ανακοινώνουν την απόρριψη των εργοδοτικών προτάσεων για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις ψίχουλα στους μισθούς.

Το Φινλανδικό Βιομηχανικό Συνδικάτο, το οποίο έχει περίπου 200.000 μέλη και θεωρείται ότι διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, καθώς συνιστά σημείο αναφοράς όσον αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις για όλα τα συνδικάτα, ανακοίνωσε ότι απέρριψε πρόταση συμφωνίας που έκανε ο εθνικός μεσολαβητής.

Επίσης, περίπου 5.000 εργαζόμενοι στον βιομηχανικό κλάδο προχώρησαν σε τριήμερη απεργία από την 1η Φλεβάρη, ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες άλλοι 11.400 εργαζόμενοι σε εταιρείες του ίδιου κλάδου.

Στη Φινλανδία επίσης το Συνδικάτο Υπαλλήλων Παροχής Υπηρεσιών που εκπροσωπεί περίπου 20.000 εργαζομένους και το προσωπικό περίπου 200 αποθηκών και καταστημάτων λιανικής στη χώρα προγραμματίζει κινητοποίηση, ενώ το συνδικάτο εργαζομένων στα φινλανδικά μέσα μεταφοράς εξετάζει επίσης να κατέβει σε απεργία τον Φλεβάρη.

Πάμε και στην Ελλάδα όπου μπλόκα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έστησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνοντας τον αγώνα επιβίωσης και αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι εργαζόμενοι βάλλονται από παντού!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.