Βουλή: Μόνο το ΕΛΑΜ δεν ενοχλείται από τις θέσεις του Τατάρ και της Τουρκίας για δύο κράτη

Έλα στο Google News

Απαιτείται τερματισμός της παρανομίας στα Βαρώσια

 

«Υπομονή» μέχρι να ακούσουμε τον Ερντογάν συστήνει ο Πρόεδρος

«Να κάνουν υπομονή…» σύστησε χθες ο Πρόεδρος στους Αμμοχωστιανούς εν αναμονή της καθόδου του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και των ενδεχόμενων εξαγγελιών του για την Αμμόχωστο. Ο ίδιος είπε ότι «επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα είναι τα όσα διά της παρουσίας του θα εξαγγείλει». Παράλληλα, είπε πως «πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης διπλωματίας και θα είμαστε έτοιμοι, ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί κατά την εδώ παρουσία του, να αντιδράσουμε». Παράλληλα ο Πρόεδρος έκανε λόγο για μια από κοινού αποφασιστική αντιμετώπιση των όσων ενδεχόμενα καταγραφούν από μέρους του Ε. Συμβουλίου.

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια εμπέδωσης νέων διχοτομικών τετελεσμένων εις βάρος της Κύπρου και απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες μεθοδεύσεις της στο Βαρώσι, να σεβαστεί τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου 1979 και να προχωρήσει σε εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ειδικότερα των ψηφισμάτων 550/1984 και 789/1992, ως βήμα καλής θέλησης και διάθεσης να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η ολομέλεια της Βουλής, στην έκτακτη επετειακή συνεδρία της, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την καταδίκη της παράνομης απόφασης της Τουρκίας για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου. Το ψήφισμα ήταν εισήγηση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών του ΔΗΚΟ όπου και συζητήθηκε πριν την ολομέλεια. Το ΕΛΑΜ δήλωσε στην ολομέλεια ότι διαφωνεί με το σημείο 8 του ψηφίσματος που αναφέρεται σε απόρριψη κάθε απόπειρας αλλαγής βάσης λύσης του Κυπριακού.

«Υπενθυμίζοντας όλα τα συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως τα ψηφίσματα 541 (1983), 550 (1984), 789 (1992), 2532 (2020) και 2561(2021), που καταδικάζουν όλες τις παράνομες αποσχιστικές ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων, αλλά και τις απαράδεκτες απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και προτρέπει τα κράτη-μέλη της Ένωσης να μην προχωρήσουν σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, όσο η Τουρκία αρνείται να την εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις και συνεχίζει να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλεί επίσης το Σ. Ασφαλείας των Ην. Εθνών να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αποτροπής της εμβάθυνσης των διχοτομικών τετελεσμένων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προειδοποίησε από το βήμα της Βουλής ότι «ποτέ δεν ήταν αρκετό να περιοριζόμαστε στις καταγγελίες» τονίζοντας την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ε/κ πλευρά με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.