Μονόδρομος η παραίτηση Αναστασιάδη

Του
Θεοχάρη Μασούρα*

 

Το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου, δήλωσε ότι «επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το σφαγείο CYPRA, ιδιοκτησία του συζύγου της Γενικής Λογίστριας, απέκτησε μονοπωλιακή θέση στον τομέα της τροφοδοσίας της κυπριακής κοινωνίας με κρέας, λόγω του κλεισίματος του σφαγείου Κοφίνου». Είναι, λοιπόν, εύλογο το ερώτημα. Ποιες πλάτες είχε ο ιδιοκτήτης τού εν λόγω σφαγείου, ώστε να τυγχάνει τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης και κάλυψης; Ποιοι ευθύνονται;

Τη μεγαλύτερη ευθύνη ασφαλώς έχει ο Πρόεδρος, που διόρισε την κυρία Ρέα Γεωργίου στη θέση της Γενικής Λογίστριας του κράτους και που εκμεταλλεύτηκε τη θέση της προς όφελος του συζύγου, του αδελφού της και των επιχειρήσεων των παιδιών της! Ήταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που έβαλε ταφόπλακα στο ημιδημόσιο σφαγείο Κοφίνου, ταυτόχρονα με την άνοδό της στην εξουσία το 2013, αφήνοντας έτσι, σύγχρονο εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ να καταστραφεί! Έχει απόλυτο δίκαιο ο αρχισυντάκτης της «Χαραυγής», Νεόφυτος Νεοφύτου, ότι «εάν η υπόθεση δεν ερχόταν στο φως, λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα προχωρούσε στις εγκρίσεις όλων των πολεοδομικών αιτημάτων του ιδιοκτήτη του σφαγείου».

Πέντε χρόνια μετά τις συστάσεις GRECO, επιτροπής ελέγχου της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς των κυβερνώντων, σημειώνει: κούρεμα καταθέσεων με ευνοϊκές όμως διατάξεις των συμπεθέρων του Προέδρου, κατάθεση Προέδρου για την «άμωμη» προσωπικότητα του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, στο Ανώτατο Δικαστήριο και ως άψογου νομικού, ικανού για διορισμό στη θέση του βοηθού Εισαγγελέα, διάλυση Συνεργατισμού, σύγκρουση με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς, χαριστικό οικόπεδο στο ζεύγος Αναστασιάδη από την Αρχιεπισκοπή, ξεπούλημα της κυπριακής ιθαγένειας με τα «χρυσοφόρα» διαβατήρια, ύποπτες προεδρικές καταθέσεις σε Ελβετία και Σεϊχέλλες… Μετά από όλα αυτά θυμηθήκαμε ότι υπάρχει διαφθορά στην Κύπρο, την οποία θα πατάξουν Αναστασιάδης και Γιολίτη, τα δικηγορικά γραφεία των οποίων είναι βουτηγμένα στη διαφθορά! Εάν θέλαμε όμως να είμαστε όντως ειλικρινείς, θα έπρεπε να πατάξουμε πρώτα την κοροϊδία και μετά τη διαφθορά! Εκείνη βέβαια η έκρηξη του τέως Γενικού Εισαγγελέα για το «ντροπή» (!) λέει πολλά για τη διαφθορά, κύριε Πρόεδρε!

Η κοινωνία είναι οργισμένη, σε βαθμό που δεν εμπιστεύεται καθόλου τους κρατούντες στη διαχείριση της διαφθοράς και ζητεί την παραίτησή τους.  Οι διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό κοινωνικών ομάδων και του ΑΚΕΛ, για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, απαιτώντας επιτακτικά την παραίτηση όχι μόνο του Προέδρου, αλλά και όσων αξιωματούχων συνδέονται με γραφεία τα οποία εμπλέκονται στη διαφθορά, αποδεικνύει το μέγεθος της οργής.

Ο Πρόεδρος χωρίς αναστολές παραδέχθηκε πως «ενέκρινε 42 αιτήσεις πολιτογράφησης που υπέβαλε το δικηγορικό του γραφείο!» Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, όμως εκείνος που παρανομεί, δεν πάει σπίτι του, αλλά στη φυλακή. Ένας Πρόεδρος, που η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, λέει ότι της είπατε με κυνική έπαρση, χωρίς ως τώρα να διαψευσθεί, ότι «εγώ δεν είμαι μόνο η μεγαλύτερη πουτάνα, αλλά και η μεγαλύτερη πατρόνα της Κύπρου», καθίσταται αναξιόπιστος για αντιμετώπιση της διαφθοράς, αποφαίνεται ο Χρήστος Πουργουρίδης.

Από το 2017 και εντεύθεν, η πολιτική αξιοπιστία της Κύπρου είναι στον πάτο, η δε πολιτική ευθιξία του Προέδρου στον Καιάδα. Μόνο μια φρέσκια εκλεγμένη και διακομματική κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαφθοράς. Οι παραιτήσεις Αναστασιάδη και κυβερνώντων αποτελούν μονόδρομο.

*Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μ.Ε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.