Μονόδρομος η κλιμάκωση των μέτρων στην ΑΗΚ

Επηρεάζεται η παραγωγή από τη μη λειτουργία των έξι ατμοηλεκτρικών μονάδων

 

Μονόδρομος είναι η κλιμάκωση των μέτρων από τη στιγμή που το Υπουργείο Ενέργειας θέτει προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της Αρχής Ηλεκτρισμού, τόνισε ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου.

Μιλώντας χθες στον «Άστρα», ο Δημήτρης Κωνσταντίνου δήλωσε ότι ο Οργανισμός δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις καθημερινές του εργασίες. Όπως είπε, αναγκάζονται να «βαφτίζουν» εργαζόμενους με άλλα καθήκοντα για ελέγχους, ενώ σημείωσε πως λειτουργούν με «εκπτώσεις» για την ασφάλεια του προσωπικού. Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου το προσωπικό για τις εργασίες κατασκευών, λειτουργίας και συντήρησης θα εργάζεται με σωστά δομημένα και συμπληρωμένα συνεργεία, υπό την αναγκαία επίβλεψη και κανένα μέλος του προσωπικού δεν θα εκτελεί καθήκοντα που δεν προβλέπονται στο Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης που κατέχει.

Διευκρίνισε την ίδια ώρα ότι δεν θα επηρεαστεί η εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αλλά αυτό το μέτρο αντίδρασης θα έχει επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα.

Επίσης, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως οι έξι ατμοηλεκτρικές μονάδες στη Δεκέλεια λειτουργούν έκνομα, συμβάλλουν στην αύξηση κόστους και στη δημιουργία φαινομένων αισχροκέρδειας και ξεκαθάρισε ότι θα καλέσουν το προσωπικό να μη συμμετέχει σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς, που είναι ο υπεύθυνος για την παροχή ενέργειας στους καταναλωτές, αν δεν υπάρχει η ανάλογη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει την ευθύνη να αποφασίσει αν θα αφήσει περιοχές έξω ή όχι. «Οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν σε παρανομία», επανέλαβε και υπέδειξε ότι πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από το αρμόδιο υπουργείο.

Μείωση παραγωγικότητας και επηρεασμός της ευστάθειας του συστήματος

Σε ό,τι αφορά την απόφαση των εργαζομένων να εφαρμόσουν αυστηρά τα σχέδια υπηρεσίας του κάθε υπαλλήλου και τους κανονισμούς, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, είπε ότι από το μέτρο αυτό δεν προκύπτει πρόβλημα στην αντιμετώπιση βλαβών, αλλά μείωση στην παραγωγικότητα, δηλαδή θα επηρεαστεί η κανονική ροή των εργασιών.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση οι υπάλληλοι της ΑΗΚ να απέχουν από το να εργάζονται «σε έκνομες αποφάσεις, σε έναν σταθμό που λειτουργεί παράνομα και δημιουργεί κόστος στους καταναλωτές», αναμένεται να επηρεαστεί το σύστημα παραγωγής.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου είπε ότι αναμένεται να επηρεαστεί η επάρκεια και η ευστάθεια του συστήματος παραγωγής από τη μη λειτουργία των έξι ατμοηλεκτρικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας.

Το τρίτο σοβαρό θέμα που θίγουν οι εργαζόμενοι είναι το ότι δεν αφήνεται η Παραγωγή της ΑΗΚ να επενδύσει σε έργα ΑΠΕ, ούτε η Προμήθεια της ΑΗΚ να μπορεί να αγοράζει από ανεξάρτητους παραγωγούς ΑΠΕ, ούτως ώστε να μπορέσει να προσφέρει πιο φτηνή κιλοβατώρα στον καταναλωτή.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΑΗΚ σημείωσε ότι Διεύθυνση και Διοίκηση προσπαθούν να λύσουν τα θέματα για να αποτραπούν τα μέτρα. «Είναι σε συνεχή διάλογο με τις συντεχνίες», δήλωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy