Μονόδρομος ο καταλογισμός ευθυνών για το φιάσκο του εμβολιαστικού προγράμματος

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά δεν τους δίνει το δικαίωμα

 

Το φιάσκο του εμβολιαστικού προγράμματος συνεχίστηκε και χθες, αφού η Πύλη είχε σε αναμονή τους πολίτες έως και ενάμιση ώρα σε κάποιες περιπτώσεις. Οι αρμόδιοι, δικαίως, βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο, δεχόμενοι «βολές» από διάφορους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι απαιτούν παραιτήσεις.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι είναι μονόδρομος η υποβολή παραιτήσεων ή η παύση των υπευθύνων για το φιάσκο του εμβολιαστικού προγράμματος. Οι κυβερνώντες, αναφέρει, «απαιτούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν για να δικαιούνται να κυκλοφορούν, αλλά την ίδια ώρα δεν τους δίνουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν», προσθέτοντας πως «οι πολίτες πληρώνουν την ανικανότητα των κυβερνώντων, οι οποίοι ούτε μια διαδικτυακή πύλη δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Επισημαίνει πως οι κυβερνώντες αντί να δίνουν μάχη με την πανδημία γονατίζουν την κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως «απέτυχαν να οργανώσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Άφησαν τα δημόσια νοσηλευτήρια απροετοίμαστα. Παλινωδούν σε αντιφατικά και πρόχειρα μέτρα. Καταλήγουν σε αποφάσεις παράλογες και δυσανάλογες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σε δήλωσή του επισημαίνει πως και πάλι οι πολίτες πληρώνουν την προχειρότητα των κυβερνώντων. Όπως αναφέρει, «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, η ίδια παρουσιάζεται για ακόμα μια φορά κατώτερη των περιστάσεων». Καταλήγοντας, επισημαίνει πως προκύπτουν πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις προδιαγραφές της Πύλης, το κόστος, αλλά και τις ευθύνες όσων αποφασίζουν για το μέλλον των πολιτών και διαχειρίζονται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η ταλαιπωρία προκαλείται από την ανεπάρκεια και ανικανότητα των υπευθύνων και τονίζει πως είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, επιχείρησε με δήλωσή του να απαντήσει στο ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως ισοπεδώνει και απαξιώνει ολοκληρωτικά την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, το σύστημα υγείας και οι πολίτες. «Από νωρίς το πρωί είχαν έτοιμη την ανακοίνωση ισοπέδωσης, αλλά δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν να επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους», επισημαίνει.

Το ΑΚΕΛ απάντησε στον κ. Σεντώνα σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντί να λύνει προβλήματα, αναλώνεται να του απαντά. «Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι το ΑΚΕΛ μεταφέρει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών», αναφέρει και καταλήγει τονίζοντας πως «στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις. Και στην πράξη τα έκαναν μαντάρα ταλαιπωρώντας αφάνταστα τους πολίτες».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα μέτρα και ειδικότερα το Coronapass. Το Κίνημα Αλληλεγγύη χαρακτηρίζει τις αποφάσεις αυθαίρετες και τα μέτρα αντιφατικά. «Η ένταση στα εμβολιαστικά κέντρα, τα προβλήματα στην Πύλη Εμβολιασμού και τα αντιφατικά μέτρα προκαλούν, δικαιολογημένα, ανησυχία και ένταση», σημειώνει. Καλεί επίσης τον Υπουργό Υγείας και την επιστημονική επιτροπή να δώσουν απαντήσεις σε όλες τις αντιφάσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παλινδρομεί για το Coronapass, τονίζοντας δε ότι «κάποιοι ξέχασαν ότι την στήριξαν πρόσφατα».

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.