Μονόδρομος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού

Έλα στο Google News

Πρέπει να υπάρξει δραστική μετάβαση σε ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, διαφορετικά στην Κύπρο δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού, σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας.

Τόνισε ότι στην Κύπρο η εύκολη λύση είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και διερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κύριος Έλληνας σημείωσε ότι η ΑΗΚ πληρώνει ρύπους στην Ε.Ε λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το κόστος είναι στα 61 ευρώ τον τόνο, ενώ προηγουμένως ήταν 26 ευρώ.

Πρόσθεσε ότι το κόστος θα φτάσει στα 100 ευρώ το τόνο αφού η Ευρώπη έθεσε στόχο να μειώσει και να εξαλείψει μέχρι το 2050 την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ως εκ τούτου, είπε ο κύριος Έλληνας, και το φυσικό αέριο που διαθέτει η Κύπρος δεν θα αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε γιατί οι τιμές θα είναι πολύ ψηλές και δεν θα συμφέρει στις εταιρείες να κάνουν επενδύσεις αφού ο τελικός στόχος θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όσον αφορά στην παγκόσμια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου ο κύριος Έλληνας είπε ότι ευθύνονται διάφορες συγκυρίες.

Όπως εξήγησε ο κύριος Έλληνας αυξήθηκε η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω ανάκαμψης της οικονομίας σε ΗΠΑ και Κίνα κυρίως.
Επίσης αρκετοί αγωγοί είναι εκτός λειτουργίας αφού πέρσι δεν έγιναν συντηρήσεις και γίνονται φέτος, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί προβλήματα όσον αφορά την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.