Μονόλεπτη σιγή από τη Βουλή για τον Βάσο Καραγιώργη

Ένας σπουδαίος αρχαιολόγος που άφησε το στίγμα του

Η ολομέλεια της Βουλής τήρησε χθες μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του αρχαιολόγου, καθηγητή και ιδρυτή της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Βάσου Καραγιώργη.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι ο κορυφαίος αρχαιολόγος καθηγητής και ιδρυτής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο χώρο της αρχαιολογίας.

Αναφερόμενη στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος, είπε ότι το 1952 διορίστηκε βοηθός έφορος του Κυπριακού Μουσείου, ενώ από το 1963 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 1989 διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Επί διεύθυνσής του το τμήμα γνώρισε μεγάλη άνθιση και δημιουργικότητα και ο ίδιος ταύτισε το όνομά του με τη μεγάλη ανασκαφή της Σαλαμίνας, όπου επί 22 χρόνια ανέσκαπτε για να φέρει στο φως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο έμελλε να ζωντανέψουν σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και όχι μόνο. Εν συνεχεία, με τις ανασκαφές στη Σαλαμίνα, ήρθαν στο φως ακόμη πιο εντυπωσιακές αρχαιότητες, όπως η βασιλική νεκρόπολη και ομηρικοί τάφοι του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ. ιδιαίτερης σημασίας για την αρχαιολογία.

«Ο άνθρωπος με τη βαθιά γνώση στην αρχαιολογία συνέβαλε στην ίδρυση αρχαιολογικών μουσείων σε όλες τις επαρχίες, καθώς και στη διοργάνωση αρχαιολογικών συνεδρίων, στο πλαίσιο των οποίων δόθηκε η ευκαιρία σε διαπρεπείς ξένους αρχαιολόγους να διεξάγουν ανασκαφές στην Κύπρο, προβάλλοντας τη χώρα στο εξωτερικό και θέτοντάς την στο επίκεντρο διεθνών ακαδημαϊκών συζητήσεων», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Βάσος Καραγιώργης διετέλεσε επίσης διευθυντής του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», συνεργαζόμενος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, καθώς και μέλος της τετραμελούς Ιδρυτικής Επιτροπής της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, όντας από το 2019 ένα από τα τέσσερα μεταβατικά τακτικά μέλη της Ακαδημίας.

«Άνθρωπος με άριστη επιστημονική κατάρτιση, πνευματική καλλιέργεια, βαθιά γνώση των αρχαίων πηγών, μα και άνθρωπος χαρισματικός, ευρηματικός, με όραμα και μεγάλες ηγετικές ικανότητες, κληροδοτεί στην κυπριακή αλλά και στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα τεράστιο έργο, κτήμα ες αεί. Ταυτόχρονα, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα στην Κύπρο και διεθνώς», ανέφερε.

Η παρακαταθήκη της Σαλαμίνας

Ταύτισε το όνομά του με τη μεγάλη ανασκαφή της Σαλαμίνας, όπου επί 22 χρόνια ανέσκαπτε για να φέρει στο φως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο έμελλε να ζωντανέψουν σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και όχι μόνο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.