Μονόλεπτη σιγή τήρησε η Βουλή εις μνήμην θυμάτων Παγκοσμίων Πολέμων, Πολυτεχνείου και Κ. Μάτση

Μονόλεπτη σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα εις μνήμην των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, του Πολυτεχνείου και της θυσίας του Κυριάκου Μάτση.

«Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, θυμόμαστε και τιμούμε τα ογδόντα και πλέον εκατομμύρια στρατιωτών και αμάχων που έχασαν τη ζωή τους κατά τους δύο μεγάλους πολέμους που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.  Ανάμεσά τους εκατοντάδες Κύπριοι εθελοντές που έπεσαν στα πεδία των μαχών αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και τη δημοκρατία», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε προ ημερησίας διάταξης αναφορά της.

Πρόσθεσε ότι «αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη θυσία τους, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να διδαχθούμε από το οδυνηρό παρελθόν μας, ώστε να μην αναβιώσει ποτέ ξανά η φρίκη και η θηριωδία των παγκόσμιων πολέμων».

Είναι καθήκον όλων μας, σημείωσε, «να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε φασιστική πράξη και θεωρία, με στόχο την υπεράσπιση και διαφύλαξη του δικαίου και του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, να υπερασπίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια».

Για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αποτελεί «σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας».

«Πριν από σαράντα οκτώ χρόνια η μαζική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ενάντια στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών κατέληξε σε αιματοχυσία μετά από βίαιη καταστολή της από τον στρατό», ανέφερε.

Οι εξεγερθέντες φοιτητές και φοιτήτριες στην Αθήνα, πρόσθεσε η κ. Δημητρίου, «με την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητά τους, έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στη δικτατορία και τον φόβο και πέρασαν στην ιστορία ως διαχρονικό σύμβολο πηγαίας αντίστασης ενάντια στην καταπίεση και τον απολυταρχισμό».

Δυστυχώς, σημείωσε, «το τίμημα της κατάρρευσης της δικτατορίας τον Ιούλιο του ’74 το πλήρωσε η Κύπρος με το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που διαπράχθηκε σε βάρος της και επισώρευσε πολλά δεινά στον τόπο.  Χρέος όλων μας είναι η συνέχιση του αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη στην Κύπρο και την περιοχή μας».

Για τον Κυριάκο Μάτση, ο οποίος στις 19 Νοεμβρίου του 1958, περικυκλώθηκε στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο από Βρετανούς στρατιώτες και σκοτώθηκε από ρίψη χειροβομβίδων, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στο ημερολόγιό του έγραψε:  «Θα έρθη κάποτε η ώρα της δράσεως.  Τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς θυσίας και η ελευθερία χωρίς αίμα».

«Σαν έτοιμος από καιρό, ο Κυριάκος Μάτσης έπεσε μαχόμενος για την ελευθερία της πατρίδας μας από τη βρετανική αποικιοκρατία.  Η παραδειγματική ανδρεία και η φιλοπατρία του ήρωα αποτέλεσαν τα διαπιστευτήριά του, για να περάσει στην αθανασία, ενώ με τη θυσία του παραδίδει σε όλους μας μέχρι και σήμερα μαθήματα πατριωτισμού», πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy