Με αφορμή/ Ορίζοντας

Με αφορμή τις Μουσικές του Κόσμου που εντάσσονται στο φετινό Rialto Open Air μέλη των συγκροτημάτων που συμμετέχουν μιλάνε στον Ορίζοντα

ΕΘΝΙΚ

Monsieur Doumani: Με τρομερή διάθεση και ενθουσιασμό στο Rialto Open Air

Έχει κάτι ιδιαίτερο για σας αυτή η συναυλία στο Rialto Open Air , η επιστροφή στις ζωντανές συναυλίες μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας;

Σίγουρα η συγκεκριμένη συναυλία στο Rialto Open Air είναι εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη λόγω του ότι είναι η πρώτη μας εμφάνιση μετά τα περιοριστικά μέτρα. Έχουμε τρομερή διάθεση και ενθουσιασμό και υποσχόμαστε ότι όσοι μας κάνουν την τιμή να παρευρεθούν θα το απολαύσουν. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την πόλη της Λεμεσού και πολλούς φίλους που ανυπομονούμε να δούμε από κοντά.

Για ακόμα μια φορά όλοι οι καλλιτέχνες νοιώσαμε την πλήρη αδιαφορία του κράτους για τον πολιτισμό.

Η περίοδος αυτή που πέρασε αλλά και οι νέες συνθήκες λόγω πανδημίας φανέρωσαν αδυναμίες στην πολιτική στήριξης των καλλιτεχνών και του πολιτισμού γενικότερα. Τι πρέπει να γίνει για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον Πολιτισμό και τους καλλιτέχνες;

Είναι γεγονός ότι για ακόμα μια φορά όλοι οι καλλιτέχνες νοιώσαμε την πλήρη αδιαφορία του κράτους για τον πολιτισμό. Ενώ χιλιάδες κόσμου πήρε οικονομικές ανάσες και επιδόματα για να επιβιώσει μέσα σε αυτή την κατάσταση οι καλλιτέχνες έπρεπε κυριολεκτικά να παρακαλέσουν για μια μικρή βοήθεια. Μια βοήθεια η οποία ενώ ανακοινώθηκε με διθυραμβικό τρόπο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μας και ακόμα αναμένουμε. Η ιδιότητα του καλλιτέχνη στην Κύπρο είναι υποτιμημένη και πραγματικά νοιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η έλλειψη οράματος και πολιτικής βούλησης είναι δεδομένη. Είναι πολλά αυτά που χρειάζονται να γίνουν. Χρειάζεται ένας σχεδιασμός μια κρατικής πολιτικής για τον πολιτισμό, κάτι το οποίο απουσιάζει εντελώς από τις ατζέντες των πολιτικών μας.

Πώς βιώσατε τις μέρες της πανδημίας και της καραντίνας; Πώς είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα»; 

Οι μέρες της καραντίνας ήταν αρκετά δύσκολες κυρίως λόγω του ότι δεν μπορούσαμε να βρεθούμε με φίλους και γνωστούς. Επίσης οι ακυρώσεις των συναυλιών μας και η έλλειψη επικοινωνίας με τους φίλους μας στενοχώρησε αφάνταστα. Εντούτοις προσπαθήσαμε να ήμαστε όσο πιο δημιουργικοί μπορούσαμε και να βλέπουμε τα πράγματα με θετικό πρόσημο. Η επιστροφή στην κανονικότητα μας βρίσκει γεμάτους όρεξη για δουλειά και ανυπομονούμε για αυτή την πρώτη συναυλία μετά από μήνες στο Ριάλτο.

Ενδεχομένως να εκτιμήσαμε ορισμένα πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσαμε δεδομένα και να επαναξιολογήσαμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Πιστεύετε πως μας αφήνει «διαφορετικούς» αυτή η περίοδος;

Σίγουρα αυτή η περίοδος ήταν πολύ ιδιαίτερη για τον περισσότερο κόσμο. Πιστεύω πως όλοι είχαμε το χρόνο να κάτσουμε και να βάλουμε κάποια πράγματα σε μια πιο σωστή βάση και να κάνουμε κάποιου είδους αυτοαξιολόγηση. Ενδεχομένως να εκτιμήσαμε ορισμένα πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσαμε δεδομένα και να επαναξιολογήσαμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Θέλω να πιστεύω πως όλοι μας θα βγούμε σοφότεροι και πιο συνειδητοποιημένοι από αυτή την κατάσταση.

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία;

Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιάσουμε κομμάτια από τους 3 δίσκους που κυκλοφορήσαμε καθώς και κάποια από τα καινούρια μας κομμάτια που θα κυκλοφορήσουν επίσημα στις αρχές του 2021.

Ποια τα επόμενα σας σχέδια;

Αυτή την περίοδο δουλεύουμε πάνω στα καινούρια μας κομμάτια που θα ηχογραφήσουμε το Σεπτέμβρη στην Ελλάδα. Παράλληλα θα έχουμε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις στην Κύπρο το καλοκαίρι και τον Οκτώβρη στο εξωτερικό.

Παρασκευή 31 Ιουλίου, 21:00 

Χώρος στάθμευσης ΣΕΚ (πίσω από Ριάλτο)

Είσοδος Ελεύθερη

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News