Μούδιασμα στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, στην Αθήνα το αποδίδει το NTV

Δύσκολη προδιαγράφεται η σημερινή, τελευταία μέρα στις διαπραγματεύσεις του Μοντ Πελεράν.
Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΑΣΤΡΑ Νίκη Κουλέρμου, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής κανένα χάρτη στις συνομιλίες, κάτι που η ε/κ πλευρά θεωρεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι δύο ηγέτες στη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης.

Σημείωσε μάλιστα ότι διαπιστώνεται δυστοκία στην κατάθεση χάρτη εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Οι συνομιλίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και στην Κύπρο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα κατάληξη.

Την ίδια στιγμή διαψεύδονται πληροφορίες ότι υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία σύγκλισης πολυμερούς διάσκεψης μέσα στον Δεκέμβρη, καθώς η Λευκωσία θεωρεί προαπαιτούμενο την κατάθεση χάρτη από μέρους της τ/κ πλευράς.

Η σημερινή μέρα των διαπραγματεύσεων θα αρχίσει με χωριστές συναντήσεις αντιπροσωπειών των δυο πλευρών με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Άϊντα έχει συγκαλέσει αργά το απόγευμα συνέντευξη τύπου κατά την οποία θα ενημερώσει επίσημα τους δημοσιογράφους για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στο Μοντ Πελεράν.

NTV: Ευθύνη της Αθήνας το πάγωμα

Κρίση με την Ελλάδα προέκυψε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV το οποίο αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το θετικό κλίμα άλλαξε αμέσως.

Οι πληροφορίες του NTV αναφέρουν – όπως μεταδόθηκε- ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέμεινε στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων.

Το τουρκικό κανάλι μάλιστα αναφέρει ότι «εξαιτίας του όρου της Ελλάδας για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα στη σύνοδο».

Και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού μεταδίδει ότι η διαδικασία έχει σκαλώσει και ότι χθες δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα. Όπως αναφέρει, δεν συζητήθηκαν το εδαφικό, ο χάρτης ή άλλα κριτήρια.

Σύμφωνα με το Ανατολού, η διαδικασία σκάλωσε επειδή η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά δεν είχαν μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα της πολυμερούς συνάντησης και επομένως η τ/κ πλευρά δεν πήρε μια ικανοποιητική απάντηση στο θέμα αυτό παρά τις διπλωματικές επαφές που έγιναν μεταξύ Ελλάδας και ε/κ πλευράς.

Το Ανατολού μεταδίδει πως αν δεν υπάρξει σήμερα ημερομηνία τότε θα χαλάσει η συμφωνία που έγινε μεταξύ των πλευρών πριν την μετάβασή τους στην Ελβετία και η διαδικασία δεν θα προχωρήσει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.