Moody’s: Οι Κυπριακές τράπεζες παρουσιάζουν καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις δανείων

Ο αργός ρυθμός των αναδιαρθρώσεων δανείων, που παρουσιάζουν οι κυπριακές τράπεζες, ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά το κεφάλαιό τους, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στο σημερινό δελτίο «πιστωτικές προοπτικές».

Ο οίκος χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητικό το γεγονός ότι το υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων δανείων των κυπριακών τραπεζών υποχώρησε στο χαμηλότερο του σημείο από το Δεκέμβριο του 2014.

Αναγνωρίζει μεν πως η μείωση του υπολοίπου των αναδιαρθρωμένων δανείων οφείλεται και στο ότι ο αριθμός των αναδιαρθρωμένων δανείων, που μεταφέρεται στο εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο, είναι μεγαλύτερος από τις νέες αναδιαρθρώσεις που γίνονται.

«Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο αργός ρυθμός των δανείων που αναδιαρθρώνονται είναι πιστωτικά αρνητικό γιατί παρατείνει το χρόνο που απαιτείται από τις τράπεζες για να αποκαταστήσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους και να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και ενδεχομένως να δημιουργήσει την ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις», αναφέρει ο οίκος.

Ο Moody’s σημειώνει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν 3,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η ανεργία μειώθηκε στο 10,3% που είναι το χαμηλότερο σημείο από το Φεβρουάριου 2012, ενώ η αγορά ακινήτων ανακάμπτει σταδιακά, εξελίξεις που υποστηρίζουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.

«Παρόλα αυτά», αναφέρει, «το τραπεζικό σύστημα μένει πίσω από τους στόχους που τέθηκαν για τις αναδιαρθρώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χρειαστούν να λάβουν σημαντικές πρόσθετες προβλέψεις, που θα επηρεάσει το κεφάλαιό τους».

Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει τη σημαντική απόκλιση που παρουσιάζουν μεταξύ τους οι κυπριακές τράπεζες όσον αφορά το ρυθμό των αναδιαρθρώσεων και τονίζει πως η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έμεινε πιο πίσω από τις υπόλοιπες τράπεζες, αφού η μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της ανέρχεται στο 6% από την κορύφωσή τους το Δεκέμβριο του 2015, σε σύγκριση με 21% για την Ελληνική Τράπεζα και 40% για την Τράπεζα Κύπρου.

Ο Μοοdy’s αναγνωρίζει ωστόσο ότι η διαδικασία αναδιαρθρώσεων στο Συνεργατισμό είναι πιο περίπλοκη λόγω του μεγάλου αριθμού δανείων σε νοικοκυριά και του μεγάλου αριθμού λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η προσπάθεια αναδιαρθρώσεων στο Συνεργατισμό θα συνεχίσει να υπολείπεται έως ότου τεθεί σε λειτουργία η κοινοπραξία με την ισπανική Altamira.

Προσθέτει μάλιστα πως «η κουλτούρα μη αποπληρωμής των πελατών του Συνεργατισμού και η τρέχουσα πολιτική ρητορική κατά των εκποιήσεων κύριας κατοικίας θα καταστήσει το έργο της αποκατάστασης μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη πιο δύσκολο».

Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελληνική Τράπεζα θα επωφεληθεί γρηγορότερα από την κοινοπραξία με την APS Holdings που ήδη τέθηκε σε λειτουργία.

«Παρόλο που οι συνεργασίες αυτές θα επιταχύνουν τις διαδικασίες με πιο αποδοτική δομή που θα βοηθήσει τις προσπάθειες των τραπεζών για αναδιαρθρώσεις, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη για χρόνια, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των προβληματικών δανείων», καταλήγει ο οίκος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy