Μόσχα: Προειδοποιεί το Ισραήλ να μη στείλει όπλα στο Κίεβο

Με τη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις για πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ να αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, που αυτό τον μήνα κλείνει έναν χρόνο, οδεύει σε περαιτέρω κλιμάκωση τους επόμενους μήνες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει τη «μέγιστη κλιμάκωση» τους επόμενους δυο ως τρεις μήνες στη σύρραξη με τη Ρωσία και για τον λόγο αυτό ζητά περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, από πυραύλους μακρού βεληνεκούς ως μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας, δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» ότι αναμένει πως περίπου οι μισοί από τους 320.000 άνδρες που επιστρατεύθηκαν στη Ρωσία στα τέλη του 2022 θα πάρουν μέρος σε νέες ρωσικές επιχειρήσεις.

«Έχω συναίσθηση του ότι οι κυριότερες μάχες μένουν ακόμα να έρθουν και πως θα γίνουν φέτος, σε δύο ως τρεις μήνες. Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες του πολέμου», είπε ο Ντανίλοφ. «Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μέγιστη κλιμάκωση. Συγκεντρώνει ό,τι είναι δυνατόν, κάνει ασκήσεις και εκπαίδευση. Οι χώρες που μας βοηθούν στον αγώνα μας έχουν αρχίσει να μας στέλνουν τη μέγιστη βοήθεια», συνέχισε.

Προωθούνται και στο Λουγκάνσκ οι ρωσικές δυνάμεις

Στο μεταξύ, ο Ροντιόν Μιρίσνικ, πρώην πρεσβευτής του Λουγκάνσκ στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επίθεση κοντά στην Κραμενάγια στο Λουγκάνσκ και έχουν προχωρήσει πάνω από ένα χιλιόμετρο σε ορισμένα τμήματα της πρώτης γραμμής,

«Οι δυνάμεις μας έχουν προχωρήσει περισσότερο από ένα χιλιόμετρο σε ορισμένα σημεία, κάτι που αποτελεί ουσιαστική πρόοδο», είπε στο κανάλι «Soloviev Live TV».

«Τώρα απομακρυνόμαστε από έναν αέναο αγώνα με τη μορφή βομβαρδισμών πυροβολικού, δηλαδή ανταλλαγών χτυπημάτων που μαίνονται εδώ και τέσσερις μήνες και έχουν εισέλθει στον πέμπτο μήνα τους. Τώρα έχουμε προχωρήσει στο έδαφος και φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ουκρανική πλευρά υποχωρεί», είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά οχυρά κατά την προέλασή τους, σημείωσε ο Μίροσνικ. «Τουλάχιστον σε πολλές μικρές κοιλάδες που εκτείνονται κατά μήκος αυτού του εδάφους. Αυτές είναι η Μάλαγια Ζουράφκα και η Μπόλσαγια Ζουράφκα όπου μπορεί να παρατηρηθεί η προέλαση. Υπάρχει επίσης μια προέλαση στην Μπελογκορόφκα και στην περιοχή Κρεμενάγια προς το Τορσκόγιε», διευκρίνισε.

Προειδοποίηση της Μόσχας προς το Ισραήλ

Η Ρωσία προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, μετά τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «εξετάζει το θέμα».

«Όταν πρόκειται για παραδόσεις όπλων (στην Ουκρανία) δεν κατατάσσουμε τις χώρες σύμφωνα με τη γεωγραφία. Λέμε ότι όλες οι χώρες που παραδίδουν όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι θα θεωρήσουμε (αυτά τα όπλα) ως νόμιμους στόχους για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο θέμα της πιθανότητας ισραηλινών παραδόσεων όπλων.

Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ωστόσο ότι η χώρα του εξέταζε μια στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, προτείνοντας παράλληλα να έχει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Οποιαδήποτε απόπειρα -που επιτεύχθηκε ή δεν επιτεύχθηκε, αλλά ανακοινώθηκε- παράδοσης πρόσθετων όπλων, νέων ή άλλων, καταλήγει ή θα καταλήξει σε μια κλιμάκωση αυτής της κρίσης. Όλος ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Την Παρασκευή η σύνοδος ΕΕ – Ουκρανίας

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και δεκαπέντε μέλη του Σώματος των Ευρωπαίων επιτρόπων μεταβαίνουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με την ουκρανική κυβέρνηση και για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας.

Η συνάντηση μεταξύ της επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης θα είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε πολλούς τομείς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, καθώς και μια ευκαιρία για να συζητηθεί η επερχόμενη ανασυγκρότηση της χώρας και η ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.