Μουκουέγκε: Στο τέλος «οι καλοί» θα νικήσουν

Η βαρβαρότητα δεν είναι αποδεκτή και όταν κάποιος υπερασπίζεται ένα καλό σκοπό πρέπει να φτάνει ως το τέλος, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2014, Ντένις Μουκουέγκε.

Ο γιατρός από το Κογκό, ο οποίος έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια θύματα ομαδικού βιασμού και αγωνίζεται για τον τερματισμό της χρήσης του βιασμού ως όπλο πολέμου, μιλά στο ΚΥΠΕ για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, λέει τι του έδωσε το θάρρος να συνεχίσει, συμβουλεύει όλους όσοι αντιμάχονται τη βαρβαρότητα να μην σταματήσουν και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα νικήσουν αυτοί που παλεύουν για την πρόοδο του πολιτισμού.

Σε ερώτηση ποια ήταν η στιγμή που το ηθικό του έπεσε τόσο χαμηλά που σχεδόν τα παράτησε, ο κ. Μουκουέγκε εξιστορεί ότι ήταν όταν «έλαβα την απόφαση να φύγω από το Μπουκάβου γιατί θεωρούσα ότι ήταν αδύνατο πλέον να συνεχίσω να εργάζομαι, αφότου κάποιοι προσπάθησαν να με δολοφονήσουν».

Θλιβερές εμπειρίες

Σκότωσαν κάποιον μέσα στο σπίτι μου και είχαν κρατήσει τα παιδιά μου ομήρους, θυμάται, προσθέτοντας ότι εκείνη τη στιγμή «σκέφτηκα ότι δεν είναι πλέον δυνατόν (να συνεχίσω)».

Ερωτηθείς τι ήταν αυτό που του έδωσε το κουράγιο να συνεχίσει τελικά, δεν διστάζει. «Ήταν το κουράγιο των γυναικών», λέει. Έγραψαν επιστολές σε όλες τις αρχές τις χώρας και έφτασαν μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτει.

«Μου έγραψαν κι εμένα για να μου δηλώσουν ότι είναι έτοιμες να με προστατέψουν και ότι θα σχηματίσουν ασπίδα ασφάλειας γύρω μου», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αποφάσισαν επίσης ν` αρχίσουν να πουλούν μπανάνες και άλλα φρούτα για να πληρώσουν το εισιτήριο της επιστροφής του, παρόλο που ίδιες μπορεί να επιβιώνουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

«Ήταν μια πράξη θάρρους που πολύ απλά μου είπε: Μην τα παρατάς», λέει.

Πρέπει, επισημαίνει, να είμαστε με την καλή πλευρά, την πλευρά των θυμάτων και να μην δίνουμε στους εγκληματίες την εντύπωση ότι έχουν δίκαιο.

«Αυτό ήταν που μου έδωσε το κουράγιο να γυρίσω», προσθέτει.

Αντίσταση στη βία

Σε ερώτηση ποια είναι η συμβουλή που δίνει σε ανθρώπους, που όπως και ο ίδιος εργάζονται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες για να βοηθήσουν θύματα πολέμου, ο κ. Μουκουέγκε είναι ξεκάθαρος: «Όταν αντιτίθεστε στη βία, όταν αντιμάχεστε στις βάρβαρες πράξεις, τότε γίνεστε ακτιβιστές», λέει.

Νομίζω, προσθέτει απευθυνόμενος προς όλους αυτούς, «ότι πρέπει να αντλήσετε κουράγιο από το γεγονός ότι υπερασπίζεστε ένα καλό σκοπό». «Και όταν κάποιος υπερασπίζεται ένα καλό σκοπό θεωρώ ότι πρέπει να φτάνει ως το τέλος», σημειώνει.

«Δεν πρέπει ποτέ να ενδίδει κανείς στους εγκληματίες και να τους αφήνει να νομίζουν ότι έχουν δίκαιο να διαπράττουν βάρβαρες πράξεις», τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποκεφαλισμοί που βλέπουμε σήμερα στο διαδίκτυο γίνονται για να μας αποθαρρύνουν για να μας υποδείξουν ότι δεν πρέπει να αντιστεκόμαστε.

Η βαρβαρότητα δεν είναι αποδεκτή

Εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση ότι θα έλθει η μέρα που ο κόσμος θα απαντήσει ότι «η βαρβαρότητα δεν είναι αποδεκτή». «Θα είναι η πλευρά των βάρβαρων που θα ηττηθεί και όχι η πλευρά όσων θέλουν να δουν την πρόοδο του πολιτισμού», λέει.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορεί να κάνει η Ευρώπη, ο γιατρός από το Κογκό αναφέρει ότι η Ευρώπη εκπροσωπεί μια παγκόσμια δύναμη και νομίζω ότι σήμερα μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα.

Η Ευρώπη, προσθέτει, «δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει όλους τους μοχλούς πίεσης που έχει στη διάθεσή της για να τεθεί ένα τέρμα σε τέτοιου είδους θηριωδίες».

Εξηγεί ότι στη χώρα του διαπράττονται αυτά τα εγκλήματα από ανθρώπους που θέλουν να αξιοποιήσουν παράνομα μια ύλη που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκά εργοστάσια.

«Θεωρώ ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει κάτι γι αυτό», λέει. Αναφορά κάνει στο γεγονός ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν υποχρεωτικοί κανόνες για την προέλευση υλικών. «Αν δεν υπάρχουν περιορισμοί, αν δεν υπάρχουν νόμοι, τότε θα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ό,τι θέλουν», σημειώνει.

Ζητά πίεση από την Ευρώπη

Υπάρχουν, συνεχίζει ο κ. Μουκουέγκε, διάφοροι μοχλοί πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, όπως οικονομικοί και διπλωματικοί για να τερματιστεί ο βιασμός να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου σ` ολόκληρο τον κόσμο.

Αν βρίσκομαι εδώ σήμερα, αναφέρει, είναι επειδή χρησιμοποιείται ένας μοχλός πίεσης.

Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι γιατρός από το Κονγκό, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας δεκάδων χιλιάδων γυναικών και κοριτσιών από το Κονγκό που έχουν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού και ωμής σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στον τομέα της αποκατάστασης παθολογικών και ψυχικών-κοινωνικών βλαβών που προκαλούνται από σεξουαλική βία.

Το νοσοκομείο του Panzi προσφέρει ψυχολογική και σωματική περίθαλψη, μετά την οποία οι γυναίκες λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια για να αναπτύξουν νέες ικανότητες επιβίωσης και τα κορίτσια επιστρέφουν στο σχολείο. Προσφέρεται επίσης νομική βοήθεια, προκειμένου τα θύματα να οδηγούν τους υπαιτίους σε δίκη.

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να του απονείμει το βραβείο Ζαχάρωφ για το 2014 ήταν ομόφωνη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy