Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναδείξει μέσα από ένα ρεπορτάζ μας μια από τις πολλές περιπτώσεις συνανθρώπων μας, θυμάτων κάποιων συγκυριών και κυρίως της αναλγησίας που χαρακτηρίζει το «κοινωνικό» κράτος μας.

Η αναφορά αφορούσε την… Ελπίδα, τη μονογονιό μητέρα με τα πέντε παιδιά, που την τελευταία πενταετία παλεύει μόνη της για την καθημερινότητα και την επιβίωση της οικογένειάς της, με μοναδική πηγή εσόδων τα μικρά επιδόματα που της παρέχονται ως μονογονιός και πολύτεκνος. Επιδόματα που δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1.200 ευρώ, από τα οποία (με αφαιρεμένο το ενοίκιο του διαμερίσματος όπου διαμένουν) απομένουν 528 ευρώ και κάτι ψιλά. Με αυτά τα χρήματα ζουν μια μάνα με τα πέντε παιδιά της ηλικίας 5-19 χρονών.

Γραφείο Ευημερίας και κάθε άλλη αρμόδια κρατική υπηρεσία σφύριζαν αδιάφορα όλα αυτά τα χρόνια. Το δε περιβόητο ΕΕΕ (που το επικαλούνται με κάθε ευκαιρία οι κυβερνώντες στα πλαίσια  της προσπάθειάς τους να πείσουν για το… success story τους), παρά τις απανωτές προσπάθειες αυτής της γυναίκας να το εξασφαλίσει, εξακολουθεί ακόμα να αποτελεί άπιαστο όνειρο.

Μετά το ρεπορτάζ, όπως ήταν αναμενόμενο, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον και η ευαισθησία των υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου. Τηλεφωνήματα από λειτουργούς που εξέφραζαν τη λύπη τους για την περίπτωση και ζητούσαν στοιχεία (και τα πήραν) για να μπορέσουν να βοηθήσουν… Και βέβαια τίποτε δεν έγινε. Καμιά ουσιαστική ενέργεια για να βοηθηθεί η οικογένεια που, εκτός των άλλων, έχει πάρει και επίδοση δικαστικού διατάγματος, με το οποίο καλείται μέσα στις επόμενες λίγες μέρες να αδειάσει και το σπίτι όπου διαμένει.

Αυτό είναι μια χαρακτηριστική πτυχή του… success story της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ευτυχώς όμως που για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται και η άλλη όψη του νομίσματος, στην οποία αποτυπώνεται η πραγματική ευαισθησία απέναντι στους πολίτες, στους οποίους η κυβέρνηση γυρίζει εγκληματικά την πλάτη. Ευαισθησία και ουσιαστικό ενδιαφέρον που προέρχονται από άλλους πολίτες οι οποίοι, παρά τις δικές τους οικονομικές και άλλες δυσκολίες, άπλωσαν χέρι στήριξης στη συγκεκριμένη οικογένεια, προσφέροντας από το υστέρημά τους αλλά και εξασφαλίζοντας σπίτι με σχετικά χαμηλό ενοίκιο.

Πράξεις ανθρωπιάς που ισοδυναμούν με μούντζες και φτύσιμο στα μούτρα των κυβερνώντων. Αν βέβαια μπορούν, ακόμα και με αυτό τον τρόπο, να αντιληφθούν την οργή και την αγανάκτηση που καθημερινά συσσωρεύουν στον πολύ κόσμο…

Χρήστος Χαραλάμπους