Μουδιασμένη ακόμα η κίνηση στην αγορά της Λεμεσού – Σε αναμμένα κάρβουνα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  • Οι καταστηματάρχες ελπίζουν ότι με την καταβολή του 13ου μισθού θα δοθεί το περιθώριο στον κόσμο να ξοδέψει για αγορές
  • Το ότι η αγοραστική κίνηση είναι πεσµένη δεν εκπλήττει, γνωρίζοντας τη δεινή οικονοµική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ένα µεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών

Του Χρήστου Χαραλάµπους

Σε αναµµένα κάρβουνα µοιάζουν να βρίσκονται οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις της Λεµεσού, ιδιαίτερα οι απασχολούµενοι στον τοµέα της ένδυσης και υπόδησης, αλλά και γενικότερα του λιανικού εµπορίου, αναµένοντας ότι αυτές τις µέρες των γιορτών θα υπάρξει κίνηση στην αγορά που θα τους επιτρέψει να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να βγάλουν τα σπασµένα από τη χασούρα των δύο τελευταίων χρόνων, ως αποτέλεσµα της πανδηµίας, αλλά και της οικονοµικής ύφεσης που δηµιουργήθηκε εξαιτίας και του πολέµου στην Ουκρανία.

«Για δύο σχεδόν χρόνια δεν είχαµε καθόλου εισπράξεις»

Το ότι ο κόσµος είναι γενικότερα συγκρατηµένος στις αγορές του είναι απόλυτα κατανοητό από τους καταστηµατάρχες αφού ο πληθωρισµός και η ακρίβεια έχουν εκτοξευτεί, ενώ οι µισθοί (για όσους έχουν ακόµα µισθό) έχουν πατώσει και δεν φτάνουν, για την πλειοψηφία του κόσµου, ούτε για κάλυψη των πάγιων εξόδων.

Με τα δεδοµένα που υπάρχουν «είναι επόµενο ότι ο κόσµος σκέφτεται πολύ πριν αποφασίσει τι και πού θα ξοδέψει τα χρήµατά του…» υποδεικνύουν οι καταστηµατάρχες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη αγωνία τους για το αν οι ίδιοι θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν.

«Είµαστε πνιγµένοι στα χρέη που δηµιουργήθηκαν από τη συσσώρευση ενοικίων και άλλων λογαριασµών που δεν µπορούσαµε να πληρώσουµε, αφού για δύο σχεδόν χρόνια δεν είχαµε καθόλου εισπράξεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ αρκετοί επισηµαίνουν και τον µεγάλο βραχνά των τραπεζών, αφού «εκτός από τα παλιά δάνεια που τρέχουν και δεν µπορούν να εξοφληθούν, οι τράπεζες µάς κρατούν από το λαιµό µε τις χρεώσεις που επιβάλλουν, αλλά και µε τις στραγγαλιστικές προϋποθέσεις που θέτουν για άλλες διευκολύνσεις που µας είναι απαραίτητες για να ανταπεξέλθουµε».

Αναµένουν ακόµα τη στήριξη του κράτους

Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, οι καταστηµατάρχες ελπίζουν ότι τις επόµενες µέρες θα υπάρξει ικανοποιητική κίνηση στην αγορά «αφού θα πάρουν οι εργαζόµενοι και τον 13ο µισθό οπότε πέρα από τα είδη διατροφής που αποτελούν καθηµερινή ανάγκη, θα έχουν και περιθώριο να ξοδέψουν για δώρα και κάποιες άλλες αγορές ώστε να µπορέσουµε κι εµείς να πάρουµε µια ανάσα…» Παράλληλα, τονίζουν ότι για να καταφέρουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και να επιβιώσουν, προσβλέπουν τόσο στην ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης, όσο και σε κάποιες διαφοροποιήσεις στην αντιµετώπισή τους από το τραπεζικό σύστηµα.

Το ότι η αγοραστική δραστηριότητα των πολιτών είναι πεσµένη, ακόµα και αυτές τις µέρες, δεν εκπλήττει, γνωρίζοντας τη δεινή οικονοµική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ένα µεγάλο, αν όχι το µεγαλύτερο, ποσοστό των νοικοκυριών, όχι µόνο λόγω των γνωστών συγκυριών, αλλά και εξαιτίας της γενικότερης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που εφαρµόζεται τα τελευταία χρόνια.

Όταν ένας µεγάλος αριθµός νοικοκυριών έχει βρεθεί να διαβιοί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, γιατί δεν υπάρχει µια σταθερή δουλειά και ένας αξιοπρεπής µισθός, όταν χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα βασικά για την επιβίωσή τους και ταλαιπωρούνται παρακαλώντας για κάποιο έκτακτο επίδοµα ή αναζητούν τρόπους να µπουν κάποια επιπρόσθετα έσοδα στο σπίτι, χωρίς αποτέλεσµα τις περισσότερες φορές, σίγουρα εκείνο που νοιάζει όλον αυτό τον κόσµο είναι να τα βγάλει πέρα στην καθηµερινότητά του. Οπότε τα «περιττά» έξοδα για αγορά δώρων και άλλων γιορτινών αγαθών µπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη µοίρα ή δεν απασχολούν καθόλου.

«Πόσα να προλάβει να καλύψει ένας µισθός…»

Και αυτό εισπράξαµε συνοµιλώντας µε κόσµο που συναντήσαµε σε εµπορικούς δρόµους της Λεµεσού. Βολτάρει ο κόσµος µπροστά από τα καταστήµατα, κοντοστέκεται για κουβέντα µε γνωστούς και δείχνει να χαίρεται µε την όλη γιορτινή ατµόσφαιρα, αλλά σίγουρα είναι συγκρατηµένος στις αγορές.

Ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί ο µέσος Κύπριος πολίτης είναι τα όσα µας είπε η γυναίκα που δέχτηκε να µας µιλήσει, την οποία συναντήσαµε να κάθεται µαζί µε τα δύο παιδιά της σε ένα παγκάκι κοντά στον χριστουγεννιάτικο διάκοσµο που έχει στήσει ο δήµος στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου µπροστά από την Επαρχιακή ∆ιοίκηση.

«Πόσα να προλάβεις να καλύψεις µε ένα µισθό των 1.050 ευρώ που παίρνει ο άντρας µου, όταν έχεις δύο παιδιά και σπίτι µε ενοίκιο… Τι σου µένει όταν πληρώσεις ρεύµατα, το φαΐ σου και τα βασικά έξοδα… πόσα να προλάβει ένας ξερός µισθός για να σκεφτείς να αγοράσεις και χριστουγεννιάτικα…» µας λέει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «µας γονατίζουν τα πάγια έξοδα και κυρίως το ρεύµα… φτάσαµε στο σηµείο να γυρίζουµε µέσα στο σπίτι και να σβήνουµε φώτα και πρίζες για να εξοικονοµήσουµε ό,τι µπορούµε…»

Επισηµαίνοντας ότι «τα πάντα, ακόµα και το ψωµί, έχουν βάλει πάνω ενώ οι µισθοί έµειναν οι ίδιοι…», η γυναίκα εκφράζει και το παράπονό της που, αν και ψάχνει και η ίδια µια απασχόληση για να µπει κάτι παραπάνω στο σπίτι, ωστόσο ακόµα δεν τα έχει καταφέρει και αυτό «επειδή δεν βολεύουν οι ώρες που πρέπει να είµαι µε τα παιδιά».

Τις δικές της όµως αγωνίες για την οικονοµική στενότητα της οικογένειας προσπαθεί και φαίνεται να καταφέρνει να µην τις µεταφέρει στα παιδιά. «Εντάξει… υπάρχουν προβλήµατα, αλλά µόλις ο παπάς πληρωθεί θα πάµε και εµείς να ψωνίσουµε για την Πρωτοχρονιά…» λέει και η κουβέντα της αυτή απευθύνεται στα παιδιά της που όση ώρα µιλούσε µαζί µας την κοίταζαν στα µάτια και έµοιαζαν να κατέγραφαν αυτά που µας έλεγε.

«Για να ξοδέψει ο κόσµος πρέπει να του περισσεύουν…»

Στην καθηµερινή µάχη που δίνουν οι καταστηµατάρχες και γενικότερα το λιανικό εµπόριο για να κρατηθούν, κάτω από το βάρος των πάγιων οικονοµικών υποχρεώσεών τους, από τη µια και της απόστασης των καταναλωτών από την αγορά από την άλλη, αναφέρεται και ο Γενικός Οργανωτικός Γραµµατέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, επισηµαίνοντας ότι οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στις µέρες των γιορτών για βελτίωση της αγοραστικής κίνησης.

«Άµα δεν έχει ο κόσµος, πώς θα ξοδέψει… βλέπει αλλά περιορίζεται και αγοράζει µόνο τα βασικά… αγορές που γίνονταν πιο παλιά, σήµερα θεωρούνται περιττές πολυτέλειες…» µας λέει χαρακτηριστικά. Επισηµαίνοντας ότι οι οικονοµικές και κοινωνικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων οδήγησαν τον κόσµο στη φτώχεια και την ανέχεια και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις σε µια συνεχή πορεία καταστροφής, ο κ. Μουστάκας στιγµατίζει για µια ακόµα φορά την έλλειψη της απαραίτητης κρατικής στήριξης.

Αναφερόµενος στο λιανικό εµπόριο, υποδεικνύει ότι αν η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσουν να υπάρχουν οι µικροµεσαίοι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να αφήσει τα ηµίµετρα και να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξή τους µε συγκεκριµένα µέτρα.

Ιδιαίτερα, τονίζει την ανάγκη «να εφαρµοστεί ένα συνολικό σχέδιο στήριξης που να ανταποκρίνεται στην κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί, να δοθεί µια οριστική λύση στο θέµα των υψηλών ενοικίων και των µεγάλων λειτουργικών δαπανών είτε µε επιδοτήσεις είτε µε άλλους τρόπους, να υπάρξει µείωση του ΦΠΑ και να εφαρµοστούν νοµοθεσίες για την προστασία των ευάλωτων οµάδων από εξώσεις και εκποιήσεις».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy