Μουσείο-αφετηρία ριζικής αναβάθμισης των πολιτιστικών δομών της Λεμεσού

Συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις καταθέτει η Κίνηση Αρχιτεκτόνων καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβληματιστούν για το καλό της ίδιας της πόλης, αλλά και των πολιτών

Με συγκεκριμένες θέσεις τοποθετείται η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, θέτοντας μια σειρά από ζητήματα προς προβληματισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Υποδεικνύοντας ότι τα σύγχρονα μουσεία είναι ζωντανοί τόποι πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο καθημερινό γίγνεσθαι μιας πόλης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της, η Κίνηση Αρχιτεκτόνων επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο απουσιάζει από τη Λεμεσό αφού τα λίγα μουσεία που υπάρχουν στην πόλη λειτουργούν περισσότερο σαν αποθήκες φύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρά σαν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού.

Τονίζοντας ότι η σχετική επένδυση για τη Λεμεσό θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κίνησης, Στέλιος Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Λεμεσός, κτισμένη ανάμεσα σε δύο σημαντικές πόλεις-βασίλεια της αρχαιότητας (Αμαθούντα και Κούριο), ως μια σύγχρονη και ραγδαία εξελισσόμενη πόλη με χιλιάδες επισκέπτες, επιβάλλεται να λάβει αυτό που δικαιωματικά της αναλογεί. «Εκτός από μεγάλα καζίνα, μαρίνες και ξενοδοχειακές μονάδες, η πόλη έχει ανάγκη τον μεγάλο τόπο πολιτισμού, που θα φέρει ισορροπία στην ανάπτυξή της, κάνοντάς την προορισμό και για άλλα σημαντικά, όπως η σύγχρονη πολιτιστική της ταυτότητα και η ιστορική της κληρονομιά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λεμεσού θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για τη ριζική αναβάθμιση των πολιτιστικών δομών της πόλης, «οι οποίες σήμερα παρουσιάζονται αδύνατες, αποσπασματικές και ξεκομμένες από τον πολίτη στον οποίον απευθύνονται», ο κ. Μιχαηλίδης υποδεικνύει ότι το όλο θέμα αφορά το σύνολο των δημοτών, «γι’ αυτό κρίνουμε αναγκαίο να προηγηθούν δημόσιες διαβουλεύσεις και ανταλλαγή ιδεών, ώστε να διασφαλιστεί η λήψη των σωστών αποφάσεων μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο μεταξύ δημοτικών Αρχών, οργανωμένων φορέων και του συνόλου των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της χωροθέτησης, η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού τάσσεται σαφώς υπέρ του υφιστάμενου, εκφράζοντας την άποψη ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λεμεσού, αν και αποκομμένο από τον περιβάλλοντα χώρο, βαριά περιφραγμένο και προβληματικό στη λειτουργία του, αποτελεί ένα δυνατό τοπόσημο σε μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας.

Πεποίθηση της Κίνησης είναι πως πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διατήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης του υφιστάμενου κτιρίου, αξιοποιώντας τον περιβάλλοντα ελεύθερο χώρο και όπου αυτό είναι δυνατόν, χώρους από γειτνιάζουσες χρήσεις (ΠΑΣΥΔΥ, Δικαστήρια). «Θεωρούμε αυτονόητη τη χωροθέτηση του νέου μουσείου στην περιοχή του Κέντρου και απορρίπτουμε την ιδέα για ανέγερση του νέου μουσείου στην Αμαθούντα», αναφέρει ο Στέλιος Μιχαηλίδης, υποδεικνύοντας ότι στην Αμαθούντα θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο σαν μουσείο περιοχής ενός συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου και όχι σαν μουσείο πόλης.

Ασύμβατη με το χαρακτήρα ενός αρχαιολογικού μουσείου θεωρεί η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού και την ιδέα που τέθηκε από τον Δήμο Λεμεσού και κάποιους άλλους φορείς για χωροθέτηση του μουσείου μέσα στη θάλασσα και συγκεκριμένα στην περιοχή της μαρίνας, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, το υπάρχον κτίριο του μουσείου πρέπει να διατηρηθεί, να αναβαθμιστεί και να ενταχτεί με μεγάλες αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή, σαν ένα τοπόσημο πολιτισμού ανοικτό και προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Με αφορμή το ζήτημα του μουσείου, ο πρόεδρος της Κίνησης Αρχιτεκτόνων αναφέρεται και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, λέγοντας ότι η Λεμεσός βρίσκεται μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία, αλλά και πρόκληση, να απαλλαγεί από τις στερεότυπες πρακτικές των μεμονωμένων κτιρίων δημόσιας σημασίας, που δεν συνάδουν με την έννοια του πολιτισμού.

«Θέλουμε το νέο μουσείο να αποτελέσει πρότυπο μελλοντικών ομοειδών και μη έργων, που θα αναδεικνύουν τον περιβάλλοντα χώρο, θα ανοίγουν ενδιαφέρουσες πορείες και συνδέσεις και θα αναβαθμίζουν κατακόρυφα τον αστικό ιστό, ο οποίος σήμερα παρουσιάζεται ασύνδετος και υποτονικός. Αν προκριθεί η αναβάθμιση του υπάρχοντος μουσείου, η γειτνίασή του με τον Δημόσιο Κήπο, το παράλιο μέτωπο και τον σημαντικό άξονα της οδού Γλάδστωνος, μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής».

Τέλος, η Κίνηση Αρχιτεκτόνων προτείνει την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού ιδεών ως την πιο κατάλληλη διαδικασία και τίθεται στη διάθεση των δημοτικών Αρχών, των οργανωμένων φορέων και των πολιτών, για τη λήψη των αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση και την ένταξη στην καθημερινότητα των πολιτιστικών δομών της πόλης.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy