Μουσείο προσφοράς του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού που στήριξε τη φτωχολογιά

Στεγάζει την ιστορική εξέλιξη και προσφορά του ιδρύματος που «έχτισε τη Λεμεσό» και στήριξε τη φτωχολογιά

Από της ίδρυσής του το 1946 από μια μικρή ομάδα και ανδρωμένο στα χρόνια που ακολούθησαν, δίκαια θεωρείται ότι αποτέλεσε τον βασικό οικονομικό στυλοβάτη της Λεμεσού και δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή η καθολική εκτίμηση ότι «έχτισε τη Λεμεσό». Ανελλιπώς και συστηματικά στήριξε με δάνεια τη φτωχολογιά και γενικότερα τον κόσμο της Λεμεσού και διαχρονικά αποτελούσε τον βασικό χρηματοδότη κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων φορέων της πόλης και βέβαια του Δήμου Λεμεσού σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του.

Αναμφίβολα το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού συνέδεσε την ύπαρξη και τη δράση του με την εξέλιξη και την πρόοδο της πόλης και των κατοίκων της κι ως εκ τούτου ο τερματισμός της λειτουργίας του (ως αποτέλεσμα του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ) αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο για τη Λεμεσό αλλά για τον τόπο γενικότερα. Ο κόσμος της Λεμεσού όμως ποτέ δεν θα μπορέσει να σβήσει από την ψυχή του το δικό του Συνεργατικό και ποτέ δεν θα πάψει να μνημονεύει τα όσα καλά του πρόσφερε.

Κομμάτι της παρηγοριάς από τη μεγάλη απώλεια αποτελεί η κίνηση που είχε ξεκινήσει το 2008 από τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΣΤΛ, Νέαρχο Ιωάννου, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και προώθησε τη δημιουργία Μουσείου του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, μέσα στο οποίο συγκεντρώθηκε ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, αποτελούμενο από έγγραφα, εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα μέσα, από τα οποία καταγράφεται η ιστορική εξέλιξη και προσφορά του Ταμιευτηρίου.

Υλικό που με το κλείσιμο του Συνεργατισμού πέρασε στα χέρια της εταιρείας που ανέλαβε τη Διαχείριση των Περιουσιακών Στοιχείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΕΔΙΠΕΣ), η οποία, μέσα από την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, παραχώρησε προχθές στο Δήμο Λεμεσού το μουσείο που στεγάζεται σε ένα τμήμα του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος του ΣΤΛ στην οδό Γλάδστωνος.

Με βάση τη συμφωνία, η κυριότητα παραμένει στη ΣΕΔΙΠΕΣ και ο Δήμος Λεμεσού ουσιαστικά αναλαμβάνει τη διαχείριση και τη λειτουργία (με ό,τι οικονομικό κόστος αυτό συνεπάγεται) του Μουσείου Ιστορίας και Ιστορικού Αρχείου του ΣΤΛ, το οποίο και θα τεθεί κάτω από τη θεσμική εποπτεία του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της σχετικής τελετής, ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι το μουσείο του ΣΤΛ τεκμηριώνει βήμα προς βήμα την ιστορία και την πολύπλευρη δράση ενός ιδρύματος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του όσο κανένα άλλο τραπεζικό ίδρυμα με τη Λεμεσό, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, φιλανθρωπικό, αθλητικό και περιβαλλοντικό επίπεδο και το οποίο κατέστη συνώνυμο με την πόλη και τους ανθρώπους της.

Το μουσείο του ΣΤΛ, που είναι μοναδικό στο είδος του, αφού είναι το μόνο μουσείο οικονομικής ιστορίας σε όλη την Κύπρο, θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του για τους σπουδαστές, τους μαθητές, τους επιστήμονες ερευνητές και γενικότερα για το κοινό της Λεμεσού.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy