Μουσικά Σχολεία: Απάντηση ΑΚΕΛ σε Προδρόμου – «Επιδίδεται στο αγαπημένο του άθλημα, του αποπροσανατολισμού»

«Ο Υπουργός Παιδείας αντί να απαντήσει στην τεκμηριωμένη θέση του ΑΚΕΛ για αναίτιες και ετσιθελικές απολύσεις καθηγητών των Μουσικών Σχολείων, επιδίδεται στο αγαπημένο του άθλημα του αποπροσανατολισμού και της διαβολής, στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά το ΑΚΕΛ. Δεν θα ακολουθήσουμε τον Υπουργό σε ένα ακόμη κατήφορο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά:

 «Το ΑΚΕΛ τεκμηριωμένα θέτει ξανά τα εξής ερωτήματα:

  1. Γιατί μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας, από δύο σε μια την εβδομάδα, του μαθήματος της χορωδιακής διεύθυνσης;
  2. Γιατί στην προκήρυξη επαναδιεκδίκησης θέσεων στα Μουσικά Σχολεία αφαιρέθηκαν τα μαθήματα της χορωδίας και της παραδοσιακής μουσικής με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών αυτών των μαθημάτων να μην μπορούν να επαναδιεκδικήσουν διορισμό;
  3. Πώς γίνεται να γίνεται επίκληση από τον Υπουργό των εξαιρετικών αποτελεσμάτων των Μουσικών Σχολείων και την ίδια στιγμή να απολύονται εκπαιδευτικοί που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα;
  4. Έχει ή όχι παραλάβει το αρμόδιο Υπουργείο σχετική επιστολή των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ οι οποίες εκφράζουν τη θλίψη τους για τις εν αγνοία τους απολύσεις; Είναι και αυτοί λαϊκιστές;

Μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει ακόμη και αποφάσεις Δικαστηρίων που καταδικάζουν ως παράνομη και αυθαίρετη την εργοδότηση χιλιάδων εργαζομένων με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, δεν μπορεί να επικαλείται τη μονιμοποίηση των εργαζομένων για να δικαιολογήσει την ετσιθελική και αναίτια απόλυση των καθηγητών των μουσικών σχολείων».

Οι ισχυρισμοί Προδρόμου

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου προέβη, νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις για τη στελέχωση των Μουσικών Σχολείων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου είπε: «Θέλω να αναφερθώ στα Μουσικά Σχολεία που λειτουργούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και κάποια χρόνια και στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν.

Εξάλλου, τα εξαιρετικά αποτελέσματα είναι καλά γνωστά και φτάνουν και στο ευρύτερο κοινό μέσα από εκδηλώσεις και άλλες ευκαιρίες, όπου φαίνεται η δουλειά των Μουσικών Σχολείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα καλά αποτελέσματα φαίνονται και εκτός Κύπρου.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να προσέξουμε τον λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση που μπορεί άδικα και αναίτια να δημιουργούν συζητήσεις και σκιές ακόμα και για ένα τόσο επιτυχημένο θεσμό».

«Οι αναφορές από την πλευρά του ΑΚΕΛ για «απόλυση των καθηγητών των Μουσικών Σχολείων» είναι καθαρά παραπλανητικές. Είναι κοινώς ψέμα. Όταν μάλιστα προέρχονται από έναν οργανισμό που οφείλει να γνωρίζει τους κανονισμούς και τις διαδικασίες -και επομένως δεν δικαιούται να μιλά για «απόλυση» ή «απαγόρευση επαναδιεκδίκησης του διορισμού τους»- αποτελούν ένα ωμό δείγμα λαϊκισμού και ανευθυνότητας.

Κάνω σήμερα αυτή την αναφορά γιατί το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις που δημιουργείται θόρυβος με άκρατο λαϊκισμό για τα θέματα της παιδείας, θέματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με εθνική ευθύνη», ισχυρίστηκε ο κ. Προδρόμου.

Με την ευκαιρία του αδικαιολόγητου θορύβου, διαμαρτυριών και δημοσιευμάτων τις προηγούμενες μέρες, επισημαίνω τον κίνδυνο να παρασυρόμαστε από λαϊκισμό και ανεύθυνες τοποθετήσεις και παρακαλώ όλους τους εμπλεκόμενους να είμαστε σε επιφυλακή και να αποκρούουμε, όπως τους ταιριάζει, και την παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό.

«Τα Μουσικά Σχολεία στελεχώνονται από προσοντούχο προσωπικό, το οποίο περνά από ιδιαίτερη και αξιοκρατική αξιολόγηση, μεταξύ άλλων και με ακροάσεις. Στον βαθμό που είναι δυνατόν, στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και εκεί όπου τυχόν δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες, η στελέχωση συμπληρώνεται με αγορά υπηρεσιών.

Από το 2019 μετά και τις αξιολογήσεις όλων των απογευματινών προγραμμάτων όπου δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες, η στελέχωση συμπληρώνεται με αγορά υπηρεσιών. Αυτό θα συνεχιστεί και ελπίζουμε κάποια στιγμή να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες από μόνιμο προσωπικό και να αποδεσμευτούμε από την αγορά υπηρεσιών, ζήτημα το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εξυπακούεται ότι όσοι συμμετέχουν στην αγορά υπηρεσιών και εκ των πραγμάτων έχουν τα προσόντα, μπορούν πάντοτε όπως και όλοι οι άλλοι να συμμετέχουν στις διαδικασίες για διορισμό στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία», ισχυρίστηκε ο Υπουργός Παιδείας.

«Οι διαμαρτυρίες που ακούσαμε αφορούν 15-20, το πολύ 25 διδακτικές περιόδους παγκυπρίως, που κάποιοι θα επιθυμούσαν να καλύπτονται με αγορά υπηρεσιών αντί με τοποθέτηση επαγγελματιών εκπαιδευτικών. Ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική που εφαρμόζεται για χρόνια τώρα, με μια προσπάθεια να τοποθετούνται -εφόσον υπάρχουν- εκπαιδευτικοί που έχουν αξιολογηθεί και έχουν διαγωνιστεί. Οι ενδιαφερόμενοι, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στις εξετάσεις διορισίμων, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί τους που συμμετείχαν με επιτυχία.

Εάν δεν επιθυμούν όμως να αποκτήσουν επαγγελματικό καθεστώς εκπαιδευτικού, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αγορά υπηρεσιών θα πρέπει να θεωρείται  συμπληρωματική διαδικασία μόνο, που θα εξαρτάται από τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες και δεδομένα. Αυτό είναι μάλιστα κάτι που οι συγκεκριμένοι ενδιαφερόμενοι το γνώριζαν προ πολλού», υποστήριξε ο κ. Προδρόμου.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «το όλο θέμα που ανακινήθηκε πολιτικά αφορούσε μερικά άτομα μόνο και ήταν στην ουσία προσωπικό. Είναι κρίμα και άδικο το ΑΚΕΛ να δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις στην Επιτροπή της Βουλής και αφορμώμενο από κίνητρα λαϊκισμού να σπεύδει να προκαλεί αναστάτωση εκ του μη όντος και να δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις για τα Μουσικά Σχολεία που είναι ένας επιτυχημένος θεσμός».

«Συμπληρωματικά αναφέρω ότι σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των Μουσικών Σχολείων έχουμε αποφασίσει ότι μουσικά γυμνάσια και μουσικά λύκεια θα λειτουργούν στα ίδια σχολεία, προκειμένου να αναπτύσσονται συνέργειες και να υπάρχει καλύτερη συνέχεια για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Αυτό θα γίνει από το επόμενο σχολικό έτος τόσο στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, για το οποίο υπήρξε ξεχωριστή απόφαση για να λειτουργήσει ως εξατάξιο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης χωρίς γεωγραφική περιφέρεια, όσο και σε άλλα σχολεία στις υπόλοιπες επαρχίες, αναλόγως των εκάστοτε τοπικών δεδομένων.

Θέλω επίσης να αναφερθώ και στα Αθλητικά Σχολεία, για τα οποία είμαστε δέκτες αιτημάτων και διαβημάτων από ορισμένους γονείς και να ενημερώσω ότι τις επόμενες μέρες, σε συνέντευξη Τύπου, θα δοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου όλες οι σχετικές πληροφορίες και ενημέρωση», κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.