«Μουσικό/Müzik pαnαyιrι», μία εκδήλωση επανένωσης κόντρα στους καιρούς

«Από μόνη της αυτή η επαφή, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, αναβαθμίζει την έννοια του Πολιτισμού στον τόπο μας»

  • Κοινός στόχος η ειρήνη και η συµβίωση, µε όχηµα τη µουσική και τη δηµιουργία

Του  Κυριάκου Λοΐζου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠοια είναι η πραγματική αξία του Πολιτισμού και πώς έρχεται να «σκε­πάσει» και να καταρρίψει το μύθο του Άλλου; Μπορεί η μουσική και η δημι­ουργία να ενώσουν, να σπάσουν τα οδοφράγματα και να γίνουν η απαρχή για την εξάλειψη του μίσους και της διχόνοιας;

Η Κίνηση Πολιτισμού και η δικοι­νοτική ομάδα «Κύπρος Μια Πατρίδα, Όλοι Μαζί» δίνουν την απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα διοργανώνο­ντας το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, μουσική δικοι­νοτική εκδήλωση στην πλατεία Φα­νερωμένης στη Λευκωσία με την ονομασία «Μουσικό/Müzik pαnαyιrι», παρουσιάζοντας κοινά τραγούδια γνωστά και στις δύο κοινότητες του νησιού.

Θέλουμε να συμβάλουμε στην υπέρβαση των φραγμών για την ειρήνη

«Μέσω αυτής της εκδήλωσης, βάλαμε στόχο να συμβάλουμε στην υπέρβαση των φραγμών για την ειρή­νη, μέσω του κοινού μας πολιτισμού. Τα τραγούδια που επιλέξαμε δεν είναι απλώς γνωστά στην Κύπρο, αλλά είναι δημοφιλή στην Ελλάδα και την Τουρ­κία», ανέφερε στη «Χαραυγή» η Τουρ­κοκύπρια ερμηνεύτρια και μουσικός, Niyal Ozturk.

Αναφερόμενη στη σημερινή, ομο­λογουμένως δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε το Κυπριακό, η Ν. Ozturk τόνισε πως, αν και κά­ποιοι πολιτικοί επωφελούνται από τα «κέρδη» του σημερινού status quo στο Κυπριακό και αντιστέκονται στην αλλαγή, οι κανονικοί άνθρωποι συνα­ντιούνται, βλέπουν ο ένας μέσα από τον άλλον, συναναστρέφονται, συνερ­γάζονται, κάνουν διάφορες δράσεις μαζί. «Οι άνθρωποι χτίζουν μακρο­χρόνιους δεσμούς κάθε μέρα, ανεξαρ­τήτως θρησκείας, φύλου ή πολιτικών πεποιθήσεων. Επιπλέον, αυτή η σειρά συναυλιών στοχεύει στο να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες δεσμούς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις πολιτισμικές μας ομοιότητες».

Ενισχύουμε τους δεσμούς μας μέσω της κοινής μας κουλτούρας

Σχετικά με τους στόχους της επι­κείμενης εκδήλωσης, η Τ/κ ερμη­νεύτρια έδωσε το μήνυμα: Έχουμε πολλές ομοιότητες στον πολιτισμό μας και αυτή η εκδήλωση στοχεύει να το φωνάξει για να το ακούσουν όσοι ακόμη το αγνοούν. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το να υπάρχουν διαφορές είναι εντάξει, είναι κατανο­ητό. Η ανοχή, η ενσυναίσθηση και η αλληλοκατανόηση είναι έννοιες τις οποίες πρέπει να διαδώσουμε. Όσοι περισσότερο μαζευόμαστε και συνερ­γαζόμαστε, τόσο το καλύτερο για την οικοδόμηση της ειρήνης, ακόμα κι αν αυτό γίνεται με αργά βήματα. Αυτή η εκδήλωση θα μας βοηθήσει να ενισχύ­σουμε τους δεσμούς μας μέσω της κοι­νής μας κουλτούρας.

Eρωτηθείσα για το ρόλο τον οποίο μπορεί να επιτελέσει η μουσική, είπε ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο όταν μέσα από αυτήν ξεπροβάλλει η ειρήνη και η ζωή σε αρμονία. «Πάρτε για παρά­δειγμα το “Imagine” του John Lennon -μπορείτε να αποτυπώσετε τη φαντα­σία μιας ολόκληρης γενιάς για αγάπη και ειρήνη, με ένα και μόνο τραγούδι. Όσοι και όσες θα παρευρεθούν στη δική μας συναυλία, θα έχουν την ευ­καιρία να κλείσουν τα μάτια τους και να δουν πώς τούτος ο κόσμος αποτε­λείται από αυτά τα καθημερινά συναι­σθήματα, τα οποία εκφράζονται μέσα από τα κοινά μας τραγούδια. Ο κόσμος είναι δικός μας για να τον αλλάξουμε, απλώς πρέπει να το φανταστούμε και να το πραγματοποιήσουμε, για ένα κα­λύτερο μέλλον για όλους όσοι ζουν σε αυτό το νησί», υπογράμμισε με νόημα.

Είναι χρέος μας να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Στην ερμηνεία των τραγουδιών μαζί με τη Niyal Ozturk θα είναι η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Φρειδερίκη Τομπάζου, η οποία εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της για το μεγά­λο αυτό γεγονός.

«Προσωπικά νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που συμμετέχω σε ένα δικοινοτικό μουσικό συγκρότημα, γιατί ήταν μια σύμπραξη που πολλές φορές είχα οραματιστεί, αλλά δεν πε­ρίμενα να έρθει τόσο νωρίς. Ανέκαθεν πίστευα πως οι άνθρωποι των τεχνών είναι χρήσιμο προς την κοινωνία να χρησιμοποιούν το μέσο που διαθέτουν για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Θεωρώ χρέος μας να προβληματι­ζόμαστε, να οραματιζόμαστε, αλλά κυ­ρίως να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέσα από την τέχνη μας, και όχι μόνο», σημείωσε, υψώνοντας παράλληλα ανάστημα μπροστά στα συρματοπλέγματα και τα οδοφράγμα­τα: Το συγκρότημά μας, «Let’s Sing Together Band», είναι μια προσπάθεια και μια συμβολή στον αγώνα μας. Γι’ αυτό νιώθω πολύ τυχερή για αυτή τη συνεργασία. Η σημαντικότητα της συνεργασίας αυτής έγκειται στο γεγο­νός ότι με τη δημιουργία αυτού του σχήματος θέλουμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ειρήνης και συνερ­γασίας, αδελφοσύνης του λαού της Κύπρου μας, αλλά κυρίως αισιοδοξίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που το ονομά­σαμε «Μουσικό/müzik pαnαyιrι». Θέ­λουμε να το χαρούμε όλοι μαζί, να το παρουσιάσουμε και να το ζήσουμε σαν μια γιορτή»!

Καταληκτικά, η Φρειδερίκη Τομπά­ζου έκανε λόγο για την αξία του Πο­λιτισμού και πώς αυτές οι δράσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην ποιο­τική αναβάθμισή του. «Πρώτη φορά συνεργάζομαι με Τουρκοκύπριους μουσικούς και πλέον τα παιδιά εκτός από συνεργάτες είναι και φίλοι μου. Σε κάθε πρόβα συγκινούμαι, για­τί μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες -κοινωνικές και καλλιτεχνικές- τις ίδιες μουσικές, την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για τη μουσική. Το μόνο που φαινομενικά μας χωρίζει είναι το συρματόπλεγμα ανάμεσά μας. Χωρίς αυτό, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να ερ­χόμαστε σε επαφή με Τουρκοκύπριους συναδέλφους, να παίζουμε πιο συχνά και να δημιουργούμε παρέα. Υπάρ­χουν απίστευτοι δεξιοτέχνες και μου­σικοί στην κατεχόμενη Κύπρο, οπότε η ανταλλαγή των γνώσεων, παραδό­σεων και ιδιωμάτων που θα έφερνε η επαφή αυτή θεωρώ ότι θα αναβάθμιζε γενικότερα τη μουσική σκηνή και τα μουσικά δρώμενα στην Κύπρο».

Είμαστε ένα!

Ήταν ένα πολύ θετικό και συναισθηματικό ταξίδι από την πλευρά μου, ανέφερε η Niyal Ozturk. Τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει από κοινού, μας έχουν δείξει πόσο μοιάζουμε στην έκ­φραση των συναισθημάτων μας, είτε είναι χαρά, αγάπη, είτε είναι απογοήτευση.

Είχα στο παρελθόν συνεργα­σίες με φίλους Ελληνοκύπριους μουσικούς και όλες ήταν πολύ καλές. Ωστόσο στις προηγούμε­νες συναυλίες τραγουδούσαμε όλοι στα Αγγλικά. Όλοι ενθουσια­στήκαμε πολύ στις πρόβες για το «Müzik Panayırı», αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα τραγου­δήσουμε τραγούδια στα Τουρκικά και στα Ελληνικά ταυτόχρονα, με την αγαπημένη μου φίλη Φρει­δερίκη Τομπάζου.

Το συγκρότημα αποτελεί­ται από ένα μείγμα πολύ ταλα­ντούχων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μουσικών. Κα­ταλήξαμε στο όνομα του συγκρο­τήματος «Let’s Sing Together Band», για να εκφράσουμε και να υπογραμμίσουμε τη δική μας συνεργασία.

Muzik

Η συνειδητοποίηση της κοινής κληρονομιάς

Όσον αφορά τη συνειδητο­ποίηση της κοινής κληρονομιάς -όλων των Κυπρίων- η Φρειδερί­κη Τομπάζου έδωσε το στίγμα και τη σημασία της έννοιας: «Η συνερ­γασία με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους θεωρώ πως μπο­ρεί να συνεισφέρει πολλά στον πο­λιτισμό μας, γιατί όσο περισσότερο συνδιαλέγεσαι και συμπράττεις μαζί τους, τόσο πιο πολύ συνει­δητοποιείς τα κοινά που μας ενώ­νουν. Για παράδειγμα, στη συναυ­λία έχουμε επιλέξει ένα ρεπερτόριο το οποίο είναι οικείο σε όλους, με τα περισσότερα τραγούδια να είναι σχετικά σύγχρονα.

Ανακα­λύψαμε λοιπόν πως πέρα από τις κοινές καταβολές που έχουν οι μουσικές μας παραδόσεις και τις επιρροές που δέχτηκε η κυπριακή παραδοσιακή μουσική, υπάρχουν πάρα πολλά σύγχρονα τραγούδια, τα οποία υπάρχουν και στις δύο γλώσσες. Έτσι, χωρίς να το γνωρί­ζουμε, ακούμε, διασκεδάζουμε και απολαμβάνουμε τον ίδιο μουσικό πλούτο. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν τρα­γούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Θά­νου Μικρούτσικου, Μάνου Λοΐζου, Αντώνη Βαρδή, Παναγιώτη Τούντα και άλλων. Τραγούδια διαχρονικά που υπάρχουν και στην τούρκικη γλώσσα και μάλιστα είναι το ίδιο δημοφιλή και στην τουρκοκυπρια­κή κοινότητα.

Θεωρώ λοιπόν πως με το να βοηθήσουμε στη συνειδητοποίηση της μουσικής που μας ενώνει, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε παρέα και στις δύο γλώσσες τρα­γούδια που αγαπήσαμε, είναι από μόνο του μία ποιοτική αναβάθμιση του πολιτισμού μας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.