Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε χθες κατά τη συζήτηση του θέματος των κανονισμών Προστασίας Σκύλων και Γάτων σε εκτροφεία, ξενοδοχεία, καταφύγια και υποστατικά φύλαξης, την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που συζητήθηκαν χθες αφορούν την εξαίρεση του ενδεχομένου ευθανασίας ζώων στην περίπτωση τερματισμού λειτουργίας ή ακύρωσης πιστοποιητικού λειτουργίας καταφυγίου ή υποστατικού φύλαξης ζώων. Οι βουλευτές της επιτροπής συμμερίστηκαν την ανησυχία του Κόμματος Ζώων για αδυναμία του κράτους να διαθέσει προς υιοθεσία ή να αναλάβει τη φύλαξή τους σε περίπτωση τερματισμού λειτουργίας ή ακύρωσης πιστοποιητικού λειτουργίας καταφυγίου.

Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο δεν περιλήφθηκε ούτε και εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναγκαιότητα ύπαρξης πιστοποιητικού τελικής έγκρισης για το υποστατικό.

Τόσο οι βουλευτές, όσο και το Κόμμα των Ζώων, αλλά και οι εθελοντικές οργανώσεις διερωτήθηκαν πώς μπορεί να περιληφθεί για τα καταφύγια τέτοια πρόνοια, ενώ το 90% των οικιστικών υποστατικών, ακόμα και νοσοκομείων δεν έχουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου, προέτρεψε τις κρατικές υπηρεσίες όπως εφαρμόσουν τη νομοθετική πρόνοια για απαίτηση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης στα επείγοντα, αντί στα καταφύγια που εργάζονται με εθελοντές και κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε τη λειτουργία των καταφυγίων ζώων.

Άννα Μισιαούλη