Μπάχαλο η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια… κινδυνεύει η ζωή ασθενών!

16χρονη που νοσηλεύεται με κορονοϊό περίμενε 9 ώρες ασθενοφόρο

Έλα στο Google News

Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες μέρες τα δημόσια νοσηλευτήρια, και κατ’ επέκταση οι ασθενείς που ενδεχομένως χρειάζονται νοσηλεία. Οι εμπλεκόμενοι βάλλουν ο ένας κατά του άλλου, και ενώ τα νοσηλευτήρια γεμίζουν. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στα ιατρεία βραχεία νοσηλείας, στα ΤΑΕΠ και στη διαδικασία εισαγωγής ασθενών οι οποίοι περιμένουν για ώρες ασθενοφόρο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της 16χρονης με κορονοϊό, η οποία νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Η συγκεκριμένη κοπέλα περίμενε 9 ολόκληρες ώρες το ασθενοφόρο, προκειμένου να γίνει εισαγωγή.

Ο ΟΚΥπΥ παραδέχεται το πρόβλημα, ωστόσο το αποδίδει στους προσωπικούς και ιδιωτικούς γιατρούς οι οποίοι, λόγω καλοκαιρινών διακοπών, δεν ανταποκρίνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός ασθενών στα ΤΑΕΠ.

Ο ΟΑΥ σημειώνει ότι με βάση τη σύμβαση, ένας προσωπικός γιατρός εάν θα λείψει από την εργασία του πρέπει να βρει αντικαταστάτη. Ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Άστρα, χαρακτήρισε άδικες τις επικρίσεις του ΟΚΥπΥ και ανέφερε ότι μόνο για τον Ιούλιο από τους περίπου 750 προσωπικούς γιατρούς έγιναν 397 δηλωμένες αντικαταστάσεις.

Ο πρόεδρος των προσωπικών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν οι προσωπικοί γιατροί τα εξιλαστήρια θύματα. Επέρριψε την ευθύνη στον ΟΑΥ ο οποίος δεν φρόντισε να διευθετήσει τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας για τις ώρες που δεν εργάζονται οι προσωπικοί γιατροί.

Οι επαγγελματίες Υγείας εκφράζουν δυσφορία για τη διαδικασία ανοίγματος και στελέχωσης κλινικών Covid-19. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, σημείωσε ότι δεν γίνεται να καλείς καρδιολόγο να αφήσει τους ασθενείς του για να εργαστεί στη μονάδα Covid. Ο πρόεδρος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, χαρακτήρισε με τη σειρά του, άκρως επικίνδυνο το ενδεχόμενο να μειώνεται προσωπικό από κάποιες κλινικές και να παρέχεται επίδομα υπερωρίας για τις κλινικές Covid.

ΑΚΕΛ: Τεράστιες οι ευθύνες ΟΚΥΠΥ και Υπουργείου Υγείας  

Ο τόπος βρίσκεται αντιμέτωπος με το 4ο κύμα πανδημίας, «όμως οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι ακόμα ψάχνονται να οργανωθούν», αναφέρει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς. «Είναι φανερό ότι δεν υπήρξε καμιά έγκαιρη και αξιόπιστη πρόβλεψη για τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου. Οι ευθύνες του ΟΚΥπΥ και του Υπουργείου Υγείας είναι τεράστιες. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει επανειλημμένα σειρά εισηγήσεων οι οποίες μπορούν -έστω και τώρα- να αξιοποιηθούν».

Καταλήγοντας επισήμανε πως «τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούν όλοι στο ξεπέρασμα των δυσκολιών. Αλλά για αυτή την ασύγγνωστη ανεπάρκεια και ανικανότητα κάποιοι θα πρέπει κάποτε να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη».

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.