Στη λήψη μέτρων ενόψει των εξετάσεων τετραμήνων προσανατολίζονται οι οργανωμένοι μαθητές.

Η ΠΣΕΜ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Κυριακή για να αποφασίσει όχι εάν θα λάβει μέτρα, αφού ήδη οι μαθητές έχουν τοποθετηθεί μέσα από δημοψήφισμα, αλλά ποια μέτρα θα είναι αυτά. Πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά προσανατολίζονται σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας νωρίτερα από τη διεξαγωγή των εξετάσεων και προτάσσοντας το αίτημα για αναβολή της νομοθεσίας, ώστε να συνεχίσει ο διάλογος και να αλλάξουν κάποιες πρόνοιες, ενώ στην ατζέντα είναι και η κορύφωση των αντιδράσεων εντός Δεκεμβρίου, μήνα που θα γίνουν και οι εξετάσεις.

Πάντως δύσκολο θα είναι το εγχείρημα των μαθητών, αφού η πλειοψηφία των κινήσεων εντός ΟΕΛΜΕΚ έχει τοποθετηθεί κατά της λήψης μέτρων, είτε στάσης εργασίας είτε απεργιών. Συνεπώς αναμένονται τα αποτελέσματα την ερχόμενη Δευτέρα για να διαφανεί εάν και η βάση των εκπαιδευτικών ακολουθήσει τις Κινήσεις τους.

Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών και Νέα Πνοή έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά των εξετάσεων με τον τρόπο που προωθούνται, ενώ Αλλαγή και Νέα Κίνηση υπέρ των εξετάσεων. Από την άλλη, χθες η ΔΗΚΙ δημοσιοποίησε τη θέση της, που είναι επίσης κατά της λήψης μέτρων, ζητώντας ωστόσο την αναβολή της νομοθεσίας και το διάλογο.

Επίσης και το Υπουργείο Παιδείας προ ημερών έχει ξεκαθαρίζει πως όσοι μαθητές και μαθήτριες δεν προσέλθουν στις εξετάσεις Δεκεμβρίου θα παραπεμφθούν ως ανεξεταστέοι τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, μαθητές/μαθήτριες που αδικαιολόγητα δεν προσέρχονται στις κεντρικές προαγωγικές εξετάσεις του πρώτου ή/και του δεύτερου τετραμήνου θα παραπέμπονται στις ανεξετάσεις του Ιουνίου. Επίσης, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, βάσει των κανονισμών μαθητές/μαθήτριες που δικαιολογημένα κατά την κρίση της Διευθυντικής Ομάδας δεν προσέρχονται σε κανονική εξέταση Α’ σειράς τετραμήνου, είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Μάιο – Ιούνιο, θα εξετάζονται στη Β’ σειρά εξέτασης, που θα είναι η αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα της εξέτασης. Εξαίρεση στο πιο πάνω αποτελούν οι μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/οποίες δεν προσέρχονται στην Α’ και Β’ σειρά εξετάσεων λόγω συμμετοχής τους σε διεθνείς αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες έτυχαν της έγκρισης του ΥΠΠΑΝ. Οι μαθητές/μαθήτριες αυτοί/αυτές θα παρακάθονται σε κεντρικές εξετάσεις σε ημερομηνίες που θα ορίζονται από το ΥΠΠΑΝ πριν από τη λήξη του αντίστοιχου τετραμήνου.

Ελένη Κωνσταντίνου