Μπάχαλο με τα κρούσματα σε χώρους παροχής υγείας


Αλαλούμ προκύπτει με τους χώρους στους οποίους ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας ότι εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, για την περίοδο 18-22 Οκτωβρίου, και ιδιαίτερα για τους χώρους παροχής υγείας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Υπουργείου, από τις 23 επιχειρήσεις/υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν, οι έξι αφορούσαν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κλινικές και ιατρείο.

Όμως, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου, το Γερμανικό Ογκολογικό και το American Medical Center τα οποία περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση διέψευσαν κατηγορηματικά την εμφάνιση κρούσματος στους χώρους τους. Σε ανακοίνωσή του, το Γερμανικό Ογκολογικό αναφέρει πως «με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας». «Δηλώνω υπεύθυνα», αναφέρει ο Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου, Καθ. Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Δρ Νικόλαος Ζαμπόγλου, «πως μέχρι τώρα, ευτυχώς, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα ανάμεσα στο προσωπικό του Κέντρου μας».

«Παρακαλούμε τους υπευθύνους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ανακοινώσεις τους, γιατί στη δική μας περίπτωση, χωρίς λόγο καρκινοπαθείς αναγκάστηκαν να αναβάλουν τις θεραπείες και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους», προστίθεται. Το American Medical Center διαψεύδει το Υπουργείο και επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, που μόνο πανικό προκαλούν στο κοινό. Το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε για το American ότι η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης έλαβε ενημέρωση για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου περιστατικού ανάμεσα στο ιατρικό προσωπικό του νοσηλευτηρίου και ως εκ τούτου ανακοινώθηκε ο χώρος.

Σε επικοινωνία μας με την εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε ότι το Υπουργείο εξέδωσε την ανακοίνωση με βάση την ενημέρωση που είχε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέραν των πιο πάνω, κρούσματα κορονοϊού εμφανίστηκαν σε Αρεταίειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο (Λευκωσία), Νοσοκομείο Mediterranean (Λεμεσός), Πολυκλινική Υγεία (Λεμεσός) και Ιατρείο Ηρακλή Παντελιδάκη (Λάρνακα). Στις υπόλοιπες 17 επιχειρήσεις/υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων εκπαιδευτικά και τραπεζικά ιδρύματα, ξενοδοχεία και χώροι εστίασης. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λεμεσού: Νηπιαγωγείο «Το έξυπνο μπαλόνι», Astral Pool, Cyprus College, Ελληνική Τράπεζα – Πολεμίδια, Ξενοδοχείο Ermitage, Γυμναστήριο Μάριος Ιακώβου, Αρτοποιείο «Σίγμα» – Ζακάκι, Caylink Cafe, Remezzo Café. Στην Πάφο: Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας, Πανεπιστήμιο ΝΕΑΠΟΛΙΣ, Ξενοδοχείο Cypria Maris και Ξενοδοχείο Άνασσα. Λευκωσία: Ελληνική Τράπεζα – Άγιοι Ομολογητές, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, RCB Bank. Στην Αραδίππου το κατάστημα «Κleima». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου πάντως, οι διευθύνσεις των υποστατικών ενημερώθηκαν από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τον εντοπισμό κρουσμάτων στους χώρους τους και έγιναν ενέργειες για απομάκρυνση των θετικών στον ιό ατόμων, καθώς και των επαφών τους. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για απολύμανση των χώρων σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Ειρηναίος Πίττας

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News