Μπάχαλο στα Νοσοκομεία: Μεγάλες λίστες αναμονής-Προειδοποιεί με μέτρα η ΟΣΑΚ

Με δυναμικά μέτρα προειδοποιεί η Ομοσπονδία Συνδέσμου Ασθενών, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για συγκεκριμένα χειρουργεία. 

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας τόνισε στον Άστρα ότι οι γιατροί κάποιων ειδικοτήτων εργάζονται μέχρι το μεσημέρι και μάλιστα περιορισμένες ώρες. Ζήτησε εργασία και το απόγευμα ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.


Ανέφερε ότι η αναμονή μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 6 μήνες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν στροφή στον ιδιωτικό τομέα. Εξήγησε ότι η λίστα μεγάλωσε και λόγω της αναβολής των ψυχρών χειρουργείων ένεκα της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα υπερωριών σε επίπεδο προσωπικού, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που και οι ίδιοι οι γιατροί ζητούν. Τόνισε ότι το μόνο που απομένει είναι η απόφαση.

Πρότεινε ένα σχέδιο υπερωριακής απασχόλησης ώστε να έχουν άδεια οι γιατροί να εργάζονται περισσότερες ώρες. Είπε ότι με αυτό τον τρόπο εκτός του ότι θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, ο ΟΚΥπΥ θα  έχει περισσότερα έσοδα.


Τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ δεσμεύτηκαν ότι το Σεπτέμβρη θα ξεκινούσαν οι υπερωρίες, κάτι που δεν έγινε.

Ανέφερε ότι θα προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα αποδίδοντας ευθύνες και ότι θα συνεδριάσουν την Πέμπτη για να αποφασίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Επανέλαβε ότι θα απευθυνθούν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για το θέμα των μεγάλων αναμονών, όσο και για τις εισηγήσεις περί αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ,


Είπε ότι όταν επιστρέψει ο κ. Αναστασιάδης από το εξωτερικό θα δρομολογηθεί η συνάντηση τους.

Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ απορρίπτει ότι υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής.

Μιλώντας στον Άστρα ο εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου τόνισε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έπρεπε να διαχειριστούν την πανδημία με αποτέλεσμα το διάταγμα αναβολής των ψυχρών χειρουργείων.


Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή αναμένεται η διαβούλευση με τις συντεχνίες ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να ξεκινήσουν οι υπερωρίες των γιατρών.

Είπε πάντως ότι οι λίστες αναμονής είναι πολύ μικρές και αφορούν πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες, προσθέτοντας ότι καθυστερήσεις υπάρχουν σε όλους τους παρόχους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.