Μπάχαλο με τα φωτοβολταϊκά και απίστευτη ταλαιπωρία για τους πολίτες

Οι πολίτες ανταποκρίνονται στον στόχο που έχει θέσει το κράτος όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, αφού οι αρμόδιες αρχές έχουν πλημυρίσει από αιτήσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παρά ταύτα οι κρατικές υπηρεσίες συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια και να επιβάλλουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, ταλαιπωρώντας τους πολίτες και βάζοντας φρένο στον στόχο της πράσινης μετάβασης.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, στην οποία διαφάνηκαν τα ακόλουθα προβλήματα:

• Παρά τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή για διεκπαιρέωση των αιτήσεων εντός ενός μηνός, καμιά κρατική υπηρεσία δεν την εφαρμόζει.
• Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε διάταγμα το οποίο ουσιαστικά κατέστησε απαγορευτική την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 168 κοινότητες. Όπως αναφέρθηκε οι υπό αναφορά κοινότητες χαρακτηρίστηκαν ως ειδικού χαρακτήρα, αλλά αντί να μπούνε στο διάταγμα μόνο οι διατηρητέες οικοδομές ή ο πυρήνας, μπήκε το σύνολο της έκτασης της κάθε κοινότητας. Με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ακόμη και στις νέες οικοδομές οι οποίες προφανώς δεν είναι διατηρητέες και βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τον πυρήνα της κάθε κοινότητας.
• Η κάθε επαρχιακή διοίκηση εφαρμόζει δικούς της κανόνες. Για παράδειγμα στην Αμμόχωστο απαιτείται άδεια οικοδομής, ενώ στην Λευκωσία όχι.
• Με τις απαιτήσεις των αρχών παρατηρείται το εξής τραγικό φαινόμενο: Χιλιάδες καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν ρεύμα από την ΑΗΚ ακόμη και για παράνομα υποστατικά, αλλά δεν μπορούν να αγοράζουν από τον εαυτό τους (με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών).

Τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν και να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται, προειδοποιώντας παράλληλα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν με την προώθηση προτάσεων νόμου. Έθεσαν επίσης χρονοδιαγράμματα, αφού δεσμεύτηκαν να επανέλθουν στο θέμα στην πρώτη συνεδρία μετά το Πάσχα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy