Μπάχαλο με τη λίστα Οδ. Μιχαηλίδη για δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της Επιτρόπου για «ατέρμονες και ζημιογόνες συζητήσεις»

 

Μπάχαλο αντί για διαφάνεια έφερε η δημοσιοποίηση της λίστας του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε σχέση με τα δάνεια ορισμένων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στο Συνεργαρτισμό.

Όπως διαφάνηκε από τη δημοσιοποίηση της πλήρους έκθεσης –η οποία έγινε χθες μέσα από τη ανάρτηση των πρακτικών της συνεδρίας της Ολομέλειας στην ιστοσελίδα της Βουλής– καθώς και από τις δηλώσεις και τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησαν πολλά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στην έκθεση, τα περισσότερα από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα οποία είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια έκαναν αναδιαρθρώσεις με βάση τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας. Διαφάνηκε επίσης ότι πολλά στοιχεία της έκθεσης δεν είναι ακριβή, αφού τα δάνεια αφορούν άλλα πρόσωπα ή/και οργανισμούς που συνδέονται μεν με τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά ενεργούν με δικούς τους λογαριασμούς.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες τις οποίες είχε εκφράζει η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, ότι «η επώνυμη δημοσίευση της έκθεσης μάλλον θα πυροδοτήσει ατέρμονες και ζημιογόνες συζητήσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν προνομιακή μεταχείριση των υπό αναφορά πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Σημειώνεται ότι και η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε επισημάνει ότι η έκθεσή της «ουδόλως εξυπακούει ότι το ίδιο το ΠΕΠ έχει προβεί κατ’ ανάγκη σε μεμπτή συμπεριφορά, ούτε και θα πρέπει να θεωρηθεί ότι, με την αναφορά αυτή, αποδίδεται στο ΠΕΠ ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσια θέση […] ούτε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι λύσεις αναδιάρθρωσης δεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση του ΠΕΠ». Επισημαίνεται επίσης ότι και η ΚΕΔΙΠΕΣ είχε υποδείξει σε επιστολή της ότι «δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις ρυθμίσεων που να συνιστούν προνομιακή/ευνοϊκή μεταχείριση».

Η έκθεση δημοσιεύτηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία χωρίς ονόματα, αλλά με στοιχεία τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογράφιζαν τα πρόσωπα στα οποία γινόταν αναφορά. Σημειώνεται επίσης ότι στην απόφαση, η οποία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρεται ότι «η λίστα υποβλήθηκε στη Βουλή από τον Γενικό Ελεγκτή, χωρίς κατ’ ουσίαν η πράξη κατάρτισης και υποβολής αυτής στη Βουλή να εμπίπτει σε οποιονδήποτε όρο εντολής δοθέντα προς τον εν λόγω αξιωματούχο, στο πλαίσιο οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μετακυλίοντας ανεπίτρεπτα το ζήτημα της δημοσιοποίησης της λίστας επί της Βουλής των Αντιπροσώπων». Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί ξανά «όποιος κάμει μια λίστα να την πετάσσει στη Βουλή, επειδή έσιει ασυλία, για να τη δημοσιοποιεί».

«Τζιείνοι που έν’ μάγκες τζιαι λέουν πως υπάρχουν λίστες να βκουν έξω να τες δημοσιοποιούν. Τζιαι όι να τους φταίει η Βουλή […] Συγγνώμη για το έντονο ύφος, αλλά είμαι πολλά θυμωμένος, πολλά στενοχωρημένος γι’ αυτά και για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων! Εμένα αυτό το πράμα με προσβάλλει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Αδάμου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.