Μπάιντεν: Εξετάζεται η άρση ορισμένων εμπορικών δασμών σε βάρος της Κίνας


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει την άρση ορισμένων εμπορικών δασμών που είχαν επιβληθεί σε βάρος της Κίνας, σημειώνοντας ότι δεν επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή του. «Δεν επιβάλαμε κανέναν από αυτούς τους δασμούς», είπε, όταν ρωτήθηκε στο Τόκιο για τη δυνατότητα άρσης των μέτρων, προσθέτοντας και πάλι ότι η άρση τους ήταν «υπό εξέταση».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι μια ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αναπόφευκτη, ενώ αναγνώρισε το οικονομικό χτύπημα που βιώνουν οι Αμερικανοί, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη. Μιλώντας στο Τόκιο, ο Μπάιντεν απάντησε απλώς «όχι», όταν ρωτήθηκε εάν η ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα παρακολουθούν τις δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού καθώς και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις Κίνας και Ρωσίας», δήλωσε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα τη Δευτέρα, μετά από συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. “Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη βία στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Επιπλέον, συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε.

Επιπρόσθετα, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου εμπορικού δικτύου Ασίας-Ειρηνικού με αρχικά 13 χώρες να έχουν υπογράψει, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ιαπωνίας, αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συμφώνου. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μαζί με 11 άλλα έθνη θα δρομολογήσουν το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού. Αυτό το πλαίσιο είναι μια δέσμευση για συνεργασία με τους στενούς φίλους και εταίρους μας στην περιοχή, για τις προκλήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τη διασφάλιση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας στον 21ο αιώνα», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.