Μπάιντεν και Ομπραδόρ θα συζητήσουν διαδικτυακά για τη μετανάστευση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα το ολοένα και πιο επίμαχο ζήτημα της μετανάστευσης στα κοινά τους σύνορα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Η διαδικτυακή συνάντηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή θα θίξει τις ανησυχίες των γειτόνων για την οικονομία, την ασφάλεια και την ενέργεια, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Θα συζητήσουν επίσης για την περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής του Ιουνίου, καθώς και για το «πώς η Βόρεια Αμερική μπορεί να ηγηθεί πρωτοβουλιών προτεραιότητας για την περιοχή». Ωστόσο, κυριότερο θέμα θα αποτελέσει πιθανότατα αυτό που η Ψάκι αποκάλεσε «συνεργασία για τη μετανάστευση».

Το πρόβλημα των μεγάλων ροών επίδοξων μεταναστών και αιτούντων άσυλο μέσω του Μεξικού και προς τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν βρίσκεται αμυνόμενο απέναντι στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων ότι η κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού είναι εκτός ελέγχου, ενώ ο Λευκός Οίκος λέει ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να θεσπίσει νόμους που θα διορθώνουν αυτό που η Ψάκι αποκαλεί «χαλασμένο σύστημα μετανάστευσης».

Το θέμα αναζωπυρώνεται και πάλι με την προγραμματισμένη λήξη στις 23 Μαΐου του Τίτλου 42, ενός υγειονομικού κανονισμού που επέτρεπε την ταχεία απέλαση μεταναστών χωρίς χαρτιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπάρχουν ανησυχίες ότι με την άρση αυτών των περιορισμών η ήδη μεγάλη ροή μεταναστών θα επεκταθεί δραματικά. Ωστόσο, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε ομάδα νότιων πολιτειών των ΗΠΑ, δικαστήριο εξέδωσε τη Δευτέρα προσωρινή αναστολή της άρσης του Τίτλου 42.

Ένα άλλο μέτωπο στη μάχη για το μεταναστευτικό άνοιξε την Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο εξέταζε επιχειρήματα σχετικά με την προσπάθεια του Μπάιντεν να αναστείλει μια πολιτική που θέσπισε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ανάγκαζε τους αιτούντες άσυλο να παραμένουν στο Μεξικό όσο εξετάζονται οι υποθέσεις τους.

Ο Τραμπ επέβαλε τον κανόνα αυτό στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής του που είναι δημοφιλής στην ακροδεξιά, ενώ οι επικριτές του την χαρακτήρισαν απάνθρωπη, καθώς ανάγκαζε τους ήδη απελπισμένους ανθρώπους σε παραμένουν υπό επικίνδυνες συνθήκες στη μεξικανική πλευρά των συνόρων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.